vineri, 6 septembrie 2013

Pe picior de razboi?

Ies de la metrou si o iau spre casa usor-usor. Nu merg decat cateva zeci de pasi si vad o impresionanta desfasurare de forte in asteptare- jandarmi, politisti, autobuze, dube si chiar un camion militar. Jandarmii blindati, echipati ca de lupta, beau cate o cafea sau haleau cate un covrig pe trotuarul de vis-a-vis de gara. Care voorbea prin statie cu atcineva probabil de mai sus, sa primeasca ordine, care cu mainile-n sold comenta cu un coleg ceva. Ce sa fi fost? Sau ce va fi? Deja imi imaginam cine stie ce atacuri teroriste undeva in apropiere si ma gandeam sa grabesc pasul, ca nu se stie. Apoi, vazand autobuzele,  m-am dezmeticit, ca eram cat pe ce sa intreb vanzatoarele de la chioscuri care e spilul.



Frate, chiar asa de periculoasa sa fie venirea suporterilor unguri, incat sa fie necesare atatea forte de ordine gata de lupta serioasa? Totusi, e un meci de fotbal, nu o confruntare armata. Sportul inseamna placere, nu razboi. Cel putin in opinia mea. Asadar, este recunoscuta oficial iminenta unui conflict de natura politica. Ca si cum aia ar fi dusmani declarati. Si atunci, de ce mai are loc o astfel de partida de fotbal? Si care sunt cei periculosi? Ai lor sau ai nostri? In ce scop sunt puse in miscare fortele de ordine? Sa-i apere pe ei sau sa ne apere de ei? 

Imi pare rau ca n-am facut niste poze, dar eram prea incarcata cu sacose, plus copilul de tinut in frau, asa ca...

P.S. Alea de mai devreme au fost focuri de arma? 

5 comentarii:

  1. Si asa, vrei-nu-vrei, ati fost, pentru scurt timp, reporter de razboi!

    RăspundețiȘtergere
  2. https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1174760_642550125763979_2092176886_n.jpg

    RăspundețiȘtergere
  3. Exista o ura iminenta intre unguri si noi, aceasta e mai mult decat un razboi. Eu traiesc intr-un oras multietnic, majoritatea celor cu care coabitam sunt unguri si da-mi voie sa-ti spun ca exita o raceala si-o amtipatie generalizata intre noi. E un sentiment ancestral la care nimeni nu renunta. Stii ca ei, cei de dincolo, ne considera pe noi, da si eu, cei de aici tiganii lor?
    Actiunile de vandalizare si agresiunile inerente trebuiau cumva oprite. Prin forta, pentru ca, nu au venit aici doar pentru un meci cu minge, ci si pt unul de box.

    RăspundețiȘtergere
  4. frumos spus "Sportul inseamna placere, nu razboi".
    imi permit sa adaug si sa spun ca nici afacere, cum se intampla in ziua de azi

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai nu e vorba decat ca se cunoste, si de pe Internet printre altele, ca fanii de fotbal mai organizati din Ungaria, adica nu asa populatia generala de om ungur, apar pe lista celor care au uneori o asociere cu grupari mai extremiste huliganice de tip Ultra care sunt interesati de activitati de vandalism mai mult decat de fotbal. Prezenta jandarmilor e o chestie asa de descurajare a activitatilor de vandalism. De ex daca era un meci Romania-Botswana, aceste doua tari neaparand pe lista aia,poate nu era nevoie de jandarmi,ci doar asa de cateva forte de ordine mai obisnuite. E ceva asa considerat normal. Te uiti pe lista si vezi cand e nevoie de pus jandarmi, si cand nu e nevoie de pus jandarmi. Ca sa nu ne incasuneze pe Ungaria, de ex pe acea lista mai apar si Gambia si Ghana, sau,oarecum surprinzator, vad ca si RPD Nord Coreeana...desi desigur daca e vorba de diverse liste, trebuie luat in consideratie si faptul ca unii sunt mai constiinciosi decat altii a se pune pe diverse liste sau a numara si masura aceste lucruri, asa ca desigur ca cei din RPD Nord Coreeana sunt mai constiinciosi decat cei din Botsana sau din Romania la a supraveghea si a raporta acest tip de rscuri si incidente,si de a le raporta pe o lista asa mai updated, adica nu lasata sa la voia sortii sau a intamplarii, de gen, hai, ca om vedea cumva fi si D-zeu cu mila, ca Dansul e bun...adica e vorba de activitati de preventie de risc asa mai active, si mai precise, nu asa pasive si la intamplare, e vorba si ca fanii de fotbal din Romania sau Botswana nu accepta prezenta elementelor extremiste sau delincvente in randul lor, e vorba si ca totoodata in Romania si Botswana nu au prins niciodata asa de tare lanivel larg popular diverse grupari extremiste, ca totusi zau,cine naiba are chef de extremism in Romania, zau,lumea emai ocupata cu altceva, de ex sa scrie pe bloguri, sa faca turism in Grecia sau Franta, sa scrie poezii, e altfel de cultura si de istorie a suporterilor de fotbal din Romania, inclusiv istoria literaturii asociate de fotbal, cu diversi leaderi de opinie chiar talentati in exprimarea in cuvinte lanivel ff elevat jurnalistic sau literar plus ff popular in publicul larg, ca de ex dl Cristian Topescu, sau dl Fanus Neagu, si respectiv, in legatura cu fotbalul din Rep Botswana, dl scriitor de origine britanica Alexander McCall Smith, e vorba si ca in Romania a existat o traditie de activitati preventive de politie si de jandarmerie chiar inalt profesionalizate inca de la sf sec 19 si mai ales inc sec 20, atunci cand a fost rascoala de la 1907, iar traditia politiieneasca inalt profesional calitativa din Rep Botswana este legata de conlucrarea si schimbulde experienta cu politia din UK, inca de la 1885, etc...

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...