vineri, 15 februarie 2013

Locuri bune din care sa te umpli de carti

Cum in ultimii doi ani am cumparat foarte multe carti, m-am gandit sa trec in revista locurile de unde ma aprovizionez eu, atunci cand  vreau sa-mi fac o  mica bucurie.

In ceeea ce privetse librariile virtuale, preferata mea este Elefant - preturile sunt mai mici decat in librariile clasice pentru cau au mereu reduceri, livrarea este rapida si cu o taxa relativ mica, nu am intampinat neplaceri nici cand unele titluri nu erau in stoc. Fie le-am primit ulterior, fara sa mai achit o noua taxa de livrare, fie mi s-a comunicat ca nu gasesc respectivul titlu nici la furnizor.

Apoi, am mai achizitionat carti in regim anticariat de pe targulcartii.ro . Au multe carti la preturi mici de 2,3,4,5 lei dar si carti noi sau aproape noi la preturi mai mici decat in librarie.

Si acum vine partea mea preferata, caci trebuie sa marturisesc ca mai mare placere imi face sa cumpar cartile la fata locului, decat de pe net. Bineinteles ca uneori merg si in librariile obisnuite, desi nu multe sunt titlurile pe care mi le permit. Vanez promotiile sau cartile colectiei Top 10+ de la Polirom, care au preturi mai rezonabile, desi calitatea hartiei si a tipariturii nu este exceptionala, dar cum, din cate vad, cartile din colectia Cotidianul au facut fata cu brio celor cativa ani de cand au aparut in ceea ce priveste rezistenta, cred ca totusi vor rezista timpului si acestea de la Polirom. Oricum, titlurile respective merita citite in mare parte.


Dar cel mai mult si mai mult imi place sa merg in anticariate. Si daca la inceput nu prea stiam eu unde sa merg, acum am descoperit ce e mai bun in domeniu. Pentru ca in orasul natal nu prea existau astfel de anticariate, eu credeam ca acele tarabe de pe langa Universitate sunt reprezentative, nu ma gandisem ca exista magazine specializate, confortabile si cu vanzatori civilizati, care nu trag de tine pana iti piere cheful de privit cartile. Am descoperit mai apoi Antic Ex-libris cu mai multe locatii- pe Bratianu, pe str. Doamnei si pe Lipscani. Initial, mergeam la toate, dar ulterior si-au impartit oarecum domeniile si beletristica se gaseste in magazinul de pe str. Doamnei- acesta fiind unul din locurile mele preferate. Se gasesc mai ales carti aparute in ultimii ani, deci aproape noi, la preturi de 20, 10 sau chiar 5 lei, dar exista si sectiuni de carti la 2 lei sau la 1 leu, unde se gasesc si carti vechi.

Tot pe str. Doamnei mai este un anticariat, imediat ce intri pe straduta din dreptul Librariei Adevarul.Carti vechi, dar si carti  noi, acestea din urma la preturi ceva mai mari intre 10-30 lei, dar sunt carti cautate, nu trebuie sa cauti intre sute de alte carti, caci sunt repartizate pe edituri si e mult mai simplu de cautat cartea dorita. Cartile vechi sunt impartite pe domenii, iar beletristica e impartita pe autori romani si straini si cartile fiecarui autor sunt grupate in acelasi loc, astfel ca e usor sa gasesti ce doresti.


Aceeasi buna organizare a cartilor, la care se adauga amabilitatea celor ce lucreaza acolo o regasim in Anticariatul Unu, cu cele doua locatii alaturate de pe str. Academiei. Cred ca acolo imi place cel mai mult. Daca in cel pe doua nivele- parter si subsol, admir modul de amenajare, decorul, dar si muzica ambientala, in cel cu un singur nivel am fost intotdeauna foarte bine tratata, cu o anume intelegere si impartasire a pasiunii pentru carti. Anticariatul Unu are o oferta bogata de carti vechi si noi, grupate pe domenii si pe autori, preturile sunt bune, chair si la cartile mai greu de gasit. Nu stiu sa va spun ce preturi au la cartile rare, la cele foarte vechi destinate colectionarilor ori muzeelor, dar cele pentru cititorii obisnuiti sunt accesibile. In plus, au si sectiuni de carti la 2 lei in care, daca ai chef sa cauti printre multe multe altele- si la mine nu e vorba de chef, imi face chiar o deosebita placere, gasesti carti foarte bune si nu foarte deteriorate. Evident, se gasesc si carti mai uzate, dar nu reprezinta regula. Au si pagina de internet http://www.anticariat-unu.ro/

Si mai am si cateva tarabe cu carti vechi pe care le vizitez. Una dintre ele se afla in curtea Muzeului Sutu, imediat ce iesi din pasajul de la Universitate. Mai sunt apoi cele de la Obor, pe langa parcul de la primaria sector 2 si in apropiere de Mc, la intrarea in pasajul pietonal. Am gasit si pe acolo carti interesante, la preturi acceptabile, mai ales la nenea din gura pasajului pe partea stanga. Numai ca pe acolo e un minus forfota din jur, tiganarimea de care trebuie sa te feresti, deci tot in magazinele amintite mai sus e mai confortabil sa cauti printre carti pe cele pe care vrei sa le iei acasa.

Sper ca v-au fost utile impresiile mele. Voi de unde obisnuiti sa cumparati carti?

11 comentarii:

  1. si eu imi fac veacul pe la Unu si Ex-Libris. am luat saci de carti de la ei. multe titluri bune si ieftine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tocmai de aceea nu ai cum sa rezisti, nu? E greu sa pleci de acolo doar cu o singura carte.:)

      Ștergere
  2. In mare parte si traseele mele sunt aceleasi.
    Cand treceti pe la taraba din curtea Muzeului Sutu (Muzeul Bucurestiului), intrati si in muzeu: de cele mai multe ori, la parterul muzeului sunt diferite expozitii. Buna hrana pentru ochi, minte si suflet!
    Cunosc anticariatele din centru, sunt cumparator de carti ieftine de la ei.
    Un sfat: evitati negustorii, ca sa nu-i numesc alfel, de la Universitate. Au cele mai mari preturi la carti - si nu cred ca platesc aceleasi taxe ca cei de la anticariate. Va dau un singur expl: am gasit la ei ,,Fiziologia criticii" a lui Albert Thiboudet si bine ca n-am cumparat-o. La anticariatul de pe str. Academiei era de 10 ori mai ieftina!!!!!
    Oamenii aceia n-au niciun respect pentru carte; pentru cititori, nici atat!

    Ce sa zic: spor la citit!
    Eu voi muri si nu voi apuca, cu siguranta, sa raspund la aceasta intrebare: de ce e nevoie sa citim?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact o experienta asemanatoare am avut si eu. Nu am cumparat decat la inceput vreo trei carti la 5 sau 10 lei. Restul erau prea scumpe, cereau in functie de cum ma vedeau pe mine si aceeasi carte am luat-o ulterior cu 2 lei, nu cu 20 sau 25.
      La muzeu nu am sanse sa intru, cea mica e foarte neastamparata, nu are stare si nici rabdare. Cat eu ma uit la carti, ea se joaca pe bucata de teren de langa muzeu cu bete, frunze, ce mai gaseste. Sau studiaza cartile de langa gard asezate la inaltimea ei.

      Ștergere
    2. Lasati-o sa studieze in liniste, sa se obisnuiasca...Asta e rolul benefic al cartilor: iti tin mintea treaza toata viata!

      Ștergere
    3. Na, fara sa vreau, cred ca mi-am raspuns singur la propria-mi intrebare !!!

      Ștergere
  3. nu. chiar nu pot. mai ales daca imi fac timp sa trec pe la toate rafturile. e bucuria decoperirii unor carti si stii ca ar sta bine acasa la tine. nu ai cum sa nu le cumperi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu toate cartile mi le cumpar de la Carturesti. Asta fiindca nu ma "aprovizionez", ci doar pescuiesc cate un titlu care-mi prinde privirea.

    P.S. Nu ma aprovizionez pentru ca pofta mea de lectura m-ar falimenta imediat :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu ca erau si in Iasi tarabe cu carti vechi, dar din cate tin minte, preturile se apropiau de cele din librarii si nu era mare afacere decat in cazul cartilor ce nu se gaseau in varianta noua.
      Bineinteles ca la preturi de peste 30 lei bucata, faliment ar insemna o aprovizionare cu sacosa. Cand ai drum prin Bucuresti, sa treci prin locurile de care am pomenit, sa iti ostoiesti pofta.

      Ștergere
  5. Acum vreo 10 ani, cand cartile imi erau prioritare, frecventam foarte mult anticariatele. Imi placea mirosul, praful, abundenta. As fi cumparat totul, mai ales ca preturile erau nesemnificative.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cunosc senzatia. Pe de alta parte, imi dau seama ca sunt norocoasa ca mai pot inca sa le dedic cartilor destul timp. Cred insa ca si atunci cand nu voi mai sta acasa, voi gasi timp sa ma relaxez citind. Probabil voi adopta si cititul in mijloacele de transport, voi vedea la momentul respectiv. Oricum, am ce citi cativa ani de-acum incolo, de-ar fi sa nu mai cumpar deloc carti.:)

      Ștergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...