marți, 29 noiembrie 2011

Corb la corb nu-i scoate ochii, roman la roman insa…


Ar trebui sa invatam de la corbi, caci in unele cazuri se dovedesc a ne fi superiori, dupa cum zice proverbul. Noi nu prea am aprofundat notiunea de solidaritate, ne doare-n cot de ce probleme are cel de langa noi, ba daca se poate sa ne iasa si un castig de pe urma lui, si mai bine. Am vazut aseara o stire despre romani din Italia care traiesc de pe urma altor conationali carora ei le gasesc de munca. Sunt adevarate filiere, care iau bani de pe spinarea celor mai putin norocosi, care nu isi gasesc singuri de munca (si din cate am inteles, pe cont propriu nici nu ai sanse sa gasesti si te vezi nevoit sa apelezi la ei, numai sa ai de munca, sa nu mai stai pe cine stie unde), in unele cazuri, comisionul nerezumandu-se la suma de la inceputul angajarii, ci continuandu-se intr-o suma lunara din salariu, la joburile mai bine platite. Cei care refuzau sa plateasca, isi pierdeau locul de munca tot datorita conationalilor mai smecheri.

Si atunci ma intreb si eu- ce pretentii sa avem de la straini, cum sa ne tratez ei, daca noi intre noi, plecati fiind pe alte taramuri, ne scoatem ochii unul altuia? Nu mai zic de cum e in tara, dar ma gandeam ca macar acolo, departe de tara, atitudinea unui roman fata de altii din tara lui ar trebui sa fie una mai miloasa, vorba aia, sunt acolo, intre straini, departe de tara. Si nu le fac viata amara strainii cum isi fac ei intre ei. Rusinica! Inca un semn ca intr-un fel meritam opiniile negative ale strainilor. Ei judeca dupa ceea ce vad si din pacate, mai multi sunt aia rai decat cei care impresioneaza prin talentul lor.

11 comentarii:

  1. Ne miram ca suntem tratati ca ultimii oameni, insa exact asa ne purtam noi intre noi. Mi-e scarba cand vad ca multi incearca sa scoata fata frumoasa a romanilor. Daca intradevar eram atat de destepti si sufletisti pe cum ne laudam, nu am fi ajuns in stadiul in care ne aflam astazi! Avem o tara frumoasa pacat ca e locuita...:|

    RăspundețiȘtergere
  2. Ne-am invatat si noi sa fim "smecheri" si sa ne mandrim cu asta.
    Eu cred ca e o problema de educatie. Ne comportam si noi conform cu modelele pe care le avem.

    RăspundețiȘtergere
  3. Romanul e al dracu si dincolo de hotare, la fel ca si in interiorul lor. Asa e el construit.

    RăspundețiȘtergere
  4. ...eu unul stiam de la amici plecati pe afara de aceste apucaturi

    RăspundețiȘtergere
  5. @Florentin: Eu nu stiam si am ramas surprinsa.

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Adrian Pascu: M-ai completat atat de bine, de parca as fi gandit eu.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu, din punct de vedere etic, zic ca e OK sa lasi oamenii individuali sa se comporte in legatura cu business-ul lor cum vor, desigur daca nu contravin regulilor pertinente locale ale eticii de business respectiv, si legilor in vigoare in acel loc.

    Ma intreb, totodata, asa la nivel pur teoretic, in aceasta noua epoca de mari migratii ale omenirii, (din fericire mai mult din cauza economica azi decat din alte cauze ieri sau mai de mult), de ce sa se simta cineva obligat la o anumita conduita morala, (daca nu contravine, desigur, codului moral propriu si legilor nationale si internationale in vigoare, eventual si al unui cod etic profesional fata de care o fi depus vreun juramant, si alte documente legale referitor la conduita semnate de mana ta proprie), doar pe baze de apartenenta la o etnicitate comuna, sau la un loc de nastere geografic comun, sau la o generatie de varsta comuna, sau la un partid politic, sau religie de care apartine, etc. ?

    De ce sa discriminezi, in fond, adica, chiar si in sens pozitiv, (in sens de affirmative action sprijinitor), pe baze etnice, de limbaj matern comun, varsta, sex, etc. ?

    Desigur, cred, ma gandesc, ca raspunsul depinde de ce pozitie ai TOCMAI fata de affirmative action.

    Eu personal inca nu m-am decis, insa pot sa mentionez, desi a existat affirmative action aplicat oficial in Norvegia in legatura, de exemplu, cu accesibilitatea fetelor/femeilor la job-uri in armata, s-a constatat recent, acum la cativa ani deja de aceasta metoda ca rezultatele efective reale nu au avut nivelul scontat, anticipat intial, desi tot nu s-au modificat legile inca in acest sens.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Affirmative_action

    RăspundețiȘtergere
  8. Mai concret, ca sa ma refer la cazul meu propriu personal, ca sa vedeti de ce am acesti gargauni/preocupari in cap mai recent: eu sunt in acest moment imigrant de generatia 1 in Norvegia, cu gand sa ma integrez aici si sa devin eventual, daca o fi posibil, cetatean norvegian. Ma intreb chiar in acest moment, pana unde oare sa mearga aceasta integrare a mea culturala la nivel de imigrant de generatia 1, si pana unde de fapt chiar poate ea in mod real sa mearga, astfel incat sa nu imi stabilesc niste teluri nerealiste de atins ? Adica, si mai concret, cat de norvegian pot eu personal deveni, sau tinde sa devin, si care ar fi minimul nivel necesar, astfel incat sa nu ma fortez prea tare, (ca eu sunt lenes din fire)?

    Sa devin oare asa mai rece un pic, mai insular si eu, mai suspicios un pic fata de posibilii imigranti care vin sa imi ia si putina mancare pe care mi-o voi permite si eu sa o am la masa traditionala de Craciun, de exemplu ? (2 bucatele de carne de oaie sarata si afumata si apoi desarata si fiarta, de dimensiuni aprox. 4 cm x 4 cm, si o bucatica de carnat de dimensiuni aprox. 4 cm lungine si 2 cm diametru, plus 4 linguri de piureu de gulie).

    RăspundețiȘtergere
  9. P.S. Ce am scris mai sus e masa traditionala norvegiana de Craciun, eu nu am ajuns inca la nivelul asta de integrare, desi, din politete, anul trecut, la primul meu Craciun norvegian, am gustat si eu acest fel de masa, dar cred ca nu am lasat la desarat carnea indeajuns, desi am urmat instructiunile de a o lasa minim 24 de ore in apa, abia apoi ulterior afland ca trebuia poate mai bine in lapte si 36 de ore nu doar 24, ca a fost potroaca si tot fiarta la gust, asa ca anul acesta voi manca preferabil un senvis cu pateu de ficat de porc + o salata de fructe de mare ca sa ma simt o idee mai bine, dar totodata si pe 1/3 integrat, si in continuare politicos fata de alte nationalitati posibil conlocuitoare, si in acord cu nivelul economiei mondiale in prezent in criza, si totodata si cu gandul etic la copiii care mor de foame in Africa, dar si la cel practic in legatura cu bugetul meu personal, si la faptul ca mi-e lene sa-mi mai fac chiar de mancare-mancare, chiar daca e si doar o friptura, macar de Craciun nedorind sa ma strezez prea mult in acest sens.

    RăspundețiȘtergere
  10. P.P.S. mai on topic: nu mai zic ca eu personal am scos deja Romania de pe lista statelor cu status de MFN (most favore nation) fata de mine, in legatura cu:

    - un diferend de opinie in legatura cu punctul 3 al articolului 259, al Dispozitiilor generale al Cartii II- Despre familie, al noului Cod Civil al Romaniei 2011, plus

    - opinie mai proasta in legatura cu o posibila incongruenta intre art. 99 al Codului penal (care cuantifica anumite nivele de raspundere penala in functie de varsta, lasand puterea de discernamant in legatura cu cazurile varstele intre 14 si 16 ani sa fie dovedite prin expertiza), si stabilirea varstei de consimtamant pentru relatii sexuale la 15 ani si nu la 16, cum ar trebui, de fapt, sau macar, cel putin, lasand portita pentru efectuare de expertiza de la caz la caz in legatura cu posibilele victime care au intre 14-16 ani, daca nu vrei chiar sa iei in seama si ultimele cercetari de neurostiinte in legatura cu ritmul dezvoltarii reale al creierului de adolescent, si in acest sens parandu-mi ca exista o usoara favorizare catre infractor si posibila defavorizare sau chiar discriminare impotriva victimei, plus

    - faptul ca in Romania inca nu exista, cum ar trebui, dupa parerea mea, in aceasta faza de dezvoltare a democratiei din Romania, un Minister specific dedicat anume intereselor si protectiei Copiilor, minoritatilor si persoanelor vulnerabile, plus

    - opinia in general ff proasta, reconfirmata iar si iar chiar si recent in legatura cu competenta nivelului general de functionalitate al presei/mass-mediei, cand TOTUSI, suntem in 2011, si exista multiple surse posibile din care te poti inspira chiar gratis pt. eventuala optimizare, efectiv in folosul cetateanului, daca iti dai macar si asa un nivel minim de interes, gasibil si la un elev obisnuit de 12 ani de cls. a 7-a.

    Deci, eu ce sa fac ? De ce as acorda eu personal, daca as fi patron de mic business de import de forta de munca aici in Norvegia, (deci presupus interesat/motivat economic), indulgenta deosebita, chiar si daca as fi principial de acord cu principiul de affirmative action in sufletul meu sau chiar obligat de vreo lege sau regulament specific de cote de imigrare bazate pe meserii sau etnicitati, unor oameni proveniti din Romania mai mult fata de oamenii din Polonia, de exemplu, (o alta tara, tot din estul Europei, care tot asa, nu se afla pe lista mea de MFN) ?

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...