Se poate face o astfel de distinctie? Sau toate dependentele sunt nocive prin definitie? Eu totusi cred ca exista si unele dependente ce au ceva constructiv in ele si sunt mai putin daunatoare, adica nu au doar efecte negative…cum ar fi de exemplu dependenta de blog sau cea de carti, in cazul meu. Sub aspect psihologic, poate ca au o componenta negativa, ca orice alta chestie care te subjuga. Cel putin din punct de vedere al nevoii asidue de a fi mereu sau cat de des in contact cu ele si din perspectiva lipsei lor intr-o anumita perioada, cand se resimte in plan psihologic departarea de obiectul dependentei. Insa, pe de alta parte, aceste doua dependente mai sus mentionate produc valori in plan intelectual. Nu chestii valoroase, ca doar nu scriu capodopere, dar exista un produs al lor ce isi are originea in sfera intelectuala. Din acest punct de vedere, ele sunt constructive, au ceva pozitiv in ele.
Ar fi mai simplu sa le numesc pasiuni. Si intr-adevar, ele sunt pasiuni, inainte de toate, inainte de a se transforma in dependente.Totusi, unde este granita dintre pasiune si dependenta? Se poate pune semnul egalitatii intre ele?
Granita dintre pasiune si dependenta este una foarte fina.
RăspundețiȘtergereSingura dependenta pozitiva care imi vine acuma in minte este cea de munca. Dar sunt asa putini dependenti...
RăspundețiȘtergere"Dependenta" ta de blog provine de la necesitatea de exprimare a ideilor si emotiilor. De fapt e chiar ceva mai larg de atat, este vorba despre exprimarea personalitatii. Bineinteles ca si socializarea cu persoane cu care poti impartasi aceleasi ganduri.
RăspundețiȘtergereCu toate ca intre dependenta si pasiune se afla o granita firava, totusi acea granita e acolo. Pasiunea devine dependenta atunci cand depasesti masura. Care este masura? Aici m-ai prins... :D
RăspundețiȘtergereBlogul in sine poate fi si o dependenta, asta in cazul in care ma izolez total de restul si traiesc doar pentru blog(online)=obsesie.
RăspundețiȘtergere