vineri, 23 august 2013

Răsfăț.... la Cărturești

Experiența Cărturești înseamnă rafinament, un cadru intim, sofisticat, dar cald și primitor. Cărțile sunt așezate cuminți, pe rafturi, pe un fel de mese, pe brațele și speteaza unui fotoliu cu dublă funcționalitate. Spre deosebire de librăriile obișnuite, atmosfera este mult mai degajată. Te simți ca acasă, ca într-o casă. Nu te deranjează nimeni, nici privirile sfredelitoare ale unor vânzătoare rămase în post de pe alte vremuri, nici întrebările inoportune- ca și cititor pasionat, nu prea ai nevoie de îndrumări speciale. Când e cazul, le soliciți. La Cărturești ești tu și cărțile, în relație directă. În funcție de cât timp ai la dispoziție, poți sta să le rasfoiești pe toate cele pe care ți le dorești. Mai mult, poți să te așezi frumos în acel fotoliu și să și citești. Așa îți vei da seama dacă o anumită carte chiar este pe gustul tău, lucru care, în cele mai multe cazuri, este evident sau poate fi constatat într-o examinare de câteva minute.
 
Muzica te însoțește discret în această călătorie printre cărți. Fotoliul te îmbie să poposești pe el o vreme și nu pentru că ai fi obosit, ci pentru că, așezându-te, vei avea de jur împrejur, doar cât să întinzi mâna să le iei, un număr consistent de cărți. Iar aceste cărți în mod sigur te vor tenta să le iei acasă, pentru că prețurile lor sunt foarte accesibile. Nu sunt o noutate aceste cărți la 10 lei, apărute în anii trecuți. Ce e diferit acolo, la Cărturești, este faptul că descoperi titluri pe care nu le întâlnești la tot pasul. Eu, care am ceva experiență în prospectarea ofertei de cărți la 10 lei, vă pot spune ferm acest lucru. Cam jumătate din ele nu le-am mai intâlnit până acum, la promoție,  nici în librăriile clasice, nici în cele virtuale, ceea ce este un aspect pozitiv, un alt punct de atracție. Reducerile de preț nu se limitează la asta. În fiecare săptămână, patru titluri beneficiază de o reducere de 40%. Așa mi-am cumpărat acum vreo două săptămâni Bătrânul și marea , după ce am constatat că nici în anticariat nu găsesc această carte sub 20 de lei, iar online, chiar dacă prindeam o astfel de reducere de 40% (că au mai fost), trebuia să mai plătesc și transportul. Astfel că mi-am făcut cu întârziere un cadou de ziua mea, această carte ce mă așteaptă acum cuminte în biblioteca mea.
Oferta pentru copii este și ea diversă și așezată la îndemâna lor- fii-mea e foarte încântată cât timp studiază cărticele, jucării educative și altele asemenea. Îi scade încântarea la final când vede că nu poate lua acasă tot ce a văzut și i-a plăcut, dar îi trece până la urmă.
Locația vizitată de mine este cea de la Muzeul Țăranului Român. După orele de joacă în parcul Kiseleff, din apropiere, când intru acolo îmi încarc bateriile într-un mod plăcut, chiar dacă nu cumpăr de fiecare dată o carte. Simpla vizită în acest loc minunat, care e ceva mai mult decât o librărie. îmi dă o stare de bine, o senzație de plăcere livrească pe care nu o pot asemui cu altceva.

2 comentarii:

  1. Si eu mai intru prin librarii din cand in cand si cel mai des vizitez Librarila Carturesti din Constanta. Atmosfera este asa cum o descrii tu, in schimb preturile mi se par cam mari. De fapt preturile in general din librarii mi se par cam mari. Eu cumpar 3-4 carti pe luna si sotia mea cam tot la fel. Si asta luna de luna. Motiv pentru care noi alegem sa comandam de pe net din librariile virtuale deja consacrate care au niste preturi mult mai domestice.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevar, preturile sunt mai mici pe net, in anumite librarii virtuale, si eu aleg sa cumpar de pe net cand pot cumpara mai multe carti, ca sa amortizez si transportul. Dar la Caturesti imi place sa merg macar pentru atmosfera si, cum bugetul e redus, cate o carte din cand in cand, din cele la promotie. Altfel spus, nu e neaparat din nevoia sau cu intentia de a cumpara vreo carte, ci pentru un suflu nou, pentru a-mi incarca bateriile in acea ambianta atat de placuta mie.:)

      Ștergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...