luni, 26 decembrie 2011

Zile intunecate- Yrsa Sigurdardottir


Dupa primul roman pe care l-am citit scris de aceasta autoare nordica, am cautat adesea si alte carti ale sale, caci ceea ce citisem ma captivase intr-un fel unic, prin atmosfera nu doar misterioasa, ci mai ales stranie, pe care am regasit-o si in acest al doilea roman. Prezenta invizibila dar resimitita permanent, fila cu fila, a unei forte dincolo de puterile noastre de perceptie, venita parca dintr-o alta lume, e factorul predominant ce m-a tinut cu sufletul la gura si cu cartea in mana. Nu mai aveam rabdare pentru a afla dezlegarea misterului. Si nici nu-mi sta in obicei sa sar peste capitole, caci fiecare pasaj ar putea contine una din sutele de piese din care se constituie puzzle-ul enigmatic.

E o lectura usoara, relaxanta si antrenanta deopotriva, fara a putea fi catalogata o carte de duzina, cum se intampla sa fie numite cartile politiste. Eu, ca impatimit al acestui gen, pot spune ca aceasta, ca si altele din aceasta serie neagra, daca nu toate, se ridica deasupra mediei romanelor politiste atat prin stilul in care sunt scrise, cat si prin constructia intrigii, mereu surprinzatoare, ce depaseste tiparele binecunoscute pana acum.

Cea mai mare parte a actiunii se desfasoara in Groenlanda, ceea ce da o aura si mai mare de mister, date fiind caracteristicile acestui tinut slab populat, conditiile climatice si sociale, oamenii si obiceiurile locului. O echipa de muncitori islandezi lucreaza acolo si, la un moment dat, toti parasesc tabara, cu exceptia a doi dintre ei ce dispar in mod misterios. Cu cateva luni in urma, mai disparuse o angajata, dar se daduse vina pe conditiile meteo vitrege si activitatea a decurs fara probleme. Dupa disparitia celor doi muncitori insa, lucrurile se complica, iar echipa venita sa verifice situatia de la fata locului se confrunta cu intamplari si situatii tot mai ciudate. Nu se poate bizui nici pe ajutorul putinilor localnici, care considera locul pe care e asezata tabara un loc blestemat.

Ce mister planeaza asupra zonei acesteia si cum se explica straniile disparitii? Si nu doar disparitiile, ci si straniile lucruri pe care le descopera investigatorii?...Va las sa descoperiti singuri. Este prea incitant ca sa dezvalui mai mult.

3 comentarii:

  1. Da, cartile politiste scandinave sunt cu adevarat intr-o clasa aparte. O recomand si pe Karin Alvtegen, din Suedia, desi intr-un cu totul alt gen, ceva mai psihologic, si uneori chiar fara vreo solutie concreta la sfarsit ! Plus, desigur, mai sunt chiar o groaza de scandinavi, incepand cu cuplul clasic al anilor 70 Max Sjowall + Per Wahloo.

    Doar un pic si superficial despre literatura politista scandinava: http://www.scandinaviancrimefiction.com/Authors.htm

    Din curiozitate, ai citit cartile cu Inspectorul Chen din RP Chineza ale autorului Qiu Xiaolong ? Efectiv astea mie mi-au placut in mod deosebit, si nu stiu daca au fost traduse in lb romana. Cred ca ar putea "vorbi" unor oameni care au apucat macar un pic si perioada pre-1989.

    RăspundețiȘtergere
  2. M-ai facut curios. Let's try...

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...