luni, 14 martie 2011

Calitate sau cantitate?


Sau...ambele? Plecand de la faptul ca esentele tari se tin in sticlute mici, aceasta regula se aplica si materialelor scrise? ...sau, ca sa particularizez si mai muult, articolelor de pe blog? Poti exprima o idee in cateva cuvinte sau cel mult cateva fraze, dar, pentru mine cel putin, o scriere de calitate nu presupune doar o expunere succinta a unei idei sau a unor fapte. Unele subiecte, intr-adevar, pot fi foarte bine infatisate in cateva fraze, infloriturile lingvistice nefiind necesare. Dar, la fel de bine, sunt subiecte care, prin ele insele, cer mai mult decat o expunere lapidara,  au nevoie de o forma bine definita din punct de vedere estetic pentru a fi puse in valoare, de descrieri, de expresii sau jocuri de cuvinte mai ample si care, printr-o expunere pe scurt, ar ajunge sa nu insemne nimic. Asadar, cred ca este o arta sa dozezi cantitatea astfel incat sa scoti un produs de calitate, in functie de fiecare subiect in parte. Altfel, efectul va fi departe de cel scontat. Nu are sens sa scrii pagini intregi invartindu-te, practic, in jurul cozii, atunci cand nu mai ai nimic de spus, pentru ca acelasi lucru, repetat in felurite chipuri, va duce la un material slab calitativ si chiar plictisitor. In acelasi mod, un subiect plin de nuante, isi va pierde din stralucire, daca nu beneficiaza de o expunere mai larga.
Voi cum evaluati raportul dintre calitate si cantitate?

6 comentarii:

  1. E in functie de cel ce scrie. Isi poate structura expunerea: scurta, succinta asa cum ai zis sau mai pe larg, explicativa, uzand de procedee literare.
    E foarte important caracterul expunerii: daca e una pur informativa, de ancheta, atunci va fi scurta si la obiect. Dar daca va avea caracter editorialist, atunci musai sa fie explicita, intesata de metafore, comparatii, epitete sau chiar verbe la gerunziu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Este foarte greu de spus, pentru ca desi pentru "cantitate" exista o scara adoptata si folosita de o lume intreaga... ex 2 pagini... In ceea ce priveste "calitatea" putem fi subiectivi. Cine este criticul major al calitatii? In materie de bloguri chiar cititorii care pot place sau nu o postare. Asta inseamna ca este sau nu mai calitativa decat altele? Poate postarea este "geniu" si nu a avut acces la cititorul potrivit, sau invers... Totul in viata este relativ. Nici pe Elvis nu l-a placut toata lumea :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Calitatea unui trup depinde de calitatea hranei administrate, la fel calitatea minţii atârnă de hrana care îi este specifică ei.

    Platon

    RăspundețiȘtergere
  4. Intr-adevar, evaluarea calitatii este subiectiva si difera in functie de scriitor dar si de cititor, caci fiecare din noi avem propriile standarde.

    RăspundețiȘtergere
  5. Evident, mizez pe calitate. Insă si cantitatea isi are rolul ei, atunci cand e vorba despre un blog - in concinta cele doua caracteristici ar trebui corelate, intr-un anume context ideal...

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...