marți, 13 decembrie 2011

Si marti... si treispe’


Ce bine suna! Da’ eu mai degraba ma astept la un noroc pe nepusa masa decat la vreun ghinion, ca d-astea am avut din plin fara sa fie marti sau 13. Deci cred ca va functiona in sens invers.:)) Dar e de discutat despre ce inseamna noroc si ce inseamna ghinion. Cat despre superstitii, as zice mai degraba ca e vorba de autosugestie  bine inradacinata in mintile ce se lasa ghidate de ele.

Despre autosugestie am vreo doua carti pe care nu le-am citit decat partial, insa nu mi-am insusit ce scria acolo tocmai pentru ca le-am considerat manipulatoare la nivel psihic. Cred intr-o oarecare putere a autosugestiei, dar nu intr-atat incat sa-i atribui puteri miraculoase. Mai exact, cred ca puterea sa in sens negativ este mai puternica decat cea in sens pozitiv. Habar n-am sa explic si de ce pentru ca nu m-am ocupat in amanunt de o analiza a convingerii mele. Si stiu ca fara argumente, e cam nul ce spun eu.

Dar revenind la ziua de 13 de azi, mai sunt 11 zile pana vine Mos Craciun pe care il astept nerabdatoare. Si vreo 18 din acest an, care a fost acceptabil, dar se sfarseste prost. Si ce-o mai veni in 2012… poate Apocalipsa. De care nu ma mai tem cum ma temeam cand eram mica, pentru ca eu cred ca fiecare are sfarsitul sau. Mai devreme sau mai tarziu.

2 comentarii:

  1. Ce bine e de noi ca nu ne lasam manipulati, aproape ca mintilie se vor a fi "autosugestionate", sa para ca noi ne inducem anumite stari de teama, si nu altii!

    Nu am nicio superstitie pe care sa o tin, de aceea unele persoane se uita ciudat la mine ca nu tin cont de prostii de-astea! Eu duc gunoiul in orice zi, dau bani lunea, (cred ca asa erau nu?). Sunt liber de orice prejudecata!

    Iti doresc o zi de marti 13 fantastica! ;;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Azi e sarbatoarea Sf. Lucia in Scandinavia. Fetele se imbraca in cearceafuri albe, isi pun niste lumanari in cap, si incep sa cante, dupa aia se duc sa manace porci de martipan:

    http://www.youtube.com/watch?v=__k8qIwWVdw

    (include si alte obiceiuri de Craciun norvegiene, in lb. engleza)

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...