marți, 1 noiembrie 2011

Stop inconstientei criminale


Nu e zi fara accidente rutiere, nu e zi fara pierderi de vieti omenesti in aceste accidente. Fatalitatea nu e in cele mai multe din cazuri cauza. Inconstienta, prostia, nesimtirea, teribilismul sunt mult mai vinovate. As mai adauga la acestea si coruptia. Ea, cea vinovata de tot ce e rau in tara asta e responsabila si de o parte din accidentele rutiere. Daca stau sa ma gandesc, pana si termenul accident e oarecum impropriu folosit. Desi, multi dintre cei care nu stiu sa conduca dar totusi au permise si sofeaza, nu constientizeaza ca ei sunt pe din afara in ceea ce priveste regulile din trafic. Poate ca vorbesc despre ceva ce ma depaseste, dar eu nu conduc. Nu am talent la asa ceva, nu m-am bagat, decat sa ingros numarul celor care sunt catastrofe in trafic. Insa in calitate de pasager al unei masini, asist si mi se explica zilnic o gramada de incalcari frapante, nu e zi sa nu evitam o posibila ciocnire minora, imposibil sa treaca o zi fara un idiot care sa-ti ia fata fara sa se asigure, fara sa semnalizeze sau mai stiu eu ce manevra sa faca ce ar putea duce la un “accident”. De multe ori, acestia fac o fata de vita cazuta cu parasuta, nestiind ce ai cu ei, de ce ii claxonezi. Adicatelea ei nici macar nu-si dau seama ca au incalcat regulile de circulatie si erau pe punctul de a provoca un accident. Aici ma refer la traficul prin oras. In afara orasului, e si mai periculos, ciocnirile pot fi aducatoare de moarte.

 Mai sunt altii care dupa ce au facut o manevra cretina te privesc cu superioritate, cu alte cuvinte ei sunt smecherii si le-a dat dreptul ma-sa sa ti se bage in fata de pe alta banda fara sa semnalizeze. Aia sunt ingamfatii plini de ei si de figuri. Nu mai zic pe stradutele cu sens unic, semnul ala de interzis e o mare necunoscuta pentru multi, la fel si ala de cedeaza trecerea. Ori nu cunosc semnificatia semnelor, ori le ignora pentru ca suntem democrati si prin urmare liberi sa facem orice ne trece prin cap. Linia dubla continua nici ea nu inseamna nimic. Apropo de asta, memorabila ramane o replica a Sofiei Vicoveanca de-acum cativa ani: “Șă șe? Am strambat-o?” (a se citi exact cum e scris, fara alte diacritice, pentru a se mentine deliciul propozitiei)

Lasand gluma la o parte, e o realitate ca multi dintre cei ce sofeaza nu au ce cauta pe scaunul soferului. Vinovati sunt si cei care le dau permise si aici guverneaza sfanta spaga, nicidecum abilitatile de bun sofer. Si acesti instructori si politisti sunt responsabili de o parte din evenimentele rutiere, cele ce nu sunt fruct al hazardului, ci al incompetentei si inconstientei la volan. Trebuie sa recunoastem ca si de acolo porneste haosul. Daca n-ar mai primi permise toti tembelii, toti cei care habar n-au sa conduca, dar au cu ce, numarul evenimentelor rutiere ar scadea vizibil. Nu zic ca s-ar reduce de tot, fiindca e imposibil. Dar macar n-ar mai fi atatia imbecili in trafic.

5 comentarii:

  1. Eu zic ca pui problema gresit. Daca conduci cateva luni, e greu de crezut ca nu inveti regulile de circulatie. Problema e ca aceste reguli nu se respecta. Iar aceste reguli nu se respecta deoarece "smecherii" nu fac altceva decat sa imite pe "boss-ii" care oricum scapa basma curata.
    Da, ai spus bine: coruptia duce la numarul mare de accidente. Insa pentru ca tot prostul vrea sa se dea destept facand si el cum face grangurul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Merg pe DN1 de o luna de zile cu un sofer profesionist, care isi castiga painea din sofat. Regulile de circulatie, in viziunea lui, sunt pentru fraieri.
    Cand toata lumea sta in coloana la semafor smecherii merg pe linia de tramvai si cateodata chiar pe linia de tramvai din sensul opus. Dubla linie continua este pusa acolo pentru a avea o vaga idee despre faptul ca .... cui ii pasa? Rosul la semafor? Ce o cauta semaforul acolo? ... Si multe, nu are rost sa le enumer.
    Deci, daca un profesionist face asa, ce sa mai zic de soferii de maxi-taxi, de taximetristi (astia chiar ca nu au nici un gram de bun simt la volan), sau de agaricii cu bani?

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Derscanu: Stiu, sunt multe, multe si multi, multi. Prea putini sunt aia care merg corect. Fraierii adica. Si totusi, nimeni nu ia masuri, in ciuda neplacerilor din trafic si a jurnalelor pline de fiare contorsionate ale masinilor botite.

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Mircea Vladut: De unde sa le invete daca aproape toti le incalca iar permisul e luat pe cartofi, nu pe merit.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...