Titlul nu-mi apartine si nici ideile din aceasta postare ce se vrea a fi daca nu o sinteza, macar un flash asupra unui articol foarte interesant pe care l-am citit in Formula AS. La pagina 9 din cel mai recent numar al revistei, nr. 1080 1-15 august 2013, articolul Terapia prin lectura m-a atras ca un magnet si am sorbit fiecare cuvant scris acolo. Ceea ce eu testasem pe propria piele, ca sa zic asa, se pare ca are o atestare stiintifica. Lectura are un rol extraordinar de important si benefic in viata noastra, ne influenteaza activitatea cerebrala si psihicul, avand chiar efecte vindecatoare. Nu orice fel de lectura, ci aceea ce are la baza cartea tiparita. In contextul actual, al fluxului tehnologic ce a cuprins si acest segment, in aceasta epoca a televiziunii si internetului, cartea tiparita ramane un reper al stabilitatii si al sanatatii mentale, in timp ce alte asa-zise mijloace de relaxare ne subrezesc echilibrul interior inca de la varste fragede.
Va recomand cu toata inima sa cumparati aceasta revista macar pentru acest articol, desi nici celelalte nu sunt de trecut cu vederea. Aveti ce invata din el, iar argumentele bine conturate va vor convinge daca nu erati deja, de importanta lecturii unei carti tiparite. Informatiile din articol se adreseaza tuturor, nu doar acelora ce ar avea nevoie de o astfel de terapie. Pare-se ca nevoia aceea pe care eu nu stiam sa mi-o descriu, de a simti cartea in mana, de a-i atinge filele, de a le intoarce si de ce nu?, de a le mirosi, are fundamente stiintifice. Interiorul nostru stie sa ceara ceea ce are nevoie si ii face bine. Trebuie doar sa-l ascultam.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Ce rămâne din noi
Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...
-
Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...
-
Aceasta este pentru mine a cincea carte scrisa de Mircea Eliade pe care o citesc in cei aproape 3 ani de existenta a blogului. Inainte de bl...
-
...si apoi iar dezbraca-te ca totusi te...dar repede...cam asa s-au petrecut lucrurile cu disertatia si restantele mele...daca in urma cu...
Bine zis....eu nu citesc carti pe calculator sau alte dispozitive. Vorba ta, daca nu simti hartia n-ai nici o satisfactie!
RăspundețiȘtergereE o diferenţa intre cele doua tipuri de lectura. Avantaje şi dezavantaje, de ambele părţi, dar eu iubesc cartea tipărită.
ȘtergereInteresantă idee !
RăspundețiȘtergereAdevărul este că o carte în format electronic nici nu-ţi dai seama de valoarea textului. :)
Ţii minte că personajul meu Tehura, din "Călugărul negru", practică terapia prin lectură ? :)
Da, uite nu-mi dădusem seama când am scris. :) Dar atunci când citeam cartea nu mă gândeam la efectele unei astfel de terapii în afara graniţelor cărţii.
ȘtergereStiti c-am vrut sa cumpar acest ultim numar al Formulei AS!
RăspundețiȘtergereDar poate c-o sa-l mai gasesc la chioscurile de ziare.
O sa- l găsiţi,că nu-i nici Click, nici Can can.:)
ȘtergereSunt şi alte articole interesante, mă bucur foarte mult că am avut impulsul de a cumpăra revista, căci nu o mai luasem de o bună bucată de vreme. Aşa că vă recomand în mod special să o cumpăraţi. Deşi în cazul dumneavoastră e cel mai puţin necesar să insist, nu?:)
ASa este...
ȘtergereMai greu ar fi sa ma convingeti sa cumpar Clik-ul sau Can-can-ul!!
O, Da! Terapia prin lectura.
RăspundețiȘtergereDe ceva vreme am primit un Kindle cadou. Recunosc, e foarte placut sa citesc de pe el. Desi aveam o parere foarte proasta despre suportul electronic in ceea ce priveste lectura.
In mijloacele de transport in comun utilizez kindle-ul, iar acasa, seara, ma bucur de mirosul cartilor. Raman filed hartiei, dar recunosc, este practic si kindle-ul.
Da, e mai practică lectura electronică, deşi, dacă mă gândesc bine, un hoţ nu ar fi tentat să-mi smulgă cartea din mână sau din geantă, pe când un kindle, cu siguranţă. Mai citesc şi cărţi virtuale, pe telefon, dar în general mai uşurele, romane poliţiste, thrillere. Cele mai "grele" simt nevoia să le ţin în mână, să le întorc filele. În cazul tău, practicând lectura mixtă, ai sesizat ceva de genul ăsta?
ȘtergereAșa or fi cîrcotit oamenii și cînd s-a trecut de la scrierea pe tăblițe la papirusuri, apoi la manuscrise și cărți tipărite, rînd pe rînd. Evoluția e normală, nu știu de ce ne vine așa greu s-o acceptăm. Eu decît să citesc o carte pe o hîrtie de calitate mizeră - vezi Polirom (apropo de parfumul cărților tipărite!) prefer s-o cumpăr & citesc în format electronic.
RăspundețiȘtergere@Serban, exagerezi. Cum să nu-ți dai seama de calitatea unui text decît avînd cartea în mînă?
Cu siguranţă că e ceva firesc să existe anumite reticenţe când vine vorba de ceva nou, care tinde să înlocuiasca vechiul. Dar la fel de firească e şi evoluţia. Articolul nu tranşează în mod drastic paralela carte virtuală/ carte tipărită, însă evidenţiază efectele terapeutice ale cărţii tipărite, care lipsesc în cazul celor virtuale. Se mai arată şi efectele ocupării timpului în mod excesiv cu televizorul sau calculatorul, care contrastează cu cele ale lecturii. Cred că Şerban s-a referit la acea intimitate pe care o oferă cartea tipărită, senzaţia de apropiere ce ne face să percepem altfel textul. Poate şi asocierea pe care o facem unii din noi intre o carte în format electronic şi navigatul pe internet, cititul unor articole etc. creează impresia de oarece distanţare. Am citit şi cărţi în format electronic, când nu am avut de ales, de regulă din cauza preţurilor cam mari ale unor cărţi tipărite, şi în cazul unora din ele am simţit nevoia să le citesc şi în varianta clasică.
ȘtergereO carte, cu fosnetul fileleor ei intoarse, creeaza o anumita atmosfera. Cred ca aici e toata chestia...
ȘtergereRoşu Vertical,
Ștergerecred că ai dreptate. Exagerez cumva, dar mie mi se întâmplă să percep mai bine un text tipărit pe hârtie. În plus, îl citesc mai uşor şi cu mai multă plăcere. Probabil mă marchează vârsta. :)
Terapia prin lectura exista, poate fi probata. Eu ma bucur de efectele ei benefice in fiecare zi.
RăspundețiȘtergereCe-i drept insa, suportul pe care este scris textul este la fel de important ca si mesajul pe care il contine.
Este adevarat ca evolutia nu poate fi oprita.
De la peretii grotelor la tablitele de lut ars, de la papirus la pergament si, in final, de la hartie la dispozitive electronice, textul scris si-a gasit intotdeauna calea de la emitator la receptor. Cu toate astea, totusi, nu putem nega sub nicio forma atractia noastra fata de hartia tiparita. Copilul meu insa nu va avea aceeasi atractie fata de cartea tiparita, ci mai degraba fata de ebook.
In acest fel sunt sigur ca nici carturarii alexandrini nu duceau dorul tablitelor sumeriene si nici savantilor renascentisti nu cred ca le lipseau papirusurile sau codexurile de pergament. Trecerea de la un mod de pastrare a informatiei la altul nu a tinut cont neaparat de sentimentele idilice ale senzualitatii lecturii, ci de fiecare data au fost decizii pragmatice.
Fara folosirea papirusului nu s-ar fi putut alcatui colectia bibliotecii din Alexandria, asa cum fara tablitele de lut nu s-ar fi putut aduna laolalta colectia de texte de la Ninive. Pana si hartia de care ne-am cam saturat astazi a suferit o serie de transformari, cea pe baza de celuloza fiind o inventie moderna. Gutenberg folosea o altfel de hartie iar chinezii o alta.
Interesant ceea ce spui. Dacă mă gândesc bine, nici nu ar trebui să existe dispute. Fiecare generaţie va aprecia mai mult acel ceva cu care s-a deprins.
ȘtergereIn prezent se gaseste on-line Formula As nr 1078, deci pt cine nu doreste sa beneficieze si de terapie prin shopping alaturi de terapia prin lectura, probabil ca acest articol va fi accesibil si gratis on-line in curand, (desi desigur cu dezavantajul ca nu va fi pe hartie, desi sper ca tootusi va fi macar 25 % terapeutic si asa)
RăspundețiȘtergere