joi, 13 octombrie 2011

Varsta de la care ai drept de vot


Am citit pe teletext ca nu stiu ce partid, parca UNPR, ar vrea introducerea dreptului de vot de la varsta de 16 ani. N-am citit pagina toata, doar titlul, si mi-a fost de-ajuns ca sa-mi vina inspiratia, caci am o parere care se ascunsese printre altele, privind varsta de la care o persoana capata drept de vot.

La 16 ani, ba chiar la 18 ani, nu stiu cati dintre tineri sunt interesati de politica si cati au discernamantul necesar pentru a-si exprima o optiune in acest sens. Nu e o jignire, doar cred ca la varsta aia ai alte preocupari si nu politica. La 18 ani nu cred ca sunt multi cei care au maturitatea necesara pentru a acorda un vot pe care sa-l aprobe si mai tarziu.

Trebuie sa fac o precizare importanta. Eu vorbesc din perspectiva sistemului de vot ideal, corect, nu a ceea ce se intampla la noi. Ca la noi nu ai cu cine sa votezi, indiferent de cati ani ai adunat la catastif, e o alta poveste si nu o mai dezbat ca o stiti.

Asadar, cred ca e prea devreme si la 18 ani exercitarea dreptului de vot. Cu atat mai mult 16 ani mi se pare o varsta total nepotrivita pentru asa ceva. Dar deh, stiu ca e nevoie de cat mai multi cu drept de vot si cat mai influentabili. Cred ca e nevoie de mai multa experienta de viata si de o varsta la care sa inceapa sa se manifeste interesul pentru astfel de chestiuni politice. Cred ca pana nu te lovesti de diferite aspecte placute, dar mai ales neplacute in care sa constati influenta politicii in viata ta (asta neinsemnand cochetarea cu vreu partid sau chestii de-astea, ci evenimente simple, de care ne lovim toti si apoi ii injuram pe-aia de le-au decretat prin lege ca le-au dat o anumita forma), nu prea iti poti da cu parerea. Nu stiu in ce masura m-am facut inteleasa la faza asta, caci nu cred ca reusesc sa exprim cum trebuie ce e in capul meu. Dar de exemplu, la 16 ani, cu ce te afecteaza pe tine legea pensiilor, sa zicem? Nici prin gand nu-ti trece sa te gandesti ca intr-un viitor indepartat vei ajunge pensionar. Dupa 20 de ani, chiar daca pensionarea e departe, incepi sa iti pui problema ce si cum.

Voi ce parere aveti despre varsta de la care se exercita dreptul de vot? Sunteti de acird cu cea actuala? Vi s-ar parea potrivita o varsta mai scazuta sau una mai ridicata?

6 comentarii:

  1. In Norvegia, unde exista o participare destul de semnificativa a populatiei in politica, dreptul de vot este de la 18 ani, insa mai toate partidele au si organizatii de tineret care se ocupa de cooptarea si educarea tinerilor intre 15-18 ani, astfel incat, din cand in cand se ivesc si unele cazuri de politicieni profesionisti locali tineri care abia au implinit 18-20 de ani.

    Pe de alta parte, daca in Romania dreptul de a consimti la realtii sexuale este 15 ani, (dupa parerea mea varsta adecvata fiind cel putin 16, sau poate 15 pt. fete, dar 17 pt. baieti, care se matureaza mai lent), de ce sa nu le dai si drept de vot, ca tot nu o sa stie mai putin sau mai mult despre politica in Romania decat cel de 18 sau chiar 22 de ani ?

    Decizia de a fixa varsta la 18 ani este probabil mai mult legata de varsta traditionala care este considerata ca oamenii au capacitatea de a intra in contracte, alegerea unui candidat fiind poate asemanatoare cu participarea la un fel de contract social cu acesta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu as propune dreptul la vot pe baza de IQ. Daca ai sub 90, pa si la gara!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu cred ca varsta de la care ai voie sa votezi nu are nici o importanta pentru partidul acela. Daca ma uit la initiale, am impresia ca e partidul acela fantoma format din tradatorii din alte partide, care e usor de cumparat de catre cel care are puterea. E un partid atat de lipsit de doctrina, de idei (fiind format din tot felul de politruci ce se indreapta incotro bate vantul), incat are nevoie sa iasa si el in evidenta cu ceva. Cum poate iesi in evidenta mai bine decat incercand sa para un partid apropiat celor tineri, un partid revolutionar, indraznet etc.?
    Chiar daca ar fi alt partid care sustine asa ceva, cred ca tot acelasi motiv ar sta la baza propunerii lor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Şi mie mi se pare prea fragedă vârsta de la care se poate vota. Ar trebui ca doar persoanele care au împlinit 21 de ani să poată avea acest privilegiu.

    RăspundețiȘtergere
  5. sunt deacord cu dara!!!total deacord!au intrat si politicienii in criza de alegatori,poate cred ca pe niste pusti dezorientati ii pot prosti mai usor

    RăspundețiȘtergere
  6. E complicat. De obicei tinerii nu prea merg la vot, in schimb pensionarii merg in grupuri, intocmai precum ungurii din Harghita. Cu ce sunt mai apti de vot pensionarii ce zic ei ca au dus-o bine pe vremea comunismului decat tinerii de 15 ani ce habar nu au pe ce lume traiesc?
    Consider totusi ca 18 ani este O.K. Nu de alta, dar daca am muta varsta spre 21 s-ar pierde ca procent reprezentatii tinerilor in defavoarea batranilor.
    Si nu vreau sa fiu rau, nici magar, dar batranii nu stiu ce sa voteze, nici de ce o fac. Pe ei, orice vot, ii va influenta doar cativa ani (cat le va mai da Dumnezeu), insa pentru tineri mult, restul vietii. Deci, intr-o masura mai mare ei conteaza, caci viitorul este al lor, nu al pensionarilor.
    Faptul ca nu sunt copti nu repezinta nici o problema, jumatate din batranii pe care ii cunosc eu voteaza cu "X" din cauza ca asa au vazut ei la Antena 1.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...