sâmbătă, 17 decembrie 2011

Batraneii de la CEC



Data fiind problema cu cardurile CEC, am fost nevoita sa intru in sediu pentru a verifica daca au intrat ultimii bani (si nu intrasera din pacate). Si ce-am observat eu acolo? De fapt mai observasem mai demult niste cozi formate din pensionarii, unii care abia merg, si asta mi-a fost dat sa constat si acum. Numai ca fiind frig nu se mai statea afara, se statea inauntru. Cum spatiul este destul de redus intre birouri si asa-zisele ghisee ce servesc drept casierii, stateau toti in imediata apropere a intrarii. Erau mai mult de zece, plus cei din dreptul birourilor si nu era unul mai tanar de 60 de ani. Majoritatea aveau peste 70 din cate pareau si unii nu erau deloc sprinteni.  Nu stiu de ce, acesti pensionari alesesera sa-si ridice pensia de la CEC. De regula, in jurul datei de 15 se aduna acolo sa-si ia pensiile. Probabil nu se pricep la carduri, dar eu nu inteleg de ce nu aleg varianta mai comoda sa astepte postasul sa le-o aduca acasa, in loc sa bata drumul pana la banca.

8 comentarii:

  1. chiar nu era nici un membru al familie mai tanar sa stea la coada?

    RăspundețiȘtergere
  2. La mine in bloc postasul fura din pensii. Si nu cred ca e singurul. Si i s-au facut n reclamatii si tot degeaba.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Bucur: acum, in mod concret, stii tu pe cineva pe lumea asta care s-ar angaja in mod regulat cu intentii binevoitoare sa se duca undeva sa stea la o coada , ca sa ridice niste bani/ajutoare pt. bunica sau bunicul, macar si asa la frecventa de o data pe luna ?

    Adica, stiu ca, din cand in cand, la mare nevoie, te repezi pana la colt sa cumperi o paine sau o sticla cu lapte pt bunici, dar, sa o faci in conditii de stat la coada...sa stii ca eu personal nu cred ca se intampla asa ceva nici pe vremurile cozilor la alimentele de baza necesare subzistentei, daca nu era decat sa cumperi pt ALTII, nu si pt TINE in principal. In ierarhia supravietuirii, bunicii chiar cad pe undeva pe la coada acelei liste de proioritati. Si nu cred ca asta e valabil doar pt Romania, ci se intampla chiar si in culturile care chiar isi respecta batranii in mod declarat si recomandat.

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Oana: mai realist, dupa parerea mea, in mod mult mai frecvent se regaseste nu activitatea ilegala a postasilor de a delapida din pensii, ci asteptarea lor larg recunoscuta de a primi bacsis pt serviciul de aducere a pensiei, fie si numai 1-2 lei, daca pensia se intampla sa fie 362 de lei, de exemplu...si la pensiile din Romania 2011, aia 2 lei CHIAR conteaza si pt ei chiar ajunge sa MERITE sa stai la coada pt ff multi pensionari.

    RăspundețiȘtergere
  5. Re. de ce nu aleg card-ul...pai ai vazut si tu ce de chestii tehnice neplacute se pot intampla in legatura cu un card in Romania 2011, plus mai e si ingrijorarea fata de tehnologie noua cu care inca nu esti sigur ca te pricepi, si in care e ff natural sa fii un pic mai suspicios la inceput, mai ales daca e vorba de capatat RESURSE cu ajutorul ei la nivel efectiv de SUPRAVIETUIRE, plus experienta anterioara re. "grija" celui care-ti da de mancare, caldura, si adapost, (indiferent ca e un stat, sau un patron, sau o simpla banca), fata de tine ca om obisnuit.

    RăspundețiȘtergere
  6. In Romania 2011, am remarcat, chiar in ciuda respectului traditional general social mediu obisnuit fata de batrani, si chiar in ciuda largirii anticipate a pietei de consumatori de varsta a 3-a, inca NU exista ROLE MODEL la nivel larg difuzat mass-media pt. pensionari. In alte tari am remarcat ca exista reviste specific dedicate pt a vinde chestii celor de varsta a 3-a, care, totusi, mai aduc si ceva INFORMATII posibil utile si de suport pe alocuri, si in care chiar sunt prezentate diverse persoane de varsta a 3-a din a caror poveste de viata sau opinii, te poti inspira si tu daca esti si tu de o varsta cu ei, ca sa-ti fie mai usor sa te obisnuiesti cu aceasta varsta si cu problemele ei specifice care cer dezlegate, mai ales daca traiesti singur, cum la un moment dat oricum multi pensionari devin, dar si cum, in mod destul de realist, din ce in ce mai multi viitori pensionari vor fi, data fiind cunoscuta scaderea semnificativa si constanta a popularitatii si stabilitatii institutiei casatoriei in mai toata lumea culturala majoritar iudeo-crestina in ultimii cel putin 30 de ani.

    Macar de business daca nu de altceva, si ar putea si TVR-ul si alte mass-medii pe hartie sau chiar si on-line sa inceapa sa se adreseze si pensionarilor din Romania la un nivel mai personal DINCOLO de diverse interese politice electorale momentan inguste, sau de prezentat circ a la d-na Tatoiu sau vreun batran amarat din vreun sat care a uitat si cum il cheama, dara mite sa stie cu cine sa voteze.

    Cand zic eu ca jurnalismul romanesc e total incompetent...zau, nici macar la aspectele de business nu se gandesc, daramite la probleme legate de etica jurnalismului. Sunt efectiv mai incompetenti decat orice elev mediu obisnuit de cls. a 7-a din vreun club de jurnalism scolar din America sau alte tari cu traditie jurnalistica...inclusiv Franta, si Germania, dupa care s-au modelat si multi profesori si jurnalisti romani de la secolul XIX incoace...si TOT acolo au ramas, mai ales re. activitatile de publicare a unor diverse opere de fictiune in foileton.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ganduri despre diversi curenti si viitori pensionari:

    Partea 1:

    Eu, in ultima vreme am inceput sa ma gandesc mai mult la utilitatea ROLE MODEL-urilor larg difuzate de mass-media, (ca cu astia, totusi defilam de pe la 1/2 sec XX incoace, de cand job-ul de Mentor a cam fost desfiintat, din diverse motive cat se poate de practic economice, si poate si pt ca multi Mentori profesionisti au dat-o-n bara RAU de tot la capitolul etica profesionala in prima 1/2 sec. XX), pt dezvoltarea mea personala.

    Eu zau ca mi-am cautat singur Role Model-uri, atat pe profesional cat si pe social, in mass-media, ca unde altundeva, in principal, (desi, in cazul meu nu pot sa zic ca eu nu am avut profesori reali de la care ma puteam inspira, insa eu chiar ca NU aveam intentia de a deveni Educator de meserie, deci efectiv nu prea mi-au fost utili acesti profesori din acest punct de vedere pe timpul scolarizarii mele obligatorii, eu de la ei asteptand in principal INFORMATII noi posibil utile pt a lua si eu o nota minima de trecere ca sa scap o data de nenumaratele teste si lucrari de control la care am fost supus, plus ca mi-era cam lene sa citesc singur din manuale, si inca sa fiu si indeajuns de atent ca sa si retin ce-o mai scrie si pe acolo !).

    Dupa scoala, in campul muncii, mi-am cautat si acolo role model in real life, nu zic ca nu mi-am cautat, si am gasit cativa, dar erau niste profesionisti care functionau in mod REAL la un nivel de competenta la care eu personal STIAM deja ca NU am nici o sansa sa pot ajunge vreodata, ca totusi, abilitatile mele reale sunt mai medii-mediocre pe destule domenii...si de aia, desi am admirat anumiti colegi, totusi, ar fi fost cam inutil pt mine sa incerc sa ma tin dupa ei, decat poate sa le imit niste feluri de actiune in timpul serviciului, re cum isi utilizeaza ei timpul la locul de munca, cum interactioneaza unii cu altii, sau mai ales cu managerii, sau cu eventualii clienti, chestii din astea de metoda de comportament la locul de munca mai mult.

    Nici entertainer profesionist nu aveam de gand sa devin, asa ca efectiv in mass-media eu personal m-am focusat pe jurnalisti, mai ales ca si pt mine, dupa 1989 incolo, si si mai mult dupa ce am capatat acces la Internet in 1995, ei sunt totusi cei care "vorbesc" cu/catre mine mai mult despre lumea/societatea mea mai larg inconjuratoare...mai ales ca eu nu prea frecventez diverse baruri in scopuri de a discuta politica sau probleme sociologice cu eventualii cunoscuti sau potential nou cunoscuti, ci in cu totul alt fel de scopuri mai putin elevate, mai concret utile mie personal, nu stiu daca si mai larg social utile, (desi mie imi face placere sa cred ca e si asa).

    Dar si la astia, ce Role Model sa iau, ca ei sunt in principal tot Informatori, ca si Profesorii de Scoala..cel mult sa admir tinuta lor profesionala, modul in care ridica anumite probleme, etc.

    RăspundețiȘtergere
  8. Partea 2:

    Deci PE CINE sa imi iau Role Model ? Ca functionari eu nu prea vad prezentati f des la TV sau in ziare. Iar pe social, gay-ii de la TV/ziare sunt aproape 100 % entertaineri de meserie, si, rar de tot, cate vreun activist politic de nivel oarecum imatur-amator, chiar si in tarile mai "avansate"...desi exista in SUA, un grup legat de Partidul Republican (care e cel mai de dreapta conservator), Log Cabin Republicans care promoveaza si/sau incerca sa atraga si voturi gay in mod destul de competent experimentat profesionist politic, dar si astia sunt totusi inconstanti re performanta si competenta, plus ca sunt dirijati de la centru re temele de program de activitate politica, deci nu prea discuta la nivel social util pt mine personal, (iar activistii gay majoritari apartinatori de Partidul Democrat, cel mai "liberal", de stanga din SUA, pornesc din start cu ideea ca toti sunt ca ei din toate punctele de vedere sociale, inclusiv politice, si unii chiar au iluzia ca toti gay-ii ar trebui chiar sa fie ca ei, sau preocupati de aceleasi teme sociale si politice ca ei, etc. !)

    Deci nici in randul politicienilor, chiar a celor profesionisti cu experienta si competenta recunoscuta eu personal nu prea mi-am putut gasi Role Model, nici macar pe viata sociala.

    Eu chiar as dori sa dau o potentiala idee buna de business intreg mapamondului aici pe Internet, care sa imi fie si mie personal utila: propun infiintarea unei reviste de hartie sau on-line pt Pensionarii Gay ! Ca precis va fi cerere de piata crescanda, acum ca a mai crescut si speranta de viata la gay, si la oameni in general, plus ca acum din ce in ce mai multi vor avea si pensii ceva mai bune decat simplu ajutor social, (ma refer la vasta majoritate, nu la cine stie ce entertainer milionar-miliardar gay de la Hollywood, sau vreun autor-scriitor de best seller-uri, sau vreun CEO de business gay.).

    Eu astept. Ideea v-am si dat-o. Cine se pricepe sa castige bani din mass-media a la R. Murdoch sa stiti ca am impresia ca e chiar o idee potential buna de nisa de business, la posibila concurenta chiar posibil onorabila re. parametrul financiar cu revistele si site-uriule porno gay, desi stiu ca realist nu va reusi sa captureze o piata chiar atat de larga, dar ESTE totusi, cred, o idee de viitor.

    Eu doar sunt in cautare de Role Model social cu care sa ma pot identifica si eu, la o varsta ceva mai adult-matura.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...