luni, 29 iulie 2013

Unde e Hala Matache?

Joi mi s-a facut de fructe din piata. Si de vinete. Asa ca, dupa sejurul in parc, ales anume sa fie cat de cat in directia pietei, am mers sa-mi satisfac poftele. Nu, nu sunt pofte de natura suspecta. Garantat. Sa revin. Ca sa ajung in Piata Matache, trebuia sa traversez santierul din zona, ca veneam dinspre Cismigiu. Cand am fost eu ultima data, acum doua-trei saptamani sa zicem, hala veche a Pietei Matache parea sa fie inca acolo, inconjurata de paravane inalte in spatele carora se lucra la demolarea ei. Demolare pentru a fi mutata. Unde? Nu stiu. Insa joi, cand trecusem de intersectia Popa Tatu cu Iulia Hasdeu, peisajul din fata mi se parea ciudat, incat pe moment am fost dezorientata. Paravanele disparusera. Ulterior, dupa cateva zeci de metri, am constatat ca si hala disparuse complet de pe fata pamantului. Nimic nu mai amintea de ea, soseaua in faza de constructie se intindea deja pe acolo, inconjurata de teren nisipos, prafos, pe care cu greu l-am strabatut, dar nu prea aveam de ales.


Eu crezusem, sincer, ca o vor muta cativa metri mai in spate, facand sa dispara mica artera de acolo, nu foarte necesara. Aveti idee unde si daca au de gand sa refaca aceasta hala? Eu una ma cam indoiesc, dar sa speram ca totusi vor tine seama de ea. Demolarea a fost de la bun inceput controversata, in jurul sau s-au auzit voci de protest, nu suficient de puternice, se pare.

Legat de cladirile vechi, ajunse in paragina, am ajuns eu la o concluzie. Pana la urma, in pofida frumsetii si valorii arhitecturale, sunt de parere ca, din moment ce oricum sunt mult prea degradate pentru a fi refacute si nici interes nu exista, e mai bine ca ele sa dispara decat sa traiasca asa intr-o stare deplorabila, culcus al satrelor. Am vazut atatea case candva frumoase, masive, locuite de o gramada de indivizi dubiosi, claie peste gramada, intr-o mizerie indescriptibila. Casele alea stau sa cada, sunt infecte. Ce si cine sa mai refaca? Sunt cauze pierdute. Nu ma refer la toate cladirile de acest gen. Unele chiar au potential de a fi refacute si pot fi inca salvate. Dar altele par sa nu mai aiba nicio sansa. Isi accepta resemnate soarta de cuibar al satrelor.

7 comentarii:

  1. Au daramat si Hala ? Am locuit in zona. Cand te plimbau pe langa acele case vechi, te simteai ca intr-o proza de Mircea Eliade.Pacat !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum peisajul e dezolant. Acum 4 ani, cand locuiam in imediata apropiere, mai era cu mai era. Cladirile vechi si subrede, ce-i drept, dar erau pe acolo. Acum s-au demolat si altele si in urma lor a ramas mult praf, mizerie si o atmosfera apasatoare.

      Ștergere
  2. Sa stii ca daramatul cladirilor vechi, dar cu insemnatate pentru un oras, nu este chiar asa o tragedie, cum bine ai remarcat si tu. Insa mori de ciuda cand vezi ca in locul lor ori nu se construieste nimic si devine un depozit ad-hoc de gunoi, ori se construieste vreo mastupenie de beton, sticla si termopan cu reclame luminoase sau cu banner ce face reclamama la chiloti.

    E adevarat, unele cladiri se degradeaza, devine costisitoare renovarea lor, poate si folosirea acestor cladiri nu mai e practica, rentabila etc. Dar sa vina directiile de urbanism din cadrul primariilor (sau cum dracu s-or numii) cu un plan bine sistematizat, vizionar, bazat pe o anumita moda arhitecturala sau tendinta stilistica, ceva care sa confere unitate orasului. Sau macar daca institutiile statului abilitate sa ia asemenea masuri sunt dezinteresate, macar beneficiarii autorizatiilor de constructii din fostele zone istorice ale oraselor ar putea opta pentru proiecte arhitecturale mai reverentioase fata de incarcatura istorica a locului.

    Eu sunt curios sa vad ce se va intampla in zona peninsulara a Constantei: zonele Miga, Piata Ovidius, Farul Genovez, Teatrul de papusi. De aici au fost stramutate "satrele" si s-a inceput renovarea fostelor cladiri ce alcatuiau pe la 1900 orasul Kiustenge.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In urma unei evaluari se poate hotari ce se poate salva si ce nu. Depinde si ce interese sunt in zona. In cazul de care vorbesc eu, se construieste un mare bulevard cica. Au avut loc mai multe demolari cu acest prilej, dar acest obiectiv era cel mai cunoscut. Zona a fost una candva frumoasa, acum insa mai poti intrevedea frumusetea doar in paragina si mizeria ce o caracterizeaza.
      Nu cunosc Constanta, dar imi imaginez ca zona de care vorbesti urma acelasi sablon al cladirilor vechi si frumoase lasate de izbelliste la cheremul cui a avut tupeu sa le ocupe abuziv si sa ajute la degradarea lor.

      Ștergere
    2. Mda, Enteresul si numai enteresul...

      Ștergere
  3. Am cateva amintiri frumoase legate de piata Matache. Mare pacat ca a disparut din peisajul Capitalei noastre. Sunt curios sa stiu ce va aparea in locul acestei renumite piete?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum spuneam si mai sus, un bulevard va aparea. Daca treceti prin zona, sigur va vor fi murdarite amintirile frumoase, ca si incaltamintea, in alta ordine de idei.

      Ștergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...