miercuri, 29 mai 2013

Bookfest, Bookfest



Salonul International de Carte Bookfest si-a deschis portile pentru a opta oara pentru a intampina iubitorii de carte de toate varstele. Multe evenimente vor avea loc in aceste zile 29 mai-2 iunie, la Romexpo, spre a face deliciul celor ce iubesc cartile si discutiile pe teme literare. Cum data de 1 Iunie se suprapune si in acest an in programul Bookfest, cei mici vor avea si ei parte de evenimente dedicate. Tarile invitate in acest an sunt cele vorbitoare de limba germana- Germania, Elvetia si Austria, si aici puteti afla mai multe despre scriitorii din aceste tari care ne onoreaza cu prezenta in cadrul Bookfest.  Din tot ce am citit eu pe internet cu privire la aceste evenimente, se anunta a fi foarte interesant. As participa cu mare drag macar la o parte din evenimentele ce vor avea loc, daca as putea merge singurica, sa pot asculta in tihna ce se vorbeste acolo. Nu voi mai face multe achizitii din lipsa de bani, anul acesta. Dar si pentru ca am camara plina si mi-am slefuit criteriile de achizitie de carte. Oricum, sunt unii dintre cei care au ajutat consistent in ultimii ani piata de carte din Romania. Nu ca ma laud, dar datorita unora ca mine s-a ajuns la media aceea redusa de carti cumparate/ citite pe an de fiecare roman. Altfel, stateam si mai prost.


Dar eu vad oamenii citind, si tineri si mai putin tineri si ma bucur. Aseara de exemplu, l-am revazut pe un nene pe care il observasem si anul trecut in parc langa topoganele copiilor citind. De data asta ocupase chiar banca pe care obisnuiesc eu sa stau si citea, solitar, desi ar fi putut alege locuri mai linistite. Eu asa as fi facut in locul lui. Am deja in vedere ceva locuri mai calme in tot parcul ala, unde nu exista factori perturbatori. La un moment dat a plecat, cand galagia devenise prea mare si m-am refugiat eu acolo cat timp sotul meu vorbea la telefon si imi impiedica astfel concentrarea.

Oricum, nu ma lasa inima sa nu ma duc, mai ales ca intre timp mi s-a acoperit nitel golul din buzunar. Mi-as propune o singura carte, dar stiu ca nu va fi asa. Solutia ar fi sa ma documentez exact pe net ce si unde gasesc, sa dau o raita pe site-urile de profil si sa vizez o carte, hai doua, sa nu zic ca nu-s indulgenta cu mine. Dar ce ma fac cu fii-mea, ca e si ea amatoare si de carti, si de cd-uri educationale. Si costa, nu gluma. Data trecuta a trebuit sa-i iau pe langa nu stiu cate carti cu abtibilduri si un astfel de cd. De atunci, a mai capatat doua, pe bani, se intelege, recunoscand sigla celui cumparat de mine si ma tot baraie sa o duc la Romexpo periodic, ea crezand ca expozitiile astea sunt mereu acolo.

Ce vreau eu in mod deosebit, nu se bucura in general de mari reduceri. Cred ca sunt mai ieftine pe elefant.ro decat la targ, astfel ca nu mi le voi permite. Ma gandeam sa fac un wishlist, poate va inspir, dar apoi m-am razgandit. Voi ce carti va doriti?

12 comentarii:

  1. Nici pe mine nu ma lasa inima sa nu ma duc :).
    Mi-as dori urmatoarele carti: Valurile Pamantului, Libertatea de a iubi, Cele patruzeci de legi ale iubirii, Patul ravasit, Anne de la Green Gables.
    Mi s-a intamplat insa sa ma duc sa cumpar ceva si sa ma intorc cu altceva...o sa vad.
    O sa iau sigur si ceva pentru fetita mea. Tu ce carti educationale ii cumperi? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Carti educationale i-am luat din cele de la Litera, imi scapa numele colectiei, dar sunt cele adresate fiecarei varste, de la 0 la 1 an, de la 1 an la 2 ani si tot asa.Apoi, carti cu abtibilduri pe care trebuie sa le puna in locul potrivit, de la mai multe edituri, dar in general povesti din ale caror imagini lipsesc mici fragmente pe care copiii trebuie sa le gaseasca si sa le lipeasca. Sau carti cartonate cu puzzle. Cd-urile educationale sunt de la Eduteca, foarte faine si usor de deprins cu ele chiar si la 3 ani- 3 ani si jumatate. De ceva vreme nici nu mai are nevoie de ajutorul meu. Ba chiar, daca prinde desktopul la vedere, fara alte pagini de-ale mele deschise, isi poate deschide singura jocurile.

      Ștergere
  2. Ajung si eu, probabil vineri, si mi-am propus sa... nu iau nicio carte :) Voi capata oricum cateva de la edituri si, ca si tine, e camara plina!
    Astept vesti dupa, cate si ce carti ai luat :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci nu prea pare credibila varianta cu- iau o carte, maxim doua, nu? Nu cand e vorba de atat de multe carti adunate laolalta. :))) Si eu tot vineri sau mai sigur, sambata, sa impusc doi iepuri. O sa scriu ce si cum mi-am luat. Dar cum nu ma bazez decat pe buzunarul propriu, nu vor fi multe asa cum obisnuiam, adica in jur de 16-17. Si abia astept sa citesc si despre achizitiile celorlalti bloggeri iubitori de carti. :)

      Ștergere
  3. Sa mergi si sa nu cumperi nimic, nu prea tine... mai bine stai acasa - la mine ma refer. Vesnica problema: banii...

    Am o carte pe care mi-o doresc tare mult: Analectele lui Confucius. A aparut la Humanitas, in 1996. Puteam s-o cumpar de la un anticar, la 20 de lei. N-am facut-o - si acum regret.
    In rest, carti gasesti peste tot, bani sa fie si interes sufletesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam asa e. De aceea fara bani nu as merge. Dar nici daca banii sunt putini nu e bine, acolo vezi prea multe si dorintele se nasc cat ai zice peste.

      Ștergere
  4. Am inteles ca vor veni cateva personalitati ale culturii romane si mondiale.

    http://www.timesnewroman.ro/politic/9448-poza-zilei-aparitie-inexplicabla-la-bookfest-2013-marian-vanghelie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tare de tot! Poate voia si el un abecedar, ceva. Sau nu se mai numeste asa?:)))))

      Ștergere
  5. Este interesant anul acesta. Pe langa faptul ca este intrarea libera, foarte multe edituri se prezinta bine si cu reduceri corespunzatoare :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intrarea libera a fost si la editiile trecute. Doar la Gaudeamus era taxa de intrare. Cat despre reduceri, da, mi s-au parut mai bune si la titluri mai valoroase. Dar nu si la unele de top. O sa public maine impresiile mele.

      Ștergere
  6. Chiar ca este interesant si ce bine ca e intrarea libera.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merita, intr-adevar. Si pentru bani putini si pentru bani multi, oferta este variata si satisfacatoare. Daca vrei sa-ti umpli biblioteca, e locul si momentul potrivit. Asa am facut in anii trecuti, fiecare targ de carte mi-a umplut consistent casa de carti. Daca tii sa fie carti noi. Daca nu, anticariatele sunt o alternativa binevenita. :)

      Ștergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...