Joi sau vineri am avut ocazia de a vedea primii ghiocei pe anul acesta, in mainile unei tiganci ce incerca sa-i vanda cui trecea pe langa ea. Dar cu toate astea, n-am simtit apropierea primaverii. Vantul ma izbea peste fata, soare era, dar nu foarte bland. In afara de simpla imagine a ghioceilor, n-as fi avut de ce sa ma gandesc la primavara. Si nici nu m-am gandit atunci. M-am intrebat doar unde i-o fi gasit in miez de iarna. Caci senzatiile mele interioare ma situau inca in mijlocul iernii, cu zapezile ei inca netopite integral, ianuarie ma domina puternic, tot asteptam urmatoarea ninsoare, caci daca e ceva care sa nu pot suporta iarna, apoi alea sunt ploile.
Si la primavara nu m-am gandit decat azi. In drum spre tara, am mers pana la cineva unde avea sotul ceva de lasat si ne-am oprit sa luam o cafea la un butic de cartier. Si daca tot luase cafea, zic sa o asezonam cu o tigara, ca altfel nu are acelasi farmec. In masina fusesem dezbracata de geaca groasa, ca era cald. Am iesit din masina cu gandul sa ma imbrac afara, caci nu era prea comod sa fac manevrele de imbracare inauntru. Surpriza, afara era asa cald si bine, ca n-am mai avut chef sa iau geaca. Soarele era sus, zambea si ma incalzea. Am stat asa cele 3-4 minute, fara sa tremur, fara sa imi mai inghete mainile si am simtit in sinea mea ca primavara e pe aproape. S-a schimbat luna calendaristica si in interiorul meu. Hai ca nu mai e mult. Maine-poimaine ne agatam in piept sau la mana martisoare, si-apoi nici n-om sti cand ne-om pomeni cu oua rosii si miros de cozonaci calzi.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Ce rămâne din noi
Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...
-
Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...
-
Aceasta este pentru mine a cincea carte scrisa de Mircea Eliade pe care o citesc in cei aproape 3 ani de existenta a blogului. Inainte de bl...
-
...si apoi iar dezbraca-te ca totusi te...dar repede...cam asa s-au petrecut lucrurile cu disertatia si restantele mele...daca in urma cu...
Primavara isi trimite ,,ravasele" mult mai de timpuriu.
RăspundețiȘtergereAlunul - si ma refer chiar la un exemplu concret: alunul de langa blocul meu - a scos ameti (popularii ,,matisori") inca de la sfarsitul lui ianuarie. Practic, a inflorit! Chiar astazi am trecut pe langa el, arata tare mandru cu ...epoletii aceia de general pe umeri! Alunul asta chiar face alune, am mancat din alunele lui, la fiecare sfarsit de vara...Asta inseamna ca natura nu ,,doarme": vantul, si uneori rarele insecte intalnite in luna februarie, il polenizeaza! Rostul lui e deplin, deci nu e un simplu arbust de decor.
Si in gradina din fata blocului lui mama soacra si-a rasturnat primavara pestelca cu ghiocei. Deja au inceput, timid, sa infloreasca. Stie mama socra: cand infloresc ghioceii...trec mai des pe la ea!
Ultima data cand am trecut prin Cismigiu, asta cu vreo saptamana in urma, mugurii corcodusilor deja crapasera: se vedea bumbacul alb al florilor pitite in ei...O scurta explozie catifelata a soarelui...si gata, vorba lui Toparceanu:
De-acum nu ne mai ingheata
Nasul si picioarele!
Eu i-am vazut ieri si azi a fost o zi superba cu mult soare!
RăspundețiȘtergereIar martisoare, iar tiganeala pe strada, iar omor in supermarketuri... :)))
RăspundețiȘtergereStiati ca numele latin al ghiocelului este Galanthus, care inseamna "floarea de lapte", si unii oameni au opinat ca din acest ghiocel s-a extrat substanta magica cu care a fost protejat Ulise de vraja lui Circe atunci cand s-a dus sa-si salveze prietenii de insula acelei vrajitoare in Odiseea ? Ghiocelul contine o substanta reala numita galantamina, care se mai gaseste si in narcise, si astazi se foloseste sub forma de pastile pt a proteja creierul unor oameni care sufera de dementa Alzheimer (desi nu vindeca sau imbunanateste conditia respectiva, insa e folosita ca un adjunct).
RăspundețiȘtergerePe de alta parte, ghiocelul mai contine si o substanta care a fost si probabil este inca folosita pt a modifica genetic cartofii pt consumptie umana, si prin 1998, un om de stiinta american de origine mai indepartat ungara a creeat o controversa in legatura cu afirmatia ca unii soareci hraniti cu acest fel de cartofi modificati genetic au prezentat tulburari intestinale, crestere intarziata si reducerea functionalitatii sistemului imun. A fost un mare scandal, s-au mai facut cercetari, s-a descoperit ca intr-adevar poate provoca schimbari la nivel celular ale "captuselii" intestinului, insa nu supresia sistemului imun, si pana la urma totul a ramas in coada de peste, dupa ce la inceput l-au data afara pe acel om de stiinta de la serviciu, iar dupa aia totusi o asociatie a unor oameni de stiinta din Germania i-au dat o medalie de om care vorbeste impotriva unor practici corupte din cadrul unor companii (cat inca este angajat al unei companii din astea, asa numit whistleblower).
Ca sa nu se sperie lumea si sa nu mai manace nici piureu de cartofi (care mie imi place, numai ca mi-e lene sa curat cartofii + sa mai astept sa si fiarba), totusi Agentia de Protectie a Alimentatiei Publice Europeene a mai facut niste studii mai recent si a determinat ca pt ca acele modificari sa survina ar trebui ca un soarece sa manance ceva de gen 100 de cartofi pe zi in loc de 1 (asa ca proportie relativa, nu in cifre absolute).
Eu am fost putin mai norocoasa am vazut primii ghiocei la mine in gradinita...
RăspundețiȘtergere