Se scurg cu repeziciune ultimele zile ale lui 2012, un an cu o rezonanta apocaliptica. Fara a ma lega de isteria care a fost legata de sfarsitul lumii, nu la asta m-am referit, dar insasi pronuntia acestui numar are ceva rasunator, straniu poate, ceva intr-un anume fel. A fost un an bun? Hmmm, depinde din ce parte privesc lucrurile. Nu vreau sa-mi amintesc acum momentele neplacute de care nu am dus, din pacate, lipsa. Inca nu am scapat de sentimentul de provizorat in care m-a gasit inceputul anului, desi concret n-ar trebui sa am motive. Totusi, situatia locativa ma nemultumeste, n-as fi vrut sa ne oprim aici, desi ca loc in sine imi place.
In privinta lecturii, as fi avut de asemenea asteptari mai mari. Am citit mai putin ca numar de titluri, insa au fost carti mai grele intr-o mare masura, unele cu mai multe volume, poate de aceea, dar calitatea este in acest caz mai importanta decat cantitatea. Pentru 2013 nu-mi fac planuri, liste in acest sens, caci nu as putea citi dupa o planificare, insa cateva titluri mi-am propus in mod special sa le citesc. Nu doar titlurile, se-ntelege.
Muntele vrajit-Thomas Mann
Crima si pedeapsa-F.M.Dostoievski
Fructele maniei- John Steinbeck
Pentru cine bat clopotele- Ernest Hemingway
Ultima ispita a lui Hristos- Nikos Kazantzakis
Cartea soaptelor-Varujan Vosganian
Maestrul si Margareta-Mihail Bulgakov
In afara de acestea, va fi si ceva de Balzac si ceva de Zola, nu am decis ce. Si in rest, in functie de inspiratia de moment.
Activitatea pe blog a fost si ea de o intensitate redusa, fata de anul precedent, dar nu stiu in ce masura voi reusi saschimb asta in anul ce vine. De altfel, nu am o norma in acest sens, doar scrii cand simti si cand poti. De simtit, am simtit eu adesea nevoia, dar nu am putut scrie mereu.
Insa mi-am incercat condeiul pe hartie si acolo pot spune ca a fost un an al tatonarilor. Din tot ce am inceput, o singura povestire am scris cap-coada. Si incepusem un roman, cics, dar m-am oprit dupa ce scrisesem un caiet din el. Un an al tatonarilor, pe latura aceasta, dar nu cred ca e descurajant, sunt poate prea tanara pentru a-mi cristaliza experienta si in plus, trebuie sa mai acumulez.
Pe de lta parte, ma intreb de ce apare nevoia asta la sfarsot de an de acaracteriza anul ce trece si de a face planuri pentru cel ce vine. Noaptea dintre ani e una ca oricare alta, daca alegi sa o petreci normal, obisnui, nu simti ca s-ar fi schimbat ceva. Poate pentru ca ne place sa avem o masura in toate. Si totiusi, cica omul e masura tuturor lucrurilor, intr-un fel. Oricum el e cel ce le masoara, creandu-si instrumente pentru asta.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Ce rămâne din noi
Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...
-
Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...
-
Aceasta este pentru mine a cincea carte scrisa de Mircea Eliade pe care o citesc in cei aproape 3 ani de existenta a blogului. Inainte de bl...
-
Cam lungă pauză de blog, aproape două luni. Și asta pentru că programul meu este tot mai încărcat, fiică-mea a început clasa întâi, am intr...
eu am citit Pentru cine bat clopotele- Ernest Hemingway de vreo 3 ori, o recomand calduros. in rest, iti doresc sa ai mereu inspiratie, si pe blog si-n rest, iar 2013 sa mearga lin si frumos!
RăspundețiȘtergereAsemenea şi ţie!:)
ȘtergereEu tin minte ca am citit 1,2,5,si 7, si le-am gasit ultra calitative, (coincidental chiar exact in ordinea asta daca ar fi sa fac un top ierarhic), plus imi formulasem si imi mentin o parere ff buna si despre 3, si 4, (desi nu le-am citit, dar am citit despre ele + citisem alte carti sau povesti scrise de autorii respectivi, pe care ii respect ff mult), iar despre nr 6 am citit chiar recent ca e total OK de pe blogul lui Intuneric.
RăspundețiȘtergereRecomandari Zola (desi nu e nevoie sa te iei dupa ce zic eu): Therese Raquin (drama familiala sociala ff intensa, de nivel de precursor al romanului ulterior al d-lui Theodore Dreiser, dupa care s-a facut si un film excelent cu Elizabeth Taylor si dl Montgomery Clift, O tragedie americana, desi Therese Raquin adreseaza la nivel superlativ teme multiple si mai complexe), despre ale carei personaje insusi dl Emile Zola s-a exprimat ca sunt niste adevarate brute umane, si a dus ideea mai departe in mod si mai abisal intr-un thriler psihologic pe care l-a scris ulterior, cu alte personaje si mai si, numit Bestia umana !
RăspundețiȘtergereLa Balzac mi-e greau sa fac recomandari pt ca a scris intr-adevar atat de multe + ff bune majoritatea, sunt sigur !
In plus, personajul principal de sex masculin al romanului Bestia umana este si fiul personajului Gervaise din romanul L'Assomoir (1877, adresand printre altele, si pericolele alcoolismului), fratele lui Etienne din romanul Germinal (1885, adresand, printr altele, si conditiile dificile de munca si rolul politic al minerilor intr-un stat), si al lui Claude din romanul L'Oeuvre (1887, adresand, printre altele, si relatia dintre diversi prieteni artisti), plus semi-frate cu Nana din romanul cu acelasi titlu (1880, adresand, printre altele si elemente importante pt miscarea politica feminista)...asa ca nu mai e nevoie sa citesti si cartile astea, pt ca, desi, desigur toate ff bune fiecare in stilul ei si chiar numite si de altii, nu numai de catre dl Zola insusi, adevarate capodopere, plus fiecare cu o poveste total individuala cu elemente noi, diferite, explorate ff complex si amanuntit, efectiv sunt o progresie de tip de suspans in crestere, cu culminarea in Bestia Umana !
ȘtergereTherese Raquin o am, Gervaise am citit-o, am găsit doar volumul doi din La paradisul femeilor pe la bunica, dar nu am luat-o încă, nu are rost fără primul volum. Am şi Bestia umană. Până la urmă toate aş vrea să le citesc dacă s-ar putea.
ȘtergereHm, ma cam anticipati in ultimul timp!
RăspundețiȘtergereSi eu intentionam sa postez un astfel de ,,bilant" al anului trecut; daca voi face-o, sa nu ma acuzati de ...plagiat!!
Tot ce aveti pe lista merita citit (nu ,,raspund" pentru Cartea soaptelor, pe aceasta n-am citit-o).
Eu as reciti Crima si pedeapsa si Maestrul si Margareta (deh, rusii...). Ce literatura au rusii astia!
Nu-l neglijati pe Balzac: de pilda, Mos Goriot este o capodopera! Eu la cartea asta ma gandesc cand spun Balzac.
L-am citit tarziu pe Balzac, pe la 27 de ani. Nu-l puteam suferi, mi se parea indigest si alergic! Totul a pornit din copilarie, cand mi s-a impus spre lectura un cartoi al lui Balzac. Stiti cum a fost? Groaznic! Incerc sa ma folosesc de o imagine justificativa: ca si cum i-ai da unui nou nascut sa rontaie biscuiti!
Intre 27 si 30 de ani, vreme de trei ani, am citit aproape tot ce a scris Balzac. E un scriitor fenomenal (parerea mea).
E bine ca va faceti un plan de lectura, dar n-o sa reusiti sa-l respectati. Cartile sunt ispititoare, de aceea si lecturile sunt de cele mai multe ori neprevazute.
Incercati sa nu cititi orice va cade in mana; eu mi-am pierdut vremea cu lectura multor fleacuri - si timpul e atat de pretios.
Scuzati-ma, m-am apucat sa dau sfaturi, si poate ca ati citit mai mult decat mine.
Va urez un an minunat si bogat in realizari personale si lecturi!
Ei, mulţi fac acum bilanţuri, nu vă acuz de plagiat.:)))
ȘtergereCât despre sfaturile privind lectura, cam aşa e, un plan nu poate fi respectat, dar având în vedere că într-un an încap multe cărţi, sper să le vină rândul şi acestora menţionate. De citit nu ştiu dacă am citit mai mult, căci doar în ultimii doi ani am citit intensiv şi am abia 28 de toţi şi multe de recuperat în privinţa lecturii, dar nu regret, căci acum am altă minte, pot înţelege altfel cărţile decât în adolescenţă.
Un an nou cat mai implinit, pe toate planurile!
RăspundețiȘtergereIn privinta lecturilor, nu ma pronunt. Eu abia mai reusesc sa citesc cate ceva, pe apucate. Abia cu "liberele" de Craciun am apucat sa citesc si eu 1000 de pagini - cat n-am citit tot anul...
Mulţumesc asemenea! Şi cât mai multe libere pentru cărţi. :)
ȘtergereAh, tocmai am aflat ca exact in acest moment se filmeaza o versiune cinema a cartii Therese Raquin, (ca nu cred ca existase vreo versiune mai recenta decat mai mult adaptari pt TV), si trebuiau sa joace chiar Kate Winslett si d-na Glenn Cose in rolul Theresei si a d-nei Raquin, numai ca pana la urma nu au mai preluat ele rolul, si in rolul Theresei va fi Elizabeth Olsen, (sora mai mica a gemenelor alea Olsen), si asta dupa ce si Jessica Biel a zis "pas", (naiba stie de ce), dar pana la urma va fi d-na Jessica Lange in rolul d-nei Raquin, asa ca pote va iesi ceva din acel film, desi atat regia cat si adaptarea scenariului sunt facute de un tip care pana acum era mai mult actor de seriale TV si numai ff recent s-a apucat de regie majora, Charlie Stratton...am emotii...naiba stie ce o iesi, dar am incredere in d-na Jessica Lange !
RăspundețiȘtergereInsa romanul Therese Raquin a fost adaptat si intr-o piesa de teatru de catre dl Emile Zola insusi, numai ca a avut dificulatati sa o puna in scena la vremea lui, ca prea era rated R, dar mai recent aceasta piesa este pusa in scena destul de frecvent pe scene de teatru majore.
Sa ai parte de toate cele bune in Noul an, Andreea!
RăspundețiȘtergereMulţumesc asemenea!:)La mulţi ani!
ȘtergereGlumeam, se intelege, in privinta plagiatului.
RăspundețiȘtergereOricum, bilantul meu a esuat.
Se schimba anii. Multa sanatate si fericire va doresc!
La multi ani!
Niste carti excelente.
RăspundețiȘtergereSa speram ca va venii un an mult mai bun.
RăspundețiȘtergereSalut, toată lumea Dr. Ogala este minunat, am încercat să concep timp de 9 ani după căsătoria mea, în cele din urmă am rămas însărcinată la o săptămână după ce am luat acest produs de fertilitate pe bază de plante pe care mi l-a dat Dr. Ogala. A fost incredibil. Am avut un istoric de avorturi spontane recurente, dar folosind ierburile lor am rămas însărcinată în mod natural la vârsta de 42 de ani, nu cred niciodată în ajutoarele plantei până când am întâlnit o mulțime de mărturii ale doctorului Ogala despre cât de util și cât de util a fost o mulțime de oameni, apoi am încercat, sunt atât de fericit astăzi că îmi va păsa cursul copilului meu cu gemeni după toate medicamentele pentru fertilitate consumate, inclusiv 6 cicluri de inducție Clomp, Încercați să vă gândiți să îl contactați astăzi la, Drogalad02 @ Gmail.com sau sunați-l / WhatsApp la +2347049668119, am văzut și mărturii despre ajutorul său divers pentru persoanele cu, doriți ca fostul dvs. să se întoarcă) Încercând să rămâneți însărcinată) doriți să vă căsătoriți.) Scoateți orice boală din corpul vostru) .. ajunge la el astăzi, cred că Dumnezeu îl folosește pentru marea sa lucrare!
RăspundețiȘtergere