miercuri, 30 martie 2011

Cata liniste sufleteasca mai gasim la biserica?


Credinta o porti in suflet, daca o ai...ea nu depinde de cat de des frecventezi biserica sau de cat de strict urmezi regulile acesteia...si nu spun asta sub influenta lucrurilor anormale petrecute in ultimul timp sub auspiciile Bisericii Ortodoxe Romane, ci dintr-o simpla convingere ce mi-am format-o in timp. Ultimii doi ani, cei petrecuti in capitala, m-au facut sa realizez ca doar in suflet imi pot pastra credinta...si nu e nevoie sa merg neaparat la biserica. Nu stiu de ce, dar in putinele biserici in care am intrat aici, nu m-am simtit mai aproape de Dumnezeu...nu am simtit acel sentiment de reculegere pe care il incercam altadata, in special la manastiri, dar si in bisericile din orasul natal...Nici preotii parca nu au aceeasi daruire, nu sunt atat de aproape de oameni...Atmosfera in sine nu imi pare atat de calda. Apoi mai sunt si cersetorii, mai agasanti ca oriunde...se vede clar ca fac asta ca pe o meserie, cu exceptia copiilor, toti sunt apti de munca. Imaginea de ansamblu si senzatiile ce mi le ofera, nu reusesc sa-mi starneasca acel sentiment, acea stare pe care o capatam cand intram intr-o biserica. Lipseste acea oaza de liniste... ritmul trepidant al capitalei isi lasa amprenta si asupra lacaselor de cult? Sau nu am mers eu unde trebuie?

6 comentarii:

  1. Ai dreptate. Aici e mai mult o afacere. In alte locuri gasesti alta evlavie din partea enoriasilor, dar si har duhovnicesc din partea preotilor. Aici avem mai mult popi. Iote cam ce scrisei acilea: http://loopoolica.wordpress.com/2011/03/11/popi/

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu consider ca e important ceea ce porti in suflet nu in geanta, pe haine sau bijuterii .... legate de credinta sau de Dumnezeu.
    Prefer manastirile,este locul ideal; şi asta nu doar pentru că acolo este linişte sau pentru că te poţi ruga mai mult şi mai bine, ci pentru că de acolo te întorci plin de viaţă şi de energie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca ai vorbit de reguli... si Isus a incalcat reguli. El a spus ca, daca-ti cade vita in fantana in ziua de sabat, ce faci, stai si te uiti cum moare sau o salvezi? Adica a sustinut ca nu respectarea stricta a regulilor iti aduce mantuirea. Ceea ce conteaza e credinta din inima ta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu sunt de acord ca in Capitala, biserica e mai "afacere" ca la tara. Dar poate linistea sufleteasca nu o da acea cladire frumoasa cu turla si clopot. Ma gandesc ca desi am mers, cu timpul, in multe locuri de cult, nu m-am putut reculege decat undeva in mijlocul capitalei alaturi de un parinte pe care-l cunosc de cand aveam zece ani. Era profesorul nostru de religie din scoala generala...

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Casa Cu Nuci: Poate n-am gasit eu locul potrivit...Exista o biserica pe langa Curtea de Apel, ascunsa in spatele blocului, in curtea careia am zabovit cateva minute si acolo mi s-a parut altfel. Nu era program de slujba, deci era liniste...nu stiu cum e cand se aduna oameni si nici cum sunt preotii. Poate reusesc sa ajung si sper sa gasesc ceea ce caut.

    RăspundețiȘtergere
  6. Totul tine de atmosfera din lacas, insa nu putem sa ne bazam credinta pe simturi. Credinta este ceva ce o purtam cu noi oriunde am merge.
    In zilele noastre bisericile au cam devenit mici afaceri.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...