vineri, 24 mai 2013

O alta noutate de luat acasa si de citit



Ca sa nu uit, tin sa va semnalez o alta aparitie importanta in librarii- Viata domnului de Moliere, autor Mihail Bulgakov. Cartea a aparut la Humanitas Fiction, care de-a lungul timpului a mai adus in atentia noastra si alte carti importante din literatura universala- spre exemplu cele ale lui Nikos Kazantzakis, despre a carui capodopera, Raport catreEl Greco, v-am vorbit si eu, dar si cea mai cunoscuta opera a lui Bulgakov- Maestrul si Margareta

Viata domnului de Moliere reprezinta o biografie inedita a marelui dramaturg francez, ale carei prime pagini, lecturate online prin bunavointa Elefant.ro, m-au convins sa cumpar cartea. Cum nu am citit-o inca, va citez descrierea din prezentarea cartii. 

"Viata domnului de Moliere nu e atat o biografie, cat romanul scris la persoana intai de un prozator si dramaturg rus din secolul XX care intra in paginile cartii la fel cum Pirandello intra in scena spre a-si observa direct personajele, a sta de vorba cu ele si a le atinge. Simpatia pentru eroul sau capata deopotriva pudoarea si patetismul nascute din raportarea la sine. Relatia cu puterea politica e jocul periculos in privinta caruia autorul, la fel ca Moliere, nu-si face iluzii. Ce ramane in fond e opera, adusa la lumina prin mainile complice ale unei moase pricepute, si comicul inerent farsei pe care o traim. Viata domnului de Moliere e intalnirea intre doi mari scriitori."

8 comentarii:

  1. Am vazut cartea la biblioteca de cartier, alaturi de ,,Insemnarile unui tanar medic", ,,Stergarul cu cocos si alte povestiri" ,,Corespondenta si Jurnalele" lui Bulgakov. Va veni si vremea cand voi imprumuta aceste carti ale lui Bulgakov, trebuie doar sa am putina rabdare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ultimele doua nu stiam. Nici eu nu am incercat inca nimic, decat la modul de citit cateva pagini ca sa imi fac o idee si pot spune ca m-am convins ca merita sa citesc cartile lui. Nu mai stiu pe al cui blog am citit o recenzie la Cupa vietii si de atunci am tot cautat-o, initial fara succes, apoi a aparut cand nu ma asteptam. Se pare ca asa stau lucrurile si in domeniul acesta si nu pot decat sa ma bucur de surprize din astea. Apropo, am gasit ieri, inainte de furtuna, Muntele calvarului, nu v-am uitat recomandarea, doar un leu m-a costat. :)

      Ștergere
    2. Ma bucur ca ati gasit ,,Muntele Calvarului".
      Ia sa vedem, va place Vasile Andru!
      E posibil, ba chiar e firesc sa fie asa, sa nu avem aceleasi ,,gusturi" literare.
      In cele din urma, nu-i mare paguba, ce mai inseamna un leu in ziua de astazi!
      Mie, ma repet acum, mi-a placut tare mult aceasta carte.

      Ștergere
    3. Evident ca gusurile literare nu se pot suprapune in totalitate, dar cand ati vorbit despre cartea aceea m-ati convins si am citit prima pagina, citatul de pe coperta si mi-au placut.

      Ștergere
  2. trebuie sa o citesc si eu...ai o nominalizare de la mine http://nimicurifantezii.blogspot.ro/2013/05/versatile-blogger-award.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multam fain!:) Daca nu am timp in week-end, ma ocup luni de provocare. Chiar, de mult timp nu am mai primit si nici nu am mai onorat o leapsa din asta. Pentru ca o buna perioada mi-a fost imposibil sa le fac, nici nu m-a mai nominalizat careva. :)

      Ștergere
  3. Promite multe momente de desfatare intelectuala, cartea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt de aceeasi parere, sunt sigura ca nu voi fi dezamagita. :)

      Ștergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...