marți, 2 iulie 2013

Dupa 6 luni

S-a dus jumatate de an. Imi propusesem sa citesc 60 de carti tot anul, deocamdata am ajuns la 26 si a 27-a e in curs de lectura. Sunt cam in urma, dar nu regret. Pentru ca intre aceste 26 de carti citite, 4 sunt carti de referinta, iar celelalte au fost toate interesante, unele mai lungi, altele mai scurte. Pana la urma, nu conteaza numarul ci calitatea lor. Si pot spune ca sunt multumita de lecturile din aceasta prima jumatate a anului. La sfarsitul anului trecut imi propusesem cateva carti, destul de putine, pe care sa le citesc neaparat in cursul acestui an. Cred ca doar una sau doua am ales din acea lista pana acum. Probabil voi reveni la ea, dar numai dupa ce aleg o carte mai usurica, pentru ca acelea din lista sunt carti grele si intercalarea este benefica si necesara.


In rest, nu-mi propun pentru urmatoarele luni alte carti, ma las pe mana inspiratiei de moment, ca intotdeauna. Chiar daca lista cartilor pe care sunt nerabdatoare sa le citesc este foarte lunga, nu reprezinta o lista obligatorie, pentru ca nu-mi place sa denaturez placerea- daca intr-un anumit moment am chef de o anumita carte, pe aceea o aleg- indiferent de importanta sa. Sunt sigura ca lunile urmatoare se vor scurge si mai repede decat primele sase. Daca stau sa rememorez, nu gasesc lucruri notabile pentru prima jumatate a anului. Ne-am scaldat in aceleasi ape tulburi, dar identice, repetitive- de-or fi fost si lucruri mai putin placute, din moment ce nu mi s-au intiparit in minte, inseamna ca nu au avut importanta. Ce e val, ca valul trece. Doar ca unele tarmuri sunt mereu spalate de valuri...

11 comentarii:

  1. Eşti oricum mult mai harnică de cât 90% din oameni. Pe puţin - măcar la acest capitol!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unul dintre putinele capitole, din pacate sau din fericire.:))) Stiu ca stau bine fata de multi altii, dar e intotdeauna loc de mai bine.:)'

      Ștergere
  2. Asa este, nu numarul cartilor conteaza ci calitatea lor.
    De pilda, ca sa citesti Fratii Karamazov si sa o intelegi cat de cat, iti trebuie 2-3 sapatamani. Si atunci, numeric vorbind ai citit o singura carte, dar ca valoare literara, ai citit o carte esentiala care face mai mult decat un raft de biblioteca.
    Spor la citit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar ma intrebam cand imi fac si eu curaj pentru cartea aceasta. Numai ca va asigur ca imi va lua cel putin o luna. Parca e in doua volume, asa ca as avea de citit. Plus ca altfel citesti una de talia aceasta fata de un roman politist, celebru sau nu.
      Multumesc asemenea!:)

      Ștergere
  3. Ce e val, ca valul trece. - mereu mi-a placut versul asta :)))

    RăspundețiȘtergere
  4. pt cei competitivi posibili interesati de a bate recorduri atletice, am cautat sa gasesc care este recordul nr de carti citite intr-un an de o singura persoana. Desi am gasit vehiculata o cifra de 534 carti intr-un an, nu am putut gasi informatia necesara pt a verifica autenticitatea acestei cifre, si cifra pt care am gasit coroborare cat de cat serioasa este de 462 de carti citite de d-na Weinman, de profesie jurnalist colaborator al publicatiei Los Angeles Times, in anul 2008. Revin cu amanunte legate de ce fel de carti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cf LA Times, d-na Sarah Weienman, care colaboreaza ca recenzor si critic profesionist de carti si pt publicatia Baltimore Sun, si alte publicatii, citeste atat din motive profesionale, cat si de placere. A inceput sa tina un jurnal cantitativ mai precis al nr de carti citite intr-un an din anul 2005. Daca citeste profesional, cu ochi critic, este de obicei constiincioasa si se straduieste sa citeasca intreaga carte, chiar daca nu i se pare extraordinara. Cartea cea mai lunga care a si impresionat-o in mod calitativ in acel an al recordului ei personal se numeste 2666 si este scrisa de autorul chilean Roberto Bolano. Dansa a invatat sa citeasca la varsta de 2 1/2 ani, iar pe la 9 ani a remarcat ca poate citi aproape dintr-o privire, in maniera oarecum fotografica, o intreaga pagina de carte, fiind totusi capabila in acelasi timp sa fie afectiv impresionata de atmosfera carti si muzicalitatea specifica a stilului autorului, nu numai de a-si imagina personajele in actiune si de a retine chiar destul de bine firul narativ al situatiilor descrise in povestea cartii respective, lucru pe care il atribuie si faptului ca dansa are o inclinatie naturala pt apreciera muzicala si a si exersat-o prin lectii organizate de muzica si voce inca de cand era mica, chiar la varsta scolii elementare. Dansa citeste carti de fictiune de toate genurile, atat din placere, cat si pt recenzii profesionale, insa si-a declarat aprecierea personala pt cartile politiste scrise in anii 70 de cuplul suedez Sjovall.

      Ștergere
    2. Uau, pai asta inseamna mai mult de o carte pe zi. Nu cred ca as reusi vreodata performanta aceasta sau macar sa ma ridic la jumatate din numarul cartilor citite de acea persoana, ca ritm. Chiar daca as face asta in cadrul job-ului, mi se pare prea mult, nu poti citi non-stop, totusi, ai nevoie si de pauze.Dar exista oameni ce au capacitati mai deosebite fata de restul, asa ca este posibil.

      Ștergere
  5. La jumatatea anului eu am 19 carti citite. Iata care au fost acestea:
    1.Veronica D Niculescu – Rosu,rosu,catifea
    2.Ilf si Petrov – Vitelul de aur
    3. Patrick deWitt - Fraţii Sisters
    4.Taichi Yamada – N-am mai visat de mult ca zbor
    5.Cehov – O mica gluma
    6.Dan Lungu – Raiul gainilor
    7.Mo Yan – Schimbarea
    8. Daniel Glattauer - Dragoste virtuală
    9.Vasile Ernu – Nascut in URSS
    10. Daniel Glattauer – Toate cele sapte valuri
    11.Petru Cimpoesu – Simion liftnicul
    12.John Fante – O sa vina si primavara, Bandini
    13.Taichi Yamada – Strainii
    14.Ruxandra Cesereanu – Un singur cer deasupra lor
    15.Dan Lungu – Baieti de gasca
    16.Gabriel Garcia Marquez – Cronica unei morti anuntate
    17.John Steinbeck – Fructele maniei
    18.Kenzaburo Oe – Strigatul inabusit
    19.Elfriede Jelinek - Pianista

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O lista de lecturi foarte interesanta. Iti multumesc ca mi-ai impartasit-o. Tanjesc la unele dintre aceste carti, cel putin jumatate, doar una dintre ele am citit-o. Le-ai ales una si una. Presupun ca la finalul anului bilantul va fi si mai interesant. :)

      Ștergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...