luni, 28 martie 2011

Va mai vine sa beti apa plata?


             Am vazut la stiri un reportaj despre apa plata infestata descoperita in judetul Brasov, in urma unor analize. Fiind consumatori de apa plata, dat fiind ca aia de la robinet e asa cum e incat nu avem curaj sa o bem, stirea respectiva ne-a pus pe ganduri. Si ma intriga faptul ca nu se comunica in astfel de cazuri si marcile afectate. Caci, traind in Romania, ar putea exista suspiciunea unui reportaj platit de concurenta pentru a denigra anumite marci de apa (sau orice alt produs, dupa caz). Si nu mi se pare corect...practic nu poti avea incredere in nimic, nu poti fi sigur de veridicitatea informatiilor oferite de televiziuni din cauza coruptiei adanc inradacinate pe toate planurile. Sau, daca ele sunt corecte, nu pot fi complete caci legea nu permite anti-reclama, din considerente legate tot de posibilitatea existentei unui act de coruptie.
             Normal ar fi ca, atunci cand sunt descoperite astfel de probleme la anumite produse, sa se faca publica marca respectivelor produse, ca si sanctiune impotriva neregulilor constatate... dar, cred ca cer imposibilul. Interesele financiare sunt mult mai importante, beneficiaza de o mai mare protectie decat sanatatea publica...ce conteaza daca oamenii se imbolnavesc in urma consumului a diferite produse? Nu putem lovi in renumele unor companii, nu? Si atunci, noi aia prostii cum sa procedam? Sa renuntam la a mai cumpara apa plata? Sau sa ne autosugestionam ca aia de o bem noi nu poate fi intre cele cu fecale?...doar e marca renumita... Incep sa ma mir ca au dat totusi informatia pe piata. Cine stie cate dejectii mancam sau bem fara sa stim...

8 comentarii:

  1. Sunt de acord cu tine. Ca o consolare (pentru ceea ce mancam), amintesc ca in Biblie spune ca "nu conteaza ce intra pe gura, ci ceea ce iese!" :)

    Daca as avea probleme cu apa de la robinet, as aduce apa de la un izvor, fantana, de undeva din afara orasului, daca e nevoie. Nu cred ca as cheltui mai mult, insa as sti macar ce beau. Si - cel mai important pentru mine - n-as plati pentru ceva ce nu merita (in care nu am incredere).

    RăspundețiȘtergere
  2. Dar ce te faci cand ceea ce intra pe gura e ceea ce ar trebui sa iasa prin alt orificiu? :))
    Da, varianta cu apa de izvor e de luat in seama, dar si la aia i-as face niste analize. Noi nu ne-am aprovizionat de la tara de teama nitritilor, care sunt foarte periculosi la bebelusi.
    Totusi, daca pentru apa plata se mai gasesc variante de inlocuire, ce facem cu celelalte produse? Ar trebui schimbata legea asta, s aputem cunoaste si noi numele marcilor la care apar probleme.

    RăspundețiȘtergere
  3. La urma urmei, eu am incredere in corpul meu. Daca mananc ceva ce nu-i bun, corpul meu stie mai bine sa elimine efectul negativ (bineinteles ca exista niste limite pentru fiecare om in parte), sau sa se adapteze. E un organism viu, nu o masina mecanica. Principiul asta chiar functioneaza, daca crezi in el!

    Pe cat posibil, prefer sa pregatesc in casa, de la zacusti si zarzavat pentru iarna pana la carnati si chiar bere. Nu atat pentru calitate, cat mai ales pentru ca nu-mi convine sa platesc ceva ce nu face.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pe masura dezvoltarii industriei , a cresterii demografice si a modernizarii tehnicii , poluarea s-a extins , poluantii s-au înmultit.
    ...daca controlul sanitar- veterinar nu functioneaza...e de rau!

    RăspundețiȘtergere
  5. Dacă ai fântână la ţară Iulia, e bine să-i faci analize, în fond nu costă chiar atât de mult şi este o cheltuială care se amortizează daca stai să te gândeşti. Plus că e bine de ştiut că un foraj de apă cât mai adânc( în principiu minim 30 m )are şanse mult mai mici ca apa să fie infestată.
    Dar peste asta, eu nu aş pune prea multă bază pe ştirile de la TV, iar chestia cu apa plată infestată mai mult ca sigur e posibil să se fi întâmplat la o firmă de îmbuteliere mai mică. Este o întreagă teorie aici. Oricum, din experienţă îţi spun că e puţin probabil ca acel incident să fie la una din marile fabrici de îmbuteliere, pentru că marile fabrici au laboratoare proprii de analiză care sunt sub jurisdicţia legală a mai multor foruri competente. Oricum, ideea e că dacă dorim, chiar putem să ne asigurăm de ceea ce băgăm în gură, trebuie doar să ştim de unde să cerem informaţia necesară şi cum anume să procedăm.
    P.S. Dacă ştirea respectivă nu a făcut publică numele fabricii de îmbuteliere iar îmi ridică un semn de întrebare. Ori informaţia nu era încă verificată 100% şi s-au temut de repercursiunile legale ce ar rezulta dintr-o eventuală acţionare în justiţie a firmei astfel lezată, ori au făcut asta ca şi un fel de şantaj a firmei respective:" Dacă nu plăteşti dau în vileag numele.....şi etc"

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Mitzaabiciclista: Nu au voie sa dea numele pentru ca legea interzice acest lucru. Da, as putea aduce apa de la tara, dar raman atatea produse pe care nu le pot procura din surse sigure, despre care oricand exista riscul sa fie contaminate cu cine stie ce. Dar cat timp nu stim ce mancam...nu mai conteaza...poate ni s-o fi dezvoltat imunitatea la cate chimicale bagam in noi...

    RăspundețiȘtergere
  7. Mie mereu mi s+a părut aiurea să bei apă imbuteliată. Peste nişte ani o să respirăm şi aer la conservă. Sunt de acord cu Vlăduţ, e bine pe cât posibil să îţi faci tu de toate în casă, şi să mănânci cât mai sănătos. Iar dacă ai de unde să-ţi aduci ceva bun de pe la şară, e şi mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  8. Este o singura solutie. Apa de la robinet trebuie fiarta bine si racita, apoi pusa la frigider. Acest lucru e cel mai sigur. Pa, Odorica

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...