miercuri, 10 iulie 2013

Insemnarile unei pustoaice

Inca o zi obositoare, in curand voi avea parul ondulat, acel par care nici dupa o vizita la coafor nu rezista buclat mai mult de doua-trei ore. Sunt arbitru intre cele doua motate, una mai cuminte ca cealalta, amandoua deopotriva de incapatanate. Dar invat si multe lucruri noi. Spre exemplu, ce mai citesc fetele de 8 ani. Pare-se ca Apolodor nu e la fel de interesant ca Insemnarile unei pustoaice. Am bantuit in cautarea ultimei carti sperand sa o gasesc la un pret mai omenesc. Nu am gasit-o, dar nici nu-mi mai doresc, chiar daca cea mare si-o doreste pentru ca a vazut-o la o alta fetita si i s-a parut interesanta.


Am avut inspiratia sa citesc cateva pagini online si sub nicio forma nu as da unui copil sa citeasca o astfel de carte, un fel de manual de tembelizare sau pitiponcizare. Nu am citit toata cartea. Sunt mai multe volume. Si nu stiu, poate o avea un mesaj moralizator pe undeva. Sper. Insa nu stiu cat ar ajunge el la micuta cititoare. Ce intelege fara batai de cap nu e ceva ce ai dori sa invete copilul tau. Mai exact, incepe cu ceva de genul cum o conving pe mama sa imi cumpere iphone, caci anul trecut eram singura din scoala ce nu avea si asta era o tragedie pentru ca nu puteam fi in rand cu grupul celor mai populare, cool si dragute fete. Cu asa un inceput, eu una nu m-as aventura mai departe. Iar pentru un copil mi se pare nociv. In loc sa citeasca basme sau alte carti educative, ajung pe diferite cai sa descopere astfel de carti, ce beneficiaza de o publicitate generoasa, si sa strambe din nas la un basm, la un David Copperfield.

Si inca o chestie- de ce cand mergem dam din maini? Stiam, dar am uitat. Asta nu-i din cartea aceea, e doar o intrebare la care nu am stiut sa raspund.

Astept nerabdatoare poze de la nunta. Momentan mirii au plecat prin tara, in luna de miere cum s-ar spune, hoinarind din loc in loc, dupa bunul plac. Da, o idee minunata. Decat sa te infiintezi intr-un hotel pentru un sejur de cate zile poti suporta financiar, mult mai frumos e sa  cuteieri tara, caci ai ce vedea, innoptand acolo unde te prinde inserarea- ca pensiuni si hoteluri avem, nu-i problema.

13 comentarii:

  1. astea-s cartile la cautare in momentul asta

    RăspundețiȘtergere
  2. ce chestie ! Tocmai am citit intr-o revista ca un critic literar din SUA se plansese intr-un articol dintr-un nr anterior despre niste carti frantuzesti contemporane pt copii si tineret, (despre care habar nu am dar am sa caut), care recent au fost traduse si importate ca trend in SUA, si care dupa parerea lui educau tineretul ff prost tocmai pt ca erau asa mai superficiale si puneau accent pe chestii din astea total burgheze gen posesiuni materiale si maniere pseudoelegante de protipendada de tip VIP mai fals gen Paris Hilton, (in stil asa numit eurotrash/pleava europeeana de catre intelectualitatea americana plus de lacheii lor... printre care lachei de altfel si prietena mea cea mai buna, adica nu infierez, doar descriu), si editura publicase o replica d la un cititor care incerca sa explice ca dracul frantuzesc nu e chiar asa de negru, si ca copiii se bucura uneori sa recunoasca in literatura si chestii pe care le vad asa in societat dare care lor le sunt interzise, si astfel isi pot de fapt dezvolta rafinamentul social cat si de apreciere a literaturii, pt ca sunt incurajati de fapt sa citeasca si de placere, nu numai de datorie, si sa recunoasca si diferenta dintre real life si arte, plus ce interese au si alte culturi, plus mai zicea si ceva despre dezvoltar.ea simtului de apartenenta la un grup cu interese comune ale cititorilor ubitori al acelui gen care pot socializa si barfi fie pozitiv, fie negativ despre acel gen, in loc sa lase cititorul copil in dezvoltare sa se simta asa izolat in turnul lui de lecturi academice aprobate si poate asta ajuta si la dezvoltarea civismului care se pare ca e cam pe duca in lumea mai larga azi, desi fusese poate una di ideile mai stralucite ale socialismului..ma rog cititorul ala mai incerca sa explice si ceva de gen ca burghezia franceza contemporana nu e asa de rea precum se zvonise mai de mult, plus ca sintagma eurotrash e asa cam stereotipa, dar asta e mai mult pertinent pt SUA, nu stiu cat de pertinent e pt Romania actuala)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Problema e mult mai complexa decat am prezentat-o eu. Cred ca lecturile din copilarie si orice informatie inghitita de copil sunt foarte importante in dezvoltarea sa. Cert e ca mi-am dat seama ca nu e important sa il faci sa citeasca orice. Decat sa citeasca tampenii, mai bine deloc.

      Ștergere
    2. Pai, da, insa la aceasta extrema, se poate ajunge din nou la restrictionarea aceesului celor vazuti ca mai vulnerabili la diverse influente, (de obicei femeile si copii) la citit si scolarizare...dar la extrema cealalta, se ajunge sa se recomnade unui copil asa numai carti de pe o lista de lecturi extraordinare, (cam cum au incercat sa faca oarecum parintii mei cu mine, numai ca nu au avut asa timp sa fie ff constiintiosi, si doar din cand in cand apucau asa sa imi recomnade o carte, de obicei una de mare valoare din literatura universala, cand isi dadeau seama ca eu nici pe aia nu o citisem !), dar daca parintii mei ar fi fost asa ff constiinciosi sa imi dea numai lecturi ff super obligatorii considerate asa chiar de capatai si formative pt copii de regi si de imparati si de aristocrati din toata lumea, asa pt elite, in cazul asta se poate crea rscul ca acel copil sa nu reuseasca sa inteleaga niciodata alti oameni care nu fac parte din elita, e posibil sa nici nu dezvolte empatie pt oamenii care se bucura de chestii din astea aparent triviale, ba chiar sa se mai simta si vinovat in sinea lui in caz ca va tanji si el odata la o posesiune materiala, adica e risc de creat asa un soi de calvinist cam extrem puritanic, care de fapt mai ales daca e de elita, deci daca ajunge sef, e poate la fel de rau ca si talibanii ailaltii care nu le lasa pe fete sa mearga la scoala. Desigur eu zic doar de extreme, ca adevarul e ca nici un parinte din zilele noastre nu are timp sa se ocupe de lecturile copiilor lui la acest nivel extremist fie de un gen, adica sa0i dea numai liste de lecturi aprobate, ba chiar si teme din ele (ca au existat unii parinti din istorie care au facut asta, ba chiar unii care au avut copii chiar faimosi, de obicei proveniti din conditii deoasebit de grele insa pe care parintii lor efectiv au vrut sa ii salveze de acolo si sa ii ajute sa treaca catre o alta conditie si clasa si lume sociala, si chiar le-a mers la unii, cel putin la cei care povestesc ulterior despre asta), fie de celalat, (care sa instituie cenzura, si sa nu mai lase copilul sa citeasca nimica, decat poate asa o singura chestie, ca sa invete macar sa stie alfabetul, insa sa nu afle ca exista carti pe lume, numai poate manuale, si sa-l puna in schimb sa faca sport sau alte activitati toata ziua, sau sa il pregateasca asa exagerat pt o singura indeletnicire si o singura indemanare in viata de obicei una care sa nu includa prea mult scris si citit, (si exista si cazuri din astea, insa majoritatea spun ca s-au simtit chiar abuzati, chiar la un nivel mai inalt decat ceilalti care au fost fortati asa sa fie la un nivel academic de elita insa pe mai multe materii de mici copii.)

      Ștergere
  3. Rezultatul ACESTEI INDOBITOCIRI INTENTIONATE se vede deja in 2013. Toata generatia de pustani de acum sunt cocalari si curve. Multumim conducatorilor "iubiti" ca ne-au adus tara in acest stadiu, suntem lumea a 3-a, la fel ca Africa !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam tarziu am descoperit ca indobitocirea asta se face si pe cai aparent culte. Deh, copilul citeste, nu? Credeam ca strada, anturajul, tv-ul sunt factorii educationali in directia asta. Pare-se ca nu doar ei.

      Ștergere
    2. Din nefericire, generatia actuala este una de inculti! O spun cu mare parere de rau. Sunt multe elemente la mijloc si discutia categoric va fi una ampla.

      Ștergere
  4. 100% Adevarat. Generatie de inculti. Peste tot vedem pustii cu telefoane, butoneaza toata ziua facebook-ul, cu IQ scazut, needucati, cu gramatica praf, cu creierele pline de porcarii si fite de prost gust.
    Nu citesc ei in clasic, in basm,un Eminescu, un Dikens, un Alecsandri, un Creanga, un Ionel Teodoreanu sau Ciresarii de C. Chirita. Sa vina pustii, pustoaicele, tembelii, e-book, Wattpad, WeHeartit, Facebook, incultura. Asta nu e cultura. Pseudocultura. Avem Internet&Iphone nu mai avem nevoie de creier, ca si asa altii n-au dar judecam familia si prietenii. Din pacate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine acum nu spun ca cartea asta nu poate fii citita. Problema este ca unii nu mai de astea citesc si la 8 ani? Serios. Cartea asta e clar 10+! 10-16 ani sa zicem asa.

      Ștergere
  5. O carte si mai nociva: http://m.activenews.ro/stiri/Carti-interzise-parintilor-Daca-vrei-ca-parintii-sa-iti-cumpere-ceva-spune-ca-e-pentru-scoala-117276

    RăspundețiȘtergere
  6. Poate ca nu si copiii zilelor acestea pot ramane la stadiul in care Apolodor ii captiva. Fata mea a citit atat cartile copilariei mele (Apolodor, Fram ursul polar, Habarnam, Doctorul Aumadoare, Singur pe lume, Ciresarii etc), dar si noile aparitii...poate ca adolescentii de azi se confrunta intr-adevar cu astfel de probleme, ca sunt considerati ciudati daca nu au iphone, daca nu sunt populari si alte lucruri de acest gen. Nu le putem cere copiilor nostri sa ramana la stadiul la care eram noi la varsta lor...seria Insemnarile unei pustoaice este scrisa de mama a doua fete care s-au confruntat, adolescente fiind, cu probleme asemanatoare cu cele din carte. Poate concluzia dvs e cam pripita. Ca parinti, e bine sa nu fim chiar atat de obtuzi...pt copii nostri, putem fi putin mai open-minded ;)

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...