marți, 28 mai 2013

Senzatii de vara




Seara trecuta a fost plina de senzatii olfactive si gustative deosebite. A inceput cu parfumul teilor, sublim, puternic- o desfatare. A continuat acasa cu niste rosii cu gust adevarat, de rosie. Nici nu stiu sa vi-l descriu. Am avut senzatia ca mananc ceva viu, nu ceva de plastic. Puteam sa fac comparatie, dar nu am indraznit sa mai gust din cele de plastic din supermarket. Dupa aceea, am primit cirese de la tara, de la ai mei, printr-o cunostinta. Fratele meu le-a luat si mi le-a adus. Cand am venit cu ciresele, in casa mirosea a pepene, un alt parfum proaspat, ispititor. Am mancat si o jumatate de felie de pepene. Asta nu avea chiar gustul de altadata, dar era bun, cum nu ma asteptam.


Au urmat ciresele de la tara, dintr-un cires nou, dupa cum imi dau seama, caci in ultimii ani ai copilariei mele nu am mai avut decat un cires amar, deci asta trebuie sa fie plantat de cativa ani, poate vreo zece, dar in orice caz, de rodit a inceput de curand sa rodeasca. Aveau un gust placut, nu tocmai dulce, de cirese pe care le mananci catarat in copac, cand nu mai ai rabdare sa se coaca de-a binelea, dar in mod cert fara coloranti si conservanti. Tot ce imi ramane e sa  conving si pe cea mica sa manance. Ne-a adus si tati cirese, cumparate la un pret exorbitant. Sunt mai dulci, ce e drept si mai aratoase. In orice caz, ma bucur de amandoua, pentru ca sunt innebunita dupa fructele astea. Poate si pentru ca se gasesc o scurta perioada din an. Dar si pentru ca am eu o afinitate pentru tot ce are iz estival. Daca-s nascuta vara...

2 comentarii:

  1. Ce amestec de culori, gusturi si senzatii!... Ca in ,,Camara" lui Ion Pillat.
    Si eu tanjesc dupa ,,fructele pamantului" de altadata. Aveau aroma, aveau savoare, aveau gust autentic...Lumea devine pe zi ce trece tot mai falsa, mai artificiala. Purtam si noi o particica de vina, dar ne place sa credem ca nu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bineinteles ca fiecare din noi are partea sa de vina, constienta sau nu. Greu mai gasim gusturile nealterate de odinioara. Ieri am gasit si branza de vaci buna de tot, insa acum, cand am folosit si salata luata de la aceeasi persoana, parca semana mai bine cu aia din Mega Image decat cu aia adusa de mine de la tara. Totusi branza avea gust autentic si o sa-mi alung suspiciunile si o sa mai cumpar. Eventual fac proba si la niste smantana, caci aia industriala se deosebeste mai tare de cea de tara.

      Ștergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...