sâmbătă, 6 aprilie 2013

De ce citesc? De ce sa cititi?

Daca ma intrebati de ce citesc, primul raspuns care imi vine in minte ar fi acela ca nu ma pot opri. Pur si simplu nu-mi gasesc locul, nu am stare sa stau undeva, fara o alta ocupatie, si sa nu citesc. De cate ori ma trezesc ca nu am ce sau nu pot face ceva intr-un anumit moment, mintea mea se indreapta catre lectura. Un strop de timp liber- cartea si... sa citim! Astfel, timpii morti sunt umpluti intr-un mod deosebit de placut. Si nu mai sunt timpi morti, ci prind viata, ba chiar mai multe vieti, atatea cate personaje mi se perinda prin fata ochilor in paginile cartilor.

Cand nu citesc si-mi petrec timpul liber navigand pe internet, imposibil sa nu vizitez o librarie online, pentru simplul motiv ca nu pot sta departe de carti. Simt nevoia sa le vad macar virtual copertile, intuindu-le continutul care mai de care mai ispititor. Si astfel, nu de putine ori, am ales sa cumpar carti online, atrasa si de reducerile existente aproape permanent in librariile online.



Lectura a devenit de mult timp o dependenta. Sunt deja doi ani de neintrerupt rasfat literar. Practic zilele in care n-am reusit sa citesc in acesti doi ani au fost atat de putine, ca-mi sunt suficiente degetele mainilor pentru a le numara. Cea mai mare parte a celor ce-mi citesc blogul cunosc prea bine pasiunea aceasta a mea. E adevarat ca am mai tinut discursuri despre ea, dar la fel de adevarat este ca as putea scrie articole in sir, fara sa ma satur si fara sa epuizez subiectul.

Sunt foarte entuziasmata cand vad alti oameni citind, atat de incantata incat involuntar un zambet complice mi se asterne pe chip si, evident, imi face placere sa-i corup si pe altii la acest viciu constructiv. Fara a intentiona sa devin moralizatoare, trebuie sa expun zece motive pentru care oamenii ar trebui sa citeasca. Si asta chiar daca eu, personal, nu o  mai fac in mod constient din aceste motive, ci pur si simplu pentru ca asa simt si asa imi place. Cartile sunt o parte importanta a vietii mele si oricat de multe as avea, tot mai duc dorul altora. Nu-mi sta in obisnuinta sa scriu punctual, dar fiind un articol particpant in concurs, voi incerca sa ma incadrez cumva in cerinte.

Cartile iti imbogatesc sufletul, ti-l hranesc cu acel ceva imaterial de care acesta are nevoie, chiar daca nu striga intotdeauna.

Citind, evadezi din cotidianul prea anost ori poate prea vulgar si te transpui intr-o lume pe care ti-o poti alege in aparenta singur, dar care de fapt a fost aleasa de scriitor inca dinainte ca tu sa te fi gandit la ea. 

Din carti inveti si fara sa vrei, si fara sa simti. Chiar daca nici nu-ti trece prin minte sa asociezi un anumit titlu cu o lectie. Fiecare carte in sine are in ea macar o lectie de viata. Or, de ce nu? de istorie. Adesea, prin intermediul beletristicii, mi-am insusit o serie de amanunte istorice, care, in vremurile cand eram scolarita, nu-mi placeau deloc.

Cartile iti transforma modul de exprimare, iti imbogatesc vocabularul, iti vei gasi mai usor cuvintele in discutiile cu ceilalti.

Perspective noi ti se deschid in urma lecturarii unei carti, fie ca e vorba de un raspuns la o intrebare ce te macina, fie ca e vorba de o idee noua sau de un alt mod de a vedea un anumit lucru sau o anumita situatie.

Sunt si carti care pur si simplu te ung la suflet, astfel ca nu sunt doar hrana pentru acesta, ci si un balsam, cand a fost ranit de asperitatile vietii.

O carte este un prieten mereu la dispozitia ta, iti tine de urat tarziu in noapte, chemandu-te cu glas soptit  sa-ti spuna o poveste, sa-ti ofere un zambet.

Cartile au imensa putere de a te purta peste mari si tari, ba chiar si peste timp, dandu-ti posibilitatea sa petreci acolo o buna bucata de timp.

Cu fiecare carte citita, vei fi mai aproape de implinire, de desavarsire in minte si in spirit.

Iar imaginatia ta va creste tot mai mult, inraurindu-ti calea catre plasmuiri pline de farmec ori sapand pana in cel mai intunecate unghere ale fiintei tale, scotand la lumina ceea ce nici nu gandeai ca exista in tine.


Acest articol participa la concursul " Libris.ro iti scoate cartile din wishlist si ti le trimite acasa!"
Cum, in afara jurizarii, comentariile aduse acestui articol atarna si ele greu in balanta, va invit sa va spuneti parerea intr-un numar cat mai mare. Prezentarea concursului, inclusiv premiile, le-am postat aici.

17 comentarii:

  1. Lectura ca dependență... Imi place mult ideea ta. Succes la concurs!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc asemenea! E ceva vreme de cand am constatat aceasta dependenta. Si nu numai ca nu o regret, sunt foarte incantata de ea. :)

      Ștergere
  2. nici eu nu-mi gasesc locul. locul e intr-o carte, nu? dependenta ca forma de supravietuire. fain articol :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine zis. Poate intr-o zi, chiar daca una indepartata, vom fiinta in vreo carte. Cine stie?:)

      Ștergere
  3. Imi place cum descrii balsamul pentru suflet, este ceva nedefinit ce ne hraneste spiritual. Poate nici nu exista cuvinte pentru a descrie acest lucru!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e ceva ce nu stiu daca as putea defini si astfel am apelat la aceste cuvinte intrucatva apte a sugera ceea ce simt.

      Ștergere
  4. Mie mi-a placut ff mult articolul tau, si mi s-a parut ff echilibrat si calm in ton, si chiar realist plus autentic bogat educativ in continut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. P.S. Mi-a venit o idee mai nastrusnica in legatura cu aceasta campanie despre care chiar sunt ff curios sa citesc cat mai multe articole de la bloggeri...cred ca din cauza ca ma simt vinovat ca eu ma tot invart printre carti si chiar printre articole despre carti uneori, insa nu am deschis vreuna de destul de multa vreme + am renuntat odata la a citi o carte chiar numita O istorie a cititului, de dl Alberto Manguel, traducator si eseist originar din Buenos Aires, ulterior devenit canadian, si mai recent locuind in Franta unde a devenit Cavaler al Ordinului francez al Artelor si Literelor, http://www.alberto.manguel.com/

      Daca am sa gasesc mai multe articole pe diverse bloguri legate de aceasta campanie, am sa fac si eu un top al meu personal al acestor articole si am sa-l prezint asa pe blogul meu, desigur doar pt placerea mea egoista proprie, nu pt a darui vreun premiu vreunui blogger ! Pana una alta asta e primul articol pe care l-am citit din aceasta campanie, si este un candidat serios pt a intra in topul primilor 6 !

      Ștergere
    2. Intra pe pagina de facebook a Libris, ai linkul in cuvintele din ultimul paragraf cu titlul concursului si acolo vei gasi toate articolele paticipante. Sunt interesante. O sa intru sa-mi las si eu parerea ca nu prea am apucat. Soare, cald, Cismigiul m-a chemat.:) Na, ca fac si rime fara sa vreau. :)

      Ștergere
    3. Sa stii ca am reusit sa citesc cateva articole pana acuma, dar zau, articolul tau e pe locul 1 in top in clipa asta, asa de anoste sau irelevante mi s-au parut cele care mi-au cazut sub ochi pana acuma !...ma rog, m-am exprimat asa mai sever decat trebuie probabil, pt ca unele articole chiar erau scrise cu suflet si razbatea in ele aceasta pasiune, insa motivele erau listate chiar ff sec asa de la 1 la 10 de parca era o lista de cumparaturi de facut de la supermarket, si nu apareau intr-un text bine inchegat ca cel de sus, sau altele erau niste creatii total fanteziste, unele chiar simpatice, insa care efectiv NU raspundeau la intrebare, ba chiar pareau ca evita in mod activ sa raspunda, de parca proveneau de la niste elevi mai lenesi si chiulangii...ca m-am recunoscut si pe mine in acest stil cand scriam si eu compuneri din burta total off-topic pe teme destul de precise date la scoala !

      Ștergere
    4. Ce mi-a placut mie in articolul de mai sus in legatura cu acele 10 motive cerute a fost mai precis exact aceasta tranzitie logica si totodata curgatoare intre aceste motive, adica nu pareau asa listate la intamplare si separate unele de altele ca intr-o lista oarecare, ci chiar pareau sa descrie o progresie in evolutie a opiniei unui cititor chiar serios legata de aceasta activitate deosebit de complexa. Asta mi-a placut ca tu chiar ai luat in serios aceasta tema, si se si vedea de ce ai luat-o in serios, nu pt ca ai fi tu serioasa din fire (desi desigur probabil ca esti si serioasa atunci cand e cazul !), dar tocmai pt ca MERITA sa fie luata in serios, adica apare ff clara si PRETUIREA activitatii de citit, si ea e totodata prezentata si transmisa catre cititorul acestui articol, nu e doar asa ceva ce pretuiesti doar tu pt tine insuti in mod egoist, ci este evidentiata si valoarea mai "obiectiva", mai larga, nu doar cea subiectiva pt tine personal...si asta efectiv mi-a placut ff mult...pt ca era ca si cum intr-adevar prezentai o bijuterie minunata pt publicul larg, si asa si trebuie sa fie prezentat cititul, dupa parerea mea, pretuit pt ca merita in mod obiectiv, nu doar legat de simple subiectivitati personale oarcare, desi desigur are si o componenta de placere egoista, de ce nu, ca doar asa ceva nu e ceva ce trebuie interzis.

      Ștergere
    5. Multumesc pentru apreciere, dar sa stii ca sunt si articole mult mai bune. Intr-adevar, eu am incercat sa fie ceva inchegat, atat cat mi-au permis cerintele, caci nu ma prea incanta sa scriu "cu liniuta". Dar daca articolul meu a reusit sa fie placut macar catorva persoane, eu ma bucur foarte mult. :)

      Ștergere
  5. Dependenta pentru citit o impartasesc si eu, dar este un obicei pe care l-am capatat destul de tarziu. Momentul care a declansat cu adevarat acest "viciu" a fost atunci cand am descoperit ca viata inseamna mai mult decat realitatea asta cotidiana. Am vrut efectiv sa traiesc mai multe vieti. Probabil ca la fel gandesc si narcomanii, dar eu am vrut sa ma pierd in citit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici la mine nu a fost o declansare timpurie, dar... mai bine mai tarziu decat niciodata, nu?:)

      Ștergere
  6. Frumos articol!Te astept si la postarea mea cu un comentariu...
    http://dragoshangelforabook.blogspot.ro/2013/04/de-ce-citesc.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc!:) Nu-mi aminteam adresa ta, sa-ti mai vizitez blogul. O voi nota ceva mai la indemana. Succes!:)

      Ștergere
  7. Foarte frumos spus, pe mine sigur m-ai convins! Cred că ultimul motiv e preferatul meu; într-adevăr, cărţile scot la iveală tot ce e mai bun în noi! Mult succes! :)

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...