joi, 17 februarie 2011

Casele prioritare(din hypermarket)-cui se adreseaza?


Am o nedumerire legata de casele prioritare din hypermarket-uri.Din cate stiu, poate ma insel, acele case sunt destinate gravidelor, celor cu copii mici si persoanelor cu handicap locomotor.Totusi, de cele mai multe ori, acestea sunt ocupate de clienti care nu se incadreaza in aceste categorii.Astfel ca, atunci cand o persoana din cele carora le este destinata casa prioritara, vrea sa-si plateasca produsele acolo, intampina un sir lung de clienti, in fata este unul ce de regula a umplut deja banda si mai are inca pe atat in carucior.In cele mai fericite cazuri, daca isi cere dreptul de prioritate, altfel nimeni nu se uita la el, ajunge in spatele celui ce inca nu si-a terminat de golit caruciorul.Dar asta in cele mai fericite cazuri, dupa cum spuneam.Pentru ca de multe ori, nu este lasat decat de unii, altii se incapataneaza sa ramana pe pozitie, ca ei stau acolo de nu stiu cat timp la coada. Si ce? Atata timp cat nu se incadreaza in categoriile de persoane ce au prioritate, normal ar fi sa permita accesul celui indreptatit.Dar nu la noi, asta e clar. Sa nu mai spun ca, in opinia mea, acele case nu ar trebui sa accepte decat clientii pentru care au fost destinate. Chiar daca ar exista si momente in care casiera ar sta degeaba, pentru ca nu e nimeni. Dar in cazul in care vine, beneficiarul prioritatii sa poata avea acces cu usurinta la casa, nu sa fie nevoit sa se lupte cu o intreaga coada de oameni. Zic si eu.Daca tot exista case prioritare,macar sa poata fi folosite conform scopului ales.

4 comentarii:

  1. Credeam ca e pentru aia care au putine produse...
    Daca ai cumparat doar o bricheta, nu are rost sa stai la coada printre cei care au cosul umplut cu varf.

    RăspundețiȘtergere
  2. exista si case pentru cosuri, adica pentru cei care au produse putine

    RăspundețiȘtergere
  3. Eram gravida, aveam gleznele de marimea unui pomelo fiecare, m-am dus la casa prioritara. Prima era o femeie gravida, a doua una cu copil. Ma duc la a treia persoana din rand si o rog politicos sa-mi dea voie inaintea ei. S-a uitat la mine revoltata, sictirita, chiar scarbita, as spune, si mi-a raspuns ca ea a fost gravida de doua ori si nu avea "pretentii de-asta". Sa mai povestesc de ditamai namila din tramvai, de pe locul rezervat, care nu se sinchisea de burta mea enorma pe motiv ca lucreaza pana la ora 10 seara, desi era 8 dimineata? Sau de zecile de oameni care s-au bagat in fata mea sa intre in autobuz, astfel ca n-am mai avut loc sa intru cu caruciorul cu bebele, desi autobuzul ajunsese in statie gol?
    Ma intreb daca DELTA face misto. Nu pot sa cred ca nu s-a prins ca exista 2 tipuri de case prioritare! :)) Unul are desenat un cos de mana, celalalt o femeie gravida. Textul se refera explicit la al doilea tip.

    RăspundețiȘtergere
  4. te inteleg perfect, astfel de situatii le-am trait si eu. o femeie gravida sau cu un copil mic dupa ea care isi cere dreptul la prioritate(acolo unde il are) nu le trezeste unora nicidecum sentimente de duiosie, ci mai degraba priviri scarbite (uneori si replici) ce exprima clar ideea "cand te-ai f..t a fost bine...acum ce vrei?vrei in fata/sa stai jos?" trist dar face parte din realitatea de azi

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...