luni, 7 martie 2011

Compatibilitatea intelectuala in cuplu


Cat de mult conteaza nivelul intelectual intr-un cuplu? Parerea mea este ca destul de mult.  Este destul de important ca partenerii de cuplu sa fie macar pe lungimi asemanatoare de unda in ceea ce priveste intelectul. Poate in fazele incipiente ale relatiei, aspectul poate trece neobservat, acoperit de valul dulce al pasiunii, dar mai apoi, pe masura ce relatia se erodeaza, mai ales dupa ani de convietuire, diferenta nu mai poate fi trecuta cu vederea, genereaza conflicte si evidentiaza incompatibilitatea ce initial nu fusese luata in calcul. Practic o persoana pentru care cartile fac parte din meniul sau zilnic alaturi de hrana si celelalte necesitati, nu va putea face pereche cu cineva care nu se oboseste sa citeasca nici macar un tabloid (considerand cititul unui tabloid gradul minim de culturalizare). Ultimul se va simti mereu in inferioritate si va considera cartile celuilalt un dusman, dar pe fata le va cataloga drept prostii cu care iti umpli mintea, el fiind prea ocupat sa isi piarda timpul cu asa ceva.
Dar poate exemplul cu cartile nu e prea relevant, caci nu toata lumea citeste in dormitor si asta nu inseamna ca e un incult. Sa luam ca reper conversatiile. Cu siguranta discutiile filosofice nu intra in rutina unui cuplu, dar totusi, trebuie sa ai ce discuta cu partenerul. Chiar daca domeniile de activitate sunt diferite, un nivel asemanator de cultura generala este esential. Orice subiect de discutie trebuie sa poata fi inteles de ambii parteneri. O persoana cu un vocabular si orizonturi limitate poate face casa buna cu o persoana asemanatoare din acest punct de vedere. Nu ma refer aici la conceptiile, demodate de altfel, ce aveau in vedere faptul ca o persoana ce "are facultate" trebuie sa se casatoreasca musai cu cineva "care are de asemenea facultate", si tot asa in functie de fiecare nivel educational. In ziua de azi, cand absolvirea unei facultati nu mai are acelasi rasunet ca in trecut si nici macar nu reprezinta o garantie in ceea ce priveste pregatirea unei persoane, criteriul formei de invatamant nu are relevanta. O Simona Senzual, chiar si cu 3 facultati la bord, ramane ceea ce este. Cand unul se uita la Discovery, National Geographic sau History, iar celalalt e innebunit dupa Taraf Tv, problema, din pacate, nu se rezolva cumparand al doilea televizor.
Oricat de incompatibil ar parea cu notiunea de iubire, nivelul intelectual al fiecarui partener are o importanta majora pentru bunul mers al unei casnicii ulterioare.  Subliniez- nivelul intelectual si nu cel social, pentru ca acesta nu este determinant pentru dezvoltarea ulterioara a individului. Genii sau lepre se regasesc in fiecare categorie sociala. Dar fluturii din stomac mor atunci cand nu ai ce discuta cu cel de langa tine, cand pasiunile fiecaruia sunt diametral opuse, fara vreo sansa de tangenta.

5 comentarii:

  1. De acord. Un prost si o desteapta sau o proasta si un destept nu vor convietui niciodata pe termen lung.

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. nu se spune un prost sau un destept(in situatia de mai sus) ci mai mult sau mai putin educat. sunt destui oameni care, desi nu au fost prin sesiuni si colocvii, au o inteligenta net superioara unor oameni trecuti prin scoli.
    2. daca o persoana e atat de nauca incat sa-si aleaga partenerul/partenera numai pe criteriul dimensiunilor anatomice, atunci nu as cataloga-o chiar atat de "desteapta", adica de fapt se potrivesc de minune.
    3. ce stiti voi ce e in casa oamenilor? poate ca-l citesc pe kant impreuna :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt de acord cu tine!Si citez : "Genii sau lepre se regasesc in fiecare categorie sociala"

    RăspundețiȘtergere
  4. Orizonturile fac diferenta!
    Totul tin de om, de persoana, indiferent de studii sau mediul in care isi desfasoara activitatea. Caci putem gasi oameni super informati si culti pe santiere, in piete, sau soferi, femei de serviciu, etc, si putem gasi inculti pe post de sefi. Cultura si interesul pentru ce este in jur tine de persoana.
    Plus ca degeaba cineva este geniu in domeniul sau, sa zicem matematica. Daca habar nu are cine a fost Enescu, sau cand s-a nascut copilul sau.
    Comunicare este esentiala in cuplu, iar cand nu ai cu cine sa porti o discutie, nu neaparat savanta, este aiurea, iar in timp duce la racirea relatiei, poate chiar la despartire.

    RăspundețiȘtergere
  5. Compatibilitatea intelectuala: 70%
    Compatibilitatea morala: 10%
    Compatibilitatea fizica: 20%

    Moral tine de principii, intelectual tine de nivelul educatiei, fizic tine de forma.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...