sâmbătă, 2 iunie 2012

Despre rău, despre bine...

Desi sunt unul din oamenii pentru care intrebarea "ce-ar fi fost daca...?" devine adesea pretext pentru ample analize si care gaseste intotdeauna prilejul sa-si spuna, cand sta e vorba cu sine, ca ar fi fost bine daca la un anumit moment din viata sa nu facea aia sau cealalta, am inteles, dupa indelungi procese de constiinta, ca fiecare lucru are rostul sau, privind in ansamblu. Chiar si cele rele pe care in momentul producerii lor sau un anumit timp dupa aceea nu le poti intelege sau nu le poti gasi un sens in viata ta. Timpul trece si o data cu el vin altele si altele si, cand privesti in urma, de multe ori poti spune, desi nu convins in totalitate, caci ceva ramane acolo, umbraregretelor e mai greu de dizolvat, ca daca acel lucru rau nu s-ar fi intamplat, poate nu ar mai fi avut loc altceva, de care esti pe deplin fericit. Nu e valabil mereu, dar totusi... un astfel de gand parca iti da putere, ca si raul poate fi, in adancurile sale, izvorul unui bine.


Doar ca in momentele critice, este putin cam dificil sa iti canalizezi gandurile spre sfere mai optimiste. Poate ca trebuie sa iti repeti atat de mult anumite convingeri incat ele sa se intipareasca adanc in constiinta si atunci cand ai nevoie de ele, sa iasa astfel usor la suprafata. Ma gandesc ca vorba aceea " tot raul spre bine" o fi avand in ea un adevar indelung gandit, exprimat simplu. Asadar, ideeanu-mi apartine, insa am reusit sa ma conving ca e asa, nu doar sa iau zicala ca atare, caci fara convingere, vorbele sunt goale, trebuie ca sensul lor sa te patrunda.

3 comentarii:

  1. Poate ca nu e vorba despre optimism atunci cand ai necazuri, ci despre stiinta. Adica pur si simplu STII ca ceea ce ai patit are un rost pe care nu-l poti intelege in acel moment, dar pe care-l vei intelege mai tarziu, dupa ce evenimentele vor evolua.

    RăspundețiȘtergere
  2. Andreea "tot raul spre bine" chiar nu sunt vorbe goale.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu inca sunt la faza dezvoltarii vocabularului...cand te gandesti si cate cuvinte trebuie invatate...si inca si in mai multe limbi...pana sa ajung eu la SENSUL cuvintelor, cred ca o sa ies, (din fericire !), la pensie !

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...