sâmbătă, 5 martie 2011

V-ati gandit sa...?

                                                                 
Mi-a venit asa, in minte, un gand...de fapt a revenit, pentru ca a mai avut ceva tentative si altadata, dar eram eu prea mica pentru a-i da curs. ..sa-mi fac arborele genealogic. Stiu ca e o chestiune destul de complicata si nu stiu daca voi reusi sa o pun in aplicare vreodata. Dar ar fi interesant, foarte interesant. Si nu m-ar interesa simple nume, mi-ar place sa cunosc detalii din viata stra-stra-stra-...-strabunicilor mei. Unde au trait, cu ce se ocupau, cum era viata lor si care le erau gandurile si aspiratiile... Da, chestii imposibil de aflat...ce mi-o fi venit si mie, nu stiu, dar mi se pare la fel de utopic cum li s-ar fi parut lor sa afle detalii despre urmasii lor.
Voua v-a trecut vreodata prin minte ceva de genul asta?
Pana la urma, m-as multumi si cu detalii sumare, dar pentru astfel de investigatii e nevoie in primul rand de bani si de timp, atat de necesare unui astfel de demers. A, si ceva rabdare in plus, pentru a rezista functionarilor de la primarii, arhive, care te-ar cataloga nebun sau in cel mai fericit caz, excentric.

5 comentarii:

  1. Da ! ...da m-am lasat pagubas,sa nu ma intrebi: ...De ce? Raspunsul l-ai spus chiar tu.Dar ca idee n-am abandonat-o definitiv.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ieri am vrut sa postez un comentariu dar in doua randuri mi-a aparut mesajul "blogger in conflict" si nu stiu mai ce, iar a treia oara am reusit si a aparut ceea ce se vede. Cred ca a fost o problema tehnica, pe moment. Am observat si eu ca nu functioneaza ceva.
    In privinta arborelui genealogic, cred ca fiecare dintre noi are o anumita curiozitate asupra vietii stramosilor sai, insa arborele genealogic se face destul de greu. Cu exceptia genealogiilor familiilor nobiliare, romanii isi pot reconstrui cu greu genealogia. Un simplu cetatean nu poate inainta in investigatie mai departe de mijlocul secolului al XIX-lea , din cauza lipsei arhivelor parohiale care tineau lista civila pana la aparitia primariilor moderne. Aceasta situatie, se regaseste la nivelul intregii tari cu exceptia Transilvaniei, unde arhivele respective au fost preluate odata cu aparitia primariilor.

    RăspundețiȘtergere
  3. n-as avea curajul asta...daca aflu ca-s descendentu lui stefan cel mare?
    exista companii/situri specializate pentru asa ceva. si apoi, stii ca nu-i bine sa traim in trecut...vizezi vreo mostenire, ceva?:))

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu nu voi incerca pentru este prea complicat. Habar nu am de bunicii mei dar de strabunici si asa mai departe.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu vizez vreo mostenire, e doar curiozitatea la mijloc.
    Ar fi interesanta chiar si pana la secolul al XIX-lea o asemenea investigatie. Imi pare rau ca mai departe de aceasta perioada e imposibil, caci nu cred sa am ascendenti de rang inalt.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...