sâmbătă, 14 septembrie 2013

O carte... buna

Cunoscuta librarie online Libris a lansat o provocare, de a raspunde la o intrebare ce apare adesea in mintea unui cititor impatimit- Ce este o carte buna? Dintr-o bogata diversitate de carti online, nu pare sa fie usor sa le alegi pe cele mai bune. Bineinteles, raspunsurile pot fi multe, multe, variind de la o persoana la alta, dar eu voi incerca sa redau esenta, raportandu-ma la mine.

O carte buna este cea care patrunde in sufletul si in mintea mea, incet-incet, de la primele pagini, isi face loc cu fiecare pagina parcursa si o data ajunsa la finalul sau,  isi infinge puternic radacinile, continuand sa traiasca acolo, in interiorul meu, chiar si dupa ce copertile s-au inchis.

O carte buna nu se margineste in a-mi dezvalui propria poveste, ci ma indeamna sa impletesc si eu o poveste, folosind firele sale, naste in sufletul meu intrebari si ma calauzeste pe drumul gasirii raspunsurilor.

O carte buna este cea ale carei ecouri rasuna mereu in mintea mea- fraze, imagini, apar la rastimpuri, dupa ani si ani, amintindu-mi mereu atmosfera sa, acel ceva ce a facut ca ea sa-mi ramana in suflet. Din senin imi revine in memorie o frantura dintr-o carte si pentru o vreme ma intorc cu ochii mintii intre paginile acelei carti, in lumea pe care credeam ca am parasit-o.


O carte buna isi lasa o puternica amprenta asupra mea si continua sa se cristalizeze pe masura ce timpul isi depune sedimentele asupra sa...

8 comentarii:

  1. Pornind de la un articol de-al tau mai de demult, referitoor la valoarea terapeutica a cartilor, la care chiar m+am gandit recent, si toocmai voiam sa scriu ceva pe blog despre asta, dar nu am avut timp, o carte buna poate fi si acea carte cu posibila valoare terapeutica asa chiar in sine inainte de a fi citita, atunci cand e aleasa intr-o librarie sau biblioteca pt lectura sau doar simpla posesie ulterioara, pt ca dupa parerea mea exista o componenta terapeutica posibila si dincolo de lectura propriu-zisa, care are de a face cu relatia noastra cu cartile ca obiect, la care se pot referi chiar destui care par a prefera cititul din carti de hartiie nu doar electronice, de exemplu, dar si felul in care alegem o carte specifica si nu alta in anumite momente cand avem chef de o carte, fie ca e de hartie sau electronica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, cartile, prin prezenta lor, au un efect aproape terapeutic.Nu doar cotinutul este cel ce ne influenteaza.

      Ștergere
  2. Pentru mine - deh, sunt batran de acum! - o carte buna e aceea in care autorul ei nu a uitat de cei sapte ani de-acasa si da dovada de macar un minim bun-simt! Numai ca, asta e, cititorii de acum nu mai tin cont de un asemenea criteriu.

    Va doresc sa aveti parte numai de carti bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc asemenea. Stiti, chestia asta e relativa. Fiecare are propriile coordonate. Dar esentialul e ca timpul e prea scurt sa il irosim pe carti pe care nu le consideram bune. :)

      Ștergere
    2. Hei, am devenit chiar prurient curios ! Vreau si eu un exemplu de carte, carte reala, al carui autor se pare ca a uitat de cei 7 ani de acasa ! Adica, stiu ca nu e frumospoate sa facem reclama la chestii pe care nu le agreem, dar, zau, asa din total curiozitate, macar 1 singur exemplu vreau si eu !! E vorb de carti plagiate, de carti erotice, despre ce carti e vorba ??!! Nu mai rezist de curiozitate ! Zau, am incercat sa revizuiesc asa in minte toate genurile de carti pe care le-am vazut eu asa expuse vreodata si pe la tarabe, nu numai in biblioteci sau librarii, si zau, tot NU imi vine nici una in minte !! NU fac misto. NU pot sa ma duc la culcare si o sa ma framant acum pana aflu macar 1 exemplu de carte al carui autor a uitat ca are acei 7 ani de acasa !

      Ștergere
    3. PS E vorba de carti de non-fictiune politice extremiste ? Adica din alea care pot incita la ura, sau chestii din alea total ingrozitoare as care sa zica rele despre semenii nostri oameni sau sa indemne direct oamenii sa faca rau altor oameni. Zau, Doamne fereste, nici nu m-am gandit la asa ceva, (mai ales ca acest fel de carti nici nu cred ca ar fi permise azi in spatiul UE, dar e posibil sa fi existat vreodata mai de mult sau sa existe prin cine stie ce parti din lume).

      Ștergere
    4. @Rudolph Nici pe departe nu cred ca s-a gandit domnul Stefan la extremism. Dar mai bine il las pe el sa raspunda, nu e prima oara cand m-as apuca eu de dat explicatii si nu as vrea sa gresesc. :)

      Ștergere
    5. M-am sculat cu noaptea-n cap si mi-a mai venit in minte un posibil alt exemplu ceva desigur mai pasnic, si anume poate era avorba de cartile de tip biografii neuatorizate, sau asa numitele biografii de scandal, in care de ex se alege o personalitate larg cunoscuta, ca de ex printesa Diana, Elton John, Pacepa, Johannes Brahms, etc, si se scrie o carte cu dezvaluiri scandaloase despre aceasta persoana, bazate pe posibile dovezi obtinute chiar in moduri mai putin acceptate, unele nici nu se stie cat de credibile, plus cu informatia continuta in ele nu intotdeauna adevarata sau prezentata asa in mod mai tendentios, nu asa mai obiectiv ! Zau, si eu am citit cateva biografii din stea de scandal, una care chiar mis-aparut interesanta, scrisa de Dame Barbara Cartland despre regele Carol 2 si d-na Lupescu, carte care de fapt nici nu este una din cele mai bune ale lui Dame Cartland, dar oricum, dansa a fost o autoare chiar respectabila in domeniul istoriei fictionalizate in stil romantic, una dintre precursoarele de gen chiar, si am impresia ca acest fel de biografii de scandal strict referitoare la perspective amoroase totusi mai degraba ajuta asa per total decat ar fi detrimentale, atat pt public cat si pt VIP, cat si asa pt umanitate asa in general, desi intr-adevar se poate spune in anumite cazuri ca e posibil ca unii autori si-au putut uita cei 7 ani de acasa.

      Dar nu stiu daca era vorba despre astfel de carti la care s-a referit comentatorul Stefan...zau, nu mai am somn pana nu aflu !

      Ștergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...