marți, 23 aprilie 2013

23 aprilie si evenimentele ei

M-am chinuit sa gasesc o melodie anume, pe care sa o postez aici pentru tatal meu, care intamplator mai poarta si numele de Gheorghe, dar nu am dat de ea sub nicio forma. Astfel ca, o sa ma multumesc sa ii transmit felicitarile mele, multa sanatate si multe bucurii, si bineinteles, sa ii urez traditionalul La multi ani!


In alta ordine de idei, astazi este si Ziua Internationala a Cartii, prilej de bucurie pentru cei impatimiti de lectura, o zi sarbatorita in diverse moduri in stransa legatura cu cartile. Fie prin reduceri pe site-urile editurilor, fie prin daruire de carti, asa cum este ineditul eveniment organizat de ziarul Ring si Editura Litera in seara asta, pe Lipscani. O idee minunata zic eu, sa pavezi o strada cu carti luminate, cred ca va arata superb si, in plus, doritorii vor primi carti din cele expuse acolo.



O serie de evenimente au loc si in tara, dupa cum am putut afla aici

De asemenea, in  mediul online mi-au atras atentia cateva lucruri interesante legate de acest eveniment. Editura ALLFA a ales aceasta zi pentru lansarea unei noi campanii Citeşte şi câştigă cărţi pe viaţă din colecţia Strada Ficţiunii

Bookaholic a dat startul unor concursuri zilnice pe Facebook, ce au ca premiu cate o carte. Tot pe Facebook, pe pagina Adevarul, o alta initiativa tentanta in materie de carti.


Si eu, cum altfel as putea sarbatori aceasta zi decat citind?  Si poate chiar facandu-mi cadou o carte, desi nu e ziua mea. Dar cred ca, de ziua cartilor, fiecare din ele s-ar bucura sa fie luata acasa si mai apoi citita.


3 comentarii:

  1. Carti, carti, carti :)
    Foarte interesante toate.

    Pana una alta sigur diseara sunt pe Lipscani.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ha ! Ha ! Tocmai am citit de unde a pornit ideea ca 23 aprilie sa fie Ziua Cartii ! Se pare ca in Catalonia, in Spania, de sarbatoare sf Gheorghe era obisnuit ca indragostitii sa-si ofere unul altuia carti...desigur, probabil dupa ce s-a inventat tiparul, nu de la inceput de cand se sarbatorea sf Gheorghe...de fapt nu stiu cat de vechi e acest obicei acolo in Catalonia, poate e vechi doar de maxim 100 de ani, dar oricum, de acolo a preluat, se pare, UNESCO ideea ca sa declare azi Ziua Internationala a Cartii !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am aflat de cand e obiceiul in Catalonia, e din 1923, de cand librarii voiau sa sarbatoareasca si ziua decesului lui Cervantes, care se pare ca survenise pe 22 aprilie si fusese inmormantat pe 23 si sa incurajeze publicul sa cumpere carti, plus apoi UNESCO a remarcat ca tot 23 aprilie e totodata si data botezului + decesului lui William Shakespeare, plus si alti scriitori destul de importanti erau fie nascuti fie decedati in aceasta zi, si astfel a decis sa declare 23 aprilie aceasta zi internationala a cartii in 1995.

      Se pare ca din UE doar UK plus Irlanda sunt un pic mai recalcitrante si ei sarbatoresc aceasta sarbatoare in prima joi din luna martie, pt ca nu au vrut sa coincida cumva cu Pastele si nici cu sarbatorirea sf Gheorghe, care e considerata o sarbatoare importanta in Anglia, el fiind sf patron al Angliei, plus asta fiind o zi de sarbatoare nationala oficiala la ei.

      Ștergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...