vineri, 11 martie 2011

Tiganu' tot tigan ramane


Va dati seama cat de dragi le sunt tiganii italienilor, daca sunt dispusi sa le dea cate 15 000 euro per familie numai sa scape de ei, trimitandu-i in Romania? Cat de frumos se comporta ei acolo si ce minunat se incadreaza ei in societatea de acolo, incat sa-i determine pe aia sa faca o asemenea investitie! Numai ca italienii s-au gandit ca acest ajutor trebuie acordat astfel incat sa inlesneasca integrarea lor in societatea romaneasca. Mai precis, le-ar da aceasta suma esalonat, pentru a le asigura existenta timp de mai multe luni, timp in care acestia sa isi gaseasca de lucru, apeland in acest scop la oamenii de afaceri italieni din Romania. Conditiile acordarii acestui ajutor sunt ca respectivii sa nu se mai intoarca in Italia, sa isi dea copiii la scoala si sa participe la cursuri de formare profesionala, in vederea obtinerii unui loc de munca.
Dar, cum era de asteptat, domniile lor, tiganii, pe care nu degeaba i-am numit paraziti, nu sunt deloc incantati de oferta. Ei ar vrea caramida de euroi toata o data si chiar si asa, tot putin li se pare, pentru ca acolo banii astia i-ar face destul de repede si singuri, muncind din greu asa cum stiu ei mai bine. Cum sa lase ei conditiile de acolo in favoarea unei vieti in Romania, cu loc de munca si trai modest. Nu se poate, ei nu pot accepta sa puna osul la treaba. Ei se injosesc daca muncesc. Pe de alta parte se plang de discriminare, insa ei sunt aia care refuza sa se integreze in societate. Au pretentia de a li se da, fara sa ofere nimic in schimb. De parca cineva ar fi obligat sa ii ajute pe ei. Aici in Romania, pubelele nu sunt la fel de imbelsugate ca "la Italia", din cersit nu scot ei sute de euro pe zi, de furat iarasi nu e la fel de rentabil ca acolo, deci prosti ar fi sa plece ei de langa gaina cu oua de aur.
Ma gandesc ca pentru un roman mai saracut, o asemenea oferta din partea italienilor ar fi mana cereasca. Dar cum unul din asta isi vede de treaba lui acolo, hamalind in constructii, spaland wc-uri sau avand grija de batrani, nu i se face o astfel de oferta. Insa tiganii, nu sunt acceptati nicaieri pentru ca prin ceea ce fac, prin felul lor de a fi, isi atrag respingerea generala din partea societatii. Sunt si tigani care muncesc, care sunt altfel decat restul, dar ponderea lor e prea mica, astfel incat, ca natie, sunt priviti toti asa cum sunt priviti.

5 comentarii:

  1. Nu ai vazut ce au zis? Ca e putin ce li se ofera...si oricum banii se dau esalonat, nu toti odata. Ce mama naibii vrea sa ii fraiereaca asa usor, poi ce ei sunt prosti?

    RăspundețiȘtergere
  2. Astia ar vrea milioane de euro, asa, doar pentru ca ei sunt tigani si li se pare firesc sa li se dea. Ma umplu de nervi numai cat ma gandesc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mie-mi spui! Eu nu as putea sa primesc asa o prima?! Vai ce rau mi-ar strica..... adevarul e ca ei sunt o "rasa" privilegiata, nu au voie sa munceasca!

    RăspundețiȘtergere
  4. Din pacate randuiala este nedreapta , de pe urma unor astfel de exemple tot noi -cei care muncesc fara a intinde mana prin trenuri - suferim . Eu una am intrat ingreva datului .

    RăspundețiȘtergere
  5. Asta se numeste discriminare pozitiva!

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...