joi, 22 decembrie 2011

Amintiri despre colinde si colindatori


Vom merge sambata cu colindul la bunici, n-am mai facut asta de 3 ani si as vrea ca fetele mele sa pastreze aceasta traditie. Cand eram mici, mergeam pe scara noastra si pe cele de la bunici si colindam. Mama, ce emotii mai aveam sa cantam in fata unor straini, chiar daca nu erau complet straini, erau vecinii nostri. Am incercat si pe la scari straine, dar si pe atunci putini erau cei care ne deschideau usile. Acum, probabil, e si mai mic numarul celor ce primesc colindatori. De cand sunt aici nu prea am primit nici eu, caci cei care imi bateau la usa erau tiganeii din spate si auzindu-i cum cantau pe la alte usi, n-am considerat ca merita. Mi-ar place sa primesc grupuri frumoase de colindatori sau copilasi micuti. Ai mei primeau mereu destul de multi, chiar daca in ultimul timp nu  mai prima calitatea colindului ci devenise regula sa fie cat mai scurt, cantat la repezeala, sa primeasca mai repede banii. Celor mai mici le dadeam nu doar bani, ci si dulciuri sau fructe, ce-aveam prin casa si noi. 

Chiar sunt curioasa cum va fi anul asta, caci acolo, in cartierul unde s-au mutat ai mei, nu stiu cum e de Craciun. Sper sa fie colindatori, sa ne aduca bucuria sarbatorii Nasterii Domnului prin cantecele lor. Si mai sper ca si in familie sa persiste acea atmosfer de sarbatoare pe care o stiam eu, in ciuda problemelor ce au patruns in vietile mai tuturor romanilor, in ciuda banilor tot mai putini, a grijilor si a problemelor de sanatate. As vrea un Craciun ca altadata. O sa ma interesez daca are loc in Bacau vreun concert stradal de colinde, cum a fsot si in alti ani. De fiecare data m-au emotionat astfel de evenimente, asa sunt eu mai sentimentala.

2 comentarii:

  1. atat timp cat se face din toata inima si fara interese financiare e ok.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe cei care tipa strident in loc sa colinde nu-i primesc nici eu. Primesc numai colindatori care canta frumos si cat de cat corect.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...