luni, 1 iulie 2013

Sus pe macara

Am vazut in week-end o stire cu unul catarat pe o macara. Eu cred ca mediatizarea unor astfel de cazuri duce la inmultirea lor. De cate ori un dezaxat vrea ceva, se va urca la inaltime amenintand ca se sinucide. Pentru ca altii inaintea lui au fost bagati in seama si a vazut ca prin asta castiga ceva, nu stiu daca rezolvarea problemei care il roade, dar ma rog, castiga atentia cuiva. Ma intreb de ce se acorda atentie acestor cazuri. Daca unul chiar are de gand sa se arunce de acolo, o face fara tam-tam. Se arunca si gata. De ce autoritatile cedeaza unui astfel de santaj? Daca ar ignora individul ce face asa ceva, altii nu ar mai proceda la fel, vazand ca nu obtin nimic. O intrega desfasurare de forte, bani cheltuiti, pentru alcoolul sau nebunia unuia.

10 comentarii:

  1. pai in general nu s-a determinat asa la nivel de consens general clar majoritar sau unanim social ca oamenii care se angajeaza in activitati iminent sever periculoase pt sine sau altii ar trebui lasati sa actioneze in acest fel, si de aceea sunt antrenate serviciile de politie in ambele cazuri, si poate uneori si serviciile de sanatate mintala in cazurile de pericol de suicid iminent.
    Totodata, desi este posibil ca unii oameni doar sa ameninte cu sinuciderea insa de fapt sa nu aiba de loc de gand sa o comita si chiar sa aiba asa un fel de plan organizat de santaj al cuiva prin acest fel de amenintari, statisticile arata ca majoritatea celor care se vor sinucide au anuntat acest lucru in prealabil, ba chiar au si avut tentative de suicid anterioare, fie mai severe, fie nu chiar atat de severe.
    In plus, in Romania actuala a crescut mortalitatea prin sinucideri in randul barbatilor relativ la decesele prin suicid din randul femeilor care nu a existat anterior, si mai inalt decat media generala UE, care e cam 4 decese prin suicid de barbati la 1 sinucidere de femeie, si care fusese si nivelul anterior cunoscut in Romania, insa mai recent este cca 6 barbati care decedeaza prin suicid fata de 1 femeie, (desi desigur nr tentativelor de suicid nereusite a fost si ramane in continuare mai mare in randul femeilor, insa nu neaparata deoarece ar fi vorba de vreun santaj ci pur si simplu deoarece adesea barbatii recurg la metode mai agresive letale, de ex arma de foc sau spanzurare, desi aruncarea de la inaltime sau defenestrarea nu pare a avea o inclinare clar specifica relativ la sex, plus totodata nu sunt sigur care e situatia cu alte metode, de ex pasirea in fata unui tren sau metrou).
    In general, se accepta ca amenintarile sau tentativele de suicid trebuie luate serios, si lumea care se exprima fata de rude, prieteni, sau cunostinte ca doresc sa decedeze trebuie intrebata direct daca au un plan concret, si daca raspunsul este pozitiv, acesta devine un caz de urgenta, care trebuie adresat fara a pierde timp cu eventuale speculatii de gen cine o fi de vina sau cine are dreptate sau cine minte pe altii sau se minte doar pe sine insusi, pt ca toate astea sunt chestii inutile intr-o situatie de reala urgenta.
    Foarte putine sinucideri se decid de catre oameni care sunt intr-o stare capacitativa de a decide un astfel de act in mod autentic logic rational, desi e posibil ca ei sa-si fi pastrat un nivel de capacitate de planificare si organizare a actului in sine.
    Desigur, dupa aia, la nivel de barfa sau chiar discutie in mass-media se poate barfi si specula cat or vrea toti, insa fara a impiedica activitatile autoritatilor raspunzatoare de acea interventie de urgenta, (desi desigur daca exista dubii despre rapiditatea sau modul strict procedural in care au raspuns pot exista discutii ulterioare), insa totodata mass-media nu trebuie sa uite ca, in afara de imagini socante, sa educe si publicul larg, deoarece s-a determinat ca unul din putinele lucruri care pot fi utile la preventia sinuciderilor este educatia publicului larg, plus s-au alcatuit si distribuit deja niste linii directoare pt etica jurnalistica in caz ca se va adresa subiectul sinuciderii in mass-media, insa deoarece acestea s-au adoptat relativ recent si au fost distribuite numai in anumite limbi, plus desigur sunt doar recomandari, si nu au cum sa aiba caracter de obligativitate, este posibil ca mass-media in lb romana sa nu se fi obosit sa le revizuiasca sau sa incerce sa le implementeze. Revin cu 1-2 linkuri deoarece desi ne aflam pe un blog, nu in mass-media oficiala, eu personal am citit acele linii directoare de etica jurnalistica, si eu am un fix cu etica, chiar daca acest comentariu nu indeplineste criteriile pt a putea fi definit ca un texte jurnalistic propriu-zis.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu cred ca aceia care fac asa ceva chiar intentioneaza sa se sinucida, vor doar sa atraga atentia.

      Ștergere
  2. http://www.stopasuicide.org/downloads/Sites/Docs/StopASuicide_SuicideRiskQuestionnaire_Military.pdf

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. http://iasp.info/pdf/task_forces/HongKong_Recommendations_Media.pdf

      Ștergere
  3. Tine foarte mult de impactul emotional al unei astfel de stiri, de asta e si vehiculata, impresioneaza, aduce audienta si plus de imagine atat pt postul ce o difuzeaza cat si pt autoritati.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cam asta remarca si raportul de la hong kong de mai sus, printre altele, si de aia se si ofera sugestii pt reportajul responsabil in mass-media, in sens de a diminua aspectul emotional si de a oferi mai multa educatie decat scandal

      Ștergere
    2. Despre educatie sa vorbim la teve cand ea din scoala este compromisa?
      Am ajuns o tara de analfabeti care stau si plang de mila lor si-altora?

      Ștergere
    3. Doar ca prin plusul de imagine castigat de unii, se ofera exemple negative, pe care unii oameni nu le iau ca atare, ci ca modele de urmat. Educatia prin mass-media arata de multe ori a insitigare, ofera mai degraba idei raufacatorilor decat indrumari spre lucruri bune.

      Ștergere
  4. Asa este, aveti mare dreptate, aici e vorba de un mare santaj la adresa autoritatilor. Si cum mass-media abia asteapta o mica scanteie...caci ducem mare nevoie de un astfel de foc mediatic! ... Iata, chiar acum se vorbeste la TV despre un barbat care s-a catarat pe un pod metalic de la Cernavoda. Omul tragea un pui de somn la inaltime, dar presa l-a deranjat, sa nu cada din pat, saracul de el!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact, nu e vorba de intentia de suicid ci de folosirea acestui pretext pentru obtinerea anumitor lucruri.

      Ștergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...