vineri, 25 februarie 2011

Povesti cu spagi


De cand tot imi zic sa va povestesc si eu cum a fost cand am nascut. Nu povestea nasterii in sine, ca asta poate nu intereseaza pe multi si e plin internetul de experiente din astea. Eu voiam sa va zic despre spagi. Uuups! Da si cu povesti despre spagi e plin internetul, dar daca tot am inceput, acum sa zic pana la capat,nu?
Am facut cezariana desi am cerut sa nasc normal, dar nenea doctorul a zis ca nu, el nu risca pentru ca mai am o cezariana. (Asta a fost asa ca sa subliniez ca nu a fost o preferinta cezariana). Desi contrar principiilor mele, m-am interesat si eu pe net cat se da in Bucale spaga la cezariana. Cele mai multe raspunsuri inclinau spre 10 milioane de lei vechi. Ei, eu aveam vreo 12 cu totul, din care trebuia sa asigur spaga si pentru anestezist, si pentru moase, si pentru asistente, infirmiere, femei de serviciu si ce-o mai fi pe acolo. Asa ca am pus intr-un plic pentru doctor 8 milioane, ca doar nu e tarif scris pe usa. Ei, as! Cand a venit sa ma vada la Reanimare (si sa isi ia plicul totodata) s-a apucat de i-a numarat si mi-a zis ca sunt cam putini, ce, eu n-am stiut ca la cezariana se dau 10? Am ramas tablou.  Apoi mi-a zis sa ii dau tot lui si pentru anestezista (care pot spune ca nu mi-a dat impresia de hapsana dupa spaga, pentru ca am vrut sa ii dau inainte de a-mi face anestezia si mi-a zis sa stau linistita, ca tot aia imi face, cu bani sau fara bani). I-am dat deci 1 milion si pentru anestezista si expresia fetei lui mi-a aratat ca si acea suma e insuficienta, numai ca nu mi-a mai comunicat si verbal cat ar fi trebuit sa dau. A zis ca va mai vorbi cu sotul meu, daca e cazul, despre bani.
Nu e de-ajuns ca sunt nesimtiti ca asteapta spaga. Isi permit si nesimtirea de a fi nemultumiti daca le dai mai putin decat se asteptau. Daca e  suma fixa, de ce nu afiseaza undeva tarifele? Sa stim si noi, ca doar a devenit sistem privat, nu?
Sa mai zic si de asistente si infirmiere acre pe care le indulceai doar cu spaga de minim 5 lei?...si nici atunci nu deveneau dulci, doar se purtau mai omeneste. Si doar in tura respectiva. Data urmatoare cand intrau pe tura trebuiau alti bani, daca voiai sa nu tipe la tine din diferite motive.
Ma intreb si eu acum? N-o fi mai ieftin sa nastem la bulgari? Sau la unguri? La mine data viitoare nu va mai exista, dar asa, ca idee...

4 comentarii:

  1. Si daca nu ii dadeai spaga,ce se intampla?doar nu te dadea afara. Greseala este a celor care cer,cat si a celor care incurajeaza spaga dand bani.Sincer,mie daca mi se va intampla vreodata sa fiu in spital si sa-mi ceara spaga pentru a ma face bine,le voi refuza politicos si voi incerca sa le explic,care e datoria lor ca medici,si prefer sa mor decat sa le dau lor spaga. Am avut noroc,ca nu mi s-a cerut spaga pana acum,sau m-am facut eu ca nu inteleg ce vor sa zica.

    RăspundețiȘtergere
  2. sunt de acord cu glappy. Ar trebui sa refuzam sa dam spaga. Ca d'aici porneste totul. Ei sunt nesimtiti, cer. Noi, suntem influentati de nesimtirea lor fara limita, si dam.

    RăspundețiȘtergere
  3. Stiu ca e greseala mea, dar aceeasi greseaa o fac milioane de romani. Nu e suficient ca doar cativa sa refuze sa dea spaga. Atata timp cat fenomenul nu se extinde in masa, la fel cum s-a extins cel al spagii, slabe sanse ca ea sa dispara.

    RăspundețiȘtergere
  4. E adevarat ce zici,o mana de oameni nu pot face nimic,totusi eu voi continua cu principiile mele :).

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...