joi, 10 octombrie 2013

Asadar, Nobelul pentru Literatura merge la... Alice Munro

Primul lucru pe care l-am facut imediat ce am ajuns in fata laptopului a fost sa ma uit pe fereastra deja deschisa a site-ului oficial Nobel, sa aflu cui i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Literatura. Surpriza a fost mare, desi pe undeva ma asteptam sa fie o femeie, dat fiind faptul ca erau cam putine laureate Nobel.

Asadar, Alice Munro este a o suta zecea dintre laureatii Nobel pentru Literatura si cea de-a treisprezecea femeie care primeste aceasta distinctie. A primit acest premiu ca "master of the contemporary short story". Cum prea multe nu stiu despre ea, nu pot decat sa trag un ochi pe wikipedia si sa va zic ce se spune acolo. Astfel, am aflat ca este o scriitoare canadiana, premiata cu Man Booker in 2009 si, de asemenea, cu premiul pentru fictiune din partea guvernatorului Canadei, de trei ori. Tot de acolo am aflat ca opera sa cuprinde romane si nuvele.
O nota biografica poate fi citita si pe site-ul Nobel.


Singura carte tradusa in limba romana scrisa de ea este Prea multa fericire, aparuta in mai 2011 la Editura Litera.

Voi aveti mai multe informatii despre aceasta scriitoare si opera sa?

Au scris despre cartea mentionata mai sus Calauza si Oana Dusmanescu pe Bookmag.eu. Impresii asupra acestei carti mai puteti gasi pe Goodreads la pagina aferenta cartii, insa cele mai multe sunt in limba engleza. Si tot in engleza, o recenzie in NewYorkTimes.

Sursa foto

6 comentarii:

  1. Mda, mai urmeaza sa si auzim de Alice Munro. Poate ca acum, dupa ce s-a pricopsit cu Nobelul, se apuca sa si scrie (literatura). Poate nu...

    Nu stiu cand am sa obosesc scriind ca Nobelul, ca premiu literar, nu are nici o relevanta. Nu va putea concura la nici un criteriu National Book Award, Booker, Cervantes, Goncourt etc. Nobelul literar e doar o suma de bani si faima.

    Cu putine exceptii, majoritatea Nobelurilor literare sunt acordate pentru fapte sociale, pentru optiuni politice (de stinga). Asa se explica de ce Llosa l-a luat cu dificultate sau Philp Roth inca nu. Michel Tournier nu mai zic... Autorii critici cu toate doctrinele nu plac suedezilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Totusi, ca sa fim drepti, proza d-nei Munro nu este o proza politica de stanga, si dansa nu a fost o mare activista sociala, ci pur si simplu s-a ocupat de scris, de crescut 3 fete, si a deschis o librarie particulara la un moment dat, ca initiativa de mic business, atata. Descrie, se pare, in povestirile ei, in principal destine feminine, desi nu prezentate de-a lungul unei intregi vieti, ci iluminate printr-un moment oarecare din viata lor, care pune in valoare semnifiicatia narativa a intregii lor persoane. Desi este o proza cu atentie catre femei, nu este o proza politizat feminista, nu pare totodata a descrie femei extraordinare sau exceptionale, ci gaseste umanitatea exceptionala comuna din viata fiecarui om, chiar si a unuia care locuieste intr-un mic oras necunoscut oarecare, si poate avea indeletniciri chiar banale. Asta reprezinta, dupa parerea mea sincera, universalitate, si asta o poate califica pe d-na Munro de a castiga un premiu Nobel pt literatura binemeritat, gasirea si descrierea filonului de universalitate umana in prezentarea narativa a unor evenimente oarecare filtrate printr-o constiinta si constienta umana cat se poate de sincera (si de literar talentata desigur).

      Ștergere
    2. Sorry, am verificat, a crescut 2 fete. Una din fetele dansei a decedat la numai 15 ore dupa nastere, asa ca nu a mai apucat sa o creasca, decat poate sa o iubeasca, desigur.

      Ștergere
    3. Eu credeam ca totusi are o oarece relevanta acest premiu, date fiind numele ce figureaza in lista laureatilor, unele din ele valori incontestabile din punct de vedere literar, dar, intr-adevar, sunt multe nume care nu imi spun nimic. Voi studia si listele aferente premiilor mentionate de tine, sa ma inspir si de acolo cand imi aleg lecturile. :)

      Ștergere
  2. As vrea doar sa mentionez ca Alice Munro a scris povestiri, fiind chiar considerata o revolutionara a genului. Am citit-o si eu nu de mult, daca cineva e interesat poate citi aici http://www.rosuvertical.com/hateship-friendship-courtship-loveship-marriage/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru link. Ce rau imi pare ca nu merge direct, dar nu-i nimic, nu e asa mare efortul. Chiar sunt curioasa sa citesc impresii despre cartile acestei scriitoare, pana acum am gasit si opinii pro si contra, eu personal am inceput sa citesc online o povestire in engleza, dar am abandonat apoi. Sa vedem ce va aparea la noi de acum incolo, ma astept ca editurile sa profite de acordarea acestui Nobel si sa se traduca macar cateva carti. :)

      Ștergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...