sâmbătă, 18 februarie 2012

O povestioara ce mi-a placut

Mi-a trimis tata un e-mail cu o interesanta povestioara pe care m-am gandit sa v-o arat si voua. Poate o stiti sau poate nu, eu tot o public. Pentru ca mi-a placut.

Scoala finlandeza
Pe la anul 1600 s-a legiferat ca

" persoana care nu stie sa scrie si sa citeasca nu are voie sa faca copii."

Nu este de mirare ca sistemul educativ finlandez este cel mai evoluat si mai bun din lume.
Finlanda este, in acelasi timp si una din tarile cu cele mai ridicate nivele de trai din lume.
In urma perioadei de grava recesiune economica din anii '90, guvernul a hotarit sa dedice fond uri importante educatiei, cercetarii si tehnologiei.


Rezultatul: in mai putin de 10 ani, Finlanda a trecut pe primele locuri din lume ca bunastare sociala si bogatie.

Exemplul Nokia. La inceput, un sat cu o singura fabrica, de cizme de cauciuc. Apoi, o fabrica de televizoare. In sfirsit, pe baza aliantei dintre patronat si sindicate, se mizeaza pe telefonia celulara. Astazi sunt lideri mondiali, inaintea Germaniei, Japoniei si Statelor Unite.
De ce este atat de obisnuit ca in Finlanda, un adolescent normal sa termine primele 8 clase cu medii excelente, vorbind o engleza perfecta si citind o carte pe saptamana?

07:45 - Saili (15 ani) asteapta autobuzul urban care il va lasa la poarta scolii (nu exista autobuze scolare). Autobuzul trece la fiecare 5 minute. Finlandezii incearca sa-i faca pe fiii lor sa fie independenti de mici. Pe foarte putini dintre ei, parintii lor nu-i duc cu masina pina la scoala. Biletul este subventionat de catre municipalitate. Conform legii, niciun elev nu poate locui la mai mult de 5 km de scoala. In exterior, instalatiile scolii dau o impresie spartana. Niciun muc de tigara, nici o hirtie pe jos, nici un grafitti pe zid uri .

09:15 - Orele de 45 de minute. Finlandezii mizeaza pe studiile de limba materna, matematica si engleza. 75% dintre materii sunt comune in toata tara . Restul il alege scoala, de acord cu profesorii, parintii si elevii. Orele sunt scurte, intense si, mai ales, foarte participative. In interiorul scolii, curatenia este si mai evidenta. Totul pare recent dat in folosinta. Pe banci si pupitre nu sunt semne si nu se scrijeleste nimic. Scoala este publica si bineinteles, gratuita dar cu instalatii demne de un colegiu "scump" din Spania. Salile de curs uri dispun de ecrane gigant de plasma cu TV in circuit inchis, acvariu de 200 de litri cu pesti tropicali, bucatarie completa, dispozitive audiovizuale, aer conditionat, multe plante. Fiecare doi elevi au cate un calculator. O duzina de masini de cusut in sala de croitorie, aparate de sudura, scule de tamplarie, schi uri ... O sala de sport acoperita, un auditoriu pentru orele de teatru si o sala de mese cu autoservire. Cartile sunt gratuite, materialul scolar e gratuit, mancarea e gratuita.

12:00 - Mancare calda, nutritiva si gratuita. Saili are o jumatate de ora pentru pranz la restaurantul scolii. Legea finlandeza obliga ca meniul sa fie gratuit, nutritiv si cu multe fel uri de salate si fructe. Se bea apa sau lapte. Costuri le le plateste municipalitatea fiecarui oras. Daca orele se prelungesc pana dupa amiaza, scoala are obligatia de a oferi o gustare elevilor.

16:05 - Inapoi acasa, Saili joaca hockey cu fratele lui mai mic. Nu exista delincventa, strazile sunt sigure. Cand se lasa seara, Saili si fratele lui, care au invatat sa gateasca la scoala, pregatesc cina pentru parintii lor, daca acestia intarzie la serviciu.

18:30 - Cina si sauna (aceasta, de 3 ori pe saptamina) sunt momentele in care familia se afla impreuna. Se converseaza mult, mai ales despre proiectele copiilor, dorintele, progresele si nevoile lor. Dar in aceeasi masura, se fac si plan uri de vacanta pentru toata familia, in comun.

20:15 - Temele si la culcare. Copiii finlandezi au foarte multe teme de casa, dar Saili le termina rapid intr-o ora sau doua, pentru ca de-abia asteapta sa se urce in pat si sa citeasca Harry Potter in engleza. Pentru Saili, scoala este ca un serviciu.

- "Daca un copil doreste sa studieze, poate sa ajunga medic sau judecator sau inginer, chiar daca familia sa este una saraca".

- Educatia fiecarui copil costa statul finlandez 200.000 de euro, de la gradinita pina la absolvirea unei universitati. "Sunt banii cel mai bine folositi din impozitele noastre".
- Studentii platesc doar cartile si mancarea (2.50 euro la restaurantul facultatii). Apoi, statul מi ajuta sa se emancipeze dandu-le subventii pentru inchirierea unei locuinte si primul salariu.
- Elevii au un respect total fata de profesori si se vede in orice moment politetea in relatiile dintre ei. Nu poarta uniforme dar sunt intotdeauna simplu si corect imbracati si pieptanati.
- Intr-o scoala din centrul capitalei Helsinki sau dincolo de Cercul Polar, nivelul este acelasi. Sistemul educational nu este elitist si nu urmareste producerea de genii ci atingerea unui nivel general mediu cat mai inalt.
- Temele sunt sfinte. Si este foarte rau vazut un elev care copiaza, chiar si de catre ceilalti elevi. Este de neconceput ca un elev sa scoata o fituica la un examen.Cel care ar face-o ar fi izolat de catre restul de elevi. "De ce sa risti, cand poti sa studiezi?" Pe aceeasi linie, ca adulti nu-si vor imagina ce este evaziunea fiscala. Nu e de mirare ca Finlanda se afla in fruntea tarilor cu cele mai ridicate statistici de transparenta si cea mai scazuta coruptie publica.
- Presedinta Finlandei, Tarja Halonen, licentiata in Drept si profesoara: "Cand מi cert pe studentii mei, le spun ca irosesc banii contribuabililor".
- Nu exista repetenti, desi nu exista decat o singura oportunitate de a lua un examen, "pentru simplul motiv ca viata insasi nu se traieste decat o singura data". Se studiaza pana cand se ia examenul, dar promovarea in anul urmator este automata.
- "Ziua de lucru" a lui Saili este intensa, de la 8 pana la 15. Orele sunt insa scurte, de 45 de minute. Una dintre recreatii se petrece obligatoriu afara, in aer liber. Se stimuleaza rationamentul critic inaintea memorizarii mecanice. Orele sunt relaxate, cum ar fi cursuri le de dans uri de salon, teatru, arta digitala, coafura, arte martiale, hockey, schi de tura, gastronomie, primul ajutor, dulgherie, mecanica sau muzica. Elevii canta la vioara, ghitara electrica sau la ce prefera. Si inca o data se incurajeaza gandirea critica si se discuta.
- "Saili inca nu s-a hotarit ce vrea sa faca mai incolo. Chimie, medicina veterinara sau creatie de jocuri video. Il intreb daca este fericit. Fara sa clipeasca, imi raspunde ca da."

Da, dar secretul este altul:
pe la 1600 s-a legiferat ca " persoana care nu stie sa scrie si sa citeasca, nu are voie sa faca copii."

13 comentarii:

  1. Am cautat o referinta re acea lege din Finlanda anilor 1600, si nu am putut gasi. Am gasit o referinta re biserica luterana incurajand femeile din intreaga Scandinavie sa invete sa citeasca Biblia (nu sa si scrie) si reusind ceva progrese in acest sens chiar mai spectaculare decat in restul Europei de la acea vreme. De asemenea, am gasit cifre clare ca in anul 1921 30 % din populatia Finlandei era analfabeta, un procent ceva mai inalt decat al Italiei, insa mai scazut decat cel al Romaniei la acea vreme.

    Nu prea imi vine sa cred ca prohibitia era re facutul copiilor, deoarece traditional in Finlanda, (ca si in alte tari Scandinave), chiar si dupa crestinizare, era ff comun ca o casatorie sa se incheie numai DUPA ce o fata ramanea insarcinata (am povestit despre acest obicei mai pe larg pe blogul lui Mircea Vladut acum cateva posturi). M-am gandit ca deoarece casatoriile erau incheiate presupun de biserica, trebuia sa aduci dovada ca fata insarcinata care doreai sa te casatoresti, ca puteai sa citesti Biblia, (ca asta era directiva bisericii). Deci cred ca de aici a reiesit speculatia aia ca nu ai fi avut "voie" sa faci copilul daca nu stiai sa citesti. Dar fata era deja insarcinata cand cerea aprobarea de casatorie, si presupun ca trebuia sa dovedeasca ca stie sa citeasca ca sa poate sa se casatoreasca inainte sa se nasca copilul peste cateva luni. Dar asta e o speculatie.

    In 1600 Finlanda facea parte din Regatul Suedez. Insa educatia era intr-adevar pretuita. Prima universitate din acea zona este cea din orasul Turku, infiintata in anul 1640. La sfrasitul anilor 1600 a venit o foamete care a ucis 1/3 din populatie. Mai tarziu, Finlada a trecut sub Imperiul Rus. Finlanda a devenit independenta dupa revolutia din Rusia din 1917.

    RăspundețiȘtergere
  2. Desi desigur ca este admirabil de incurajat alfabetizarea cat mai inalta a tuturor popoarelor lumii, si nu numai cea concreta, care cat de cat este mai bine adresata in zilele noastre, dar si cea FUNCTIONALA, care este o problema in CRESTERE peste tot in lume, (in acest moment considerandu-se, dupa anumite estimari ca 50 % din populatiile Romaniei si Italiei, 40 % din populatiile Mexicului si Marii Britanii, 30 % din cele SUA si Franta, si 15 % in crestere in tarile Scandinave sunt ANALFABETE FUNCTIONAL, adica STIU sa recunoasca si sa citeasca cuvinte scrise insa NU reusesc sa intelega in mod util MESAJUL transmis prin acele cuvinte, nici sa reproduca in cuvintele lor acel mesaj sau un exemplu concret legat de acel mesaj ca sa dovedeasca ca au inteles), TOTUSI eu nu cred ca este util in vederea sprijinirii acestei idei de imbunatatire de alfabetizare si de nivel educational sa se introduca sperietoarea cu posibila limitare a drepturilor REPRODUCTIVE ale oamenilor, ca asta mie mi se pare un pas cam mare si nejustificat.

    Si una era pt Biserica Luterana a Suediei, care avea reala putere in stat in anii 1600 sa introduca niste reguli re invatat femeile sa citeasca Biblia si poate sa le limiteze accesul la casatorie, dar alta e chestia sustinuta in acea scrisoare, (care NU cred ca e adevarata deoarece NU am gasit vreo referinta, ca Biserica Suediei, o biserica crestina, a limitat drepturile reproductive ale oamenilor analfabeti din anii 1600 din vreo zona...pai si CUM ar fi putut practic de altfel sa le limiteze ? Inteleg sa le fi interzis oamenilor sa se casatoreasca, si, in acceptiunea crestina, acei oameni nu "aveau voie" sa se reproduca daca nu erau casatoriti, desi, in mod concret, real, si practic, in toata Scandinavia, era ff popular si traditional ca oamenii sa se reproduca in afara casatoriei si pe atunci ca si pe acum.

    (va urma)

    RăspundețiȘtergere
  3. O vreme destul de indelungata in SUA, chiar pana spre dupa 1/2 sec XX, populatia de culoare din anumite state nu a avut drept de VOT bazat pe faptul ca nu stiau sa citeasca si sa scrie. Exista pericol real de a limita drepturi umane de baza considerate importante in tarile democratice daca se insista pe un anumit nivel educational.

    Exista un posibil pericol de a se interzice drepturi reproductive la persoane cu IQ redus sau altfel handicapate re invatatul sa scrie si sa citeasca, si SE STIE ca s-au facut chiar in sec XX sterilizari de persoane cu IQ redus sau altfel de posibile handicapuri mintale atat in SUA cat si in Germania nazista. Desigur ca nu cred ca autorul acelei scrisori se gandea atat de drastic sau in felul asta, dar eu m-am gandit, mai ales ca a fost mentionat cuvantul LEGE si stiu ca ai si tu studii juridice, si eu sunt de parere ca LEGILE sunt niste lucruri ff importante.

    RăspundețiȘtergere
  4. M-am gandit ce m-am gandit si am ajuns la concluzia ca pentru Romania de azi ar trebui adaptata cam asa: "Cei care folosesc abuziv englezisme cand vorbesc in limba romana ar trebui sa nu aiba dreptul sa faca copii." :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma simt cu musca pe caciula, desi poate ca nu te refereai la comentariul meu, dar totusi si eu folosesc englezisme, deoarece eu chiar gandesc si vorbesc destul de mult in lb engleza, desi la mine e adesea amestecat zilele astea si cu norvegiana, iar romana nu folosesc efectiv decat in scris pe bloguri, si rar, cu parintii la telefon cateva minute ici colo, nici nu mai visez in lb romana de destul de mult, decat ocazional cand mi se intampla sa visez exact pe cine nu mai e cazul...chiar am recitit ce am scris, dar nu imi dau seama care au fost englezismele...chiar as vrea sa stiu, ca daca as sti poate as putea sa le evit in viitor...sa fi fost oare cuvantul "popular", (folosit in sens de larg simpatizat/favorizat), sau expresia "drepturi reproductive", (in sensul de drepturi legate de reproducerea umana) ? Sa fie cuvantul "prohibitie" (interdictie), sau "referinta" (in sens de sursa de informatie) ?

    Eu stiu deja ca sansele mele de a avea un copil 1/2 biologic al meu sunt destul de scazute, in mod real probabil in momentul asta cam pesimist estimat chiar sub 8 %, dar parca nu as vrea sa-mi tai cu totul craca de sub mine si posibila sansa inca existenta, chiar asa de mica si ea si oricat de improbabila ar fi implementarea exortatiei de mai sus a lui Mircea Vladut !

    PS Am verificat cu DEX-ul: cuvantul "exortatie" EXISTA si in lb romana !

    RăspundețiȘtergere
  6. Am mai citit ceva despre istoria sec XVI-XVII a regiunii culturale scandinavia, si precis pot sa spun ca era vorba de o posibila restrictie a licentei (dreptului) de casatorie, NU a dreptului reproductiv de a face copii, (dar populatiei generale mai mult interesata de facut copii ca tot murisera 1/2 din ei de ciuma ceva mai devreme, dupa aia inca 1/4-1/3 de foame, etc, decat de ocuparea unor pozitii deosebite in stat pt care iti trebuia intr-adevar aprobare de la biserica pe vremea aia, cred ca nu le pasa daca primeau acea aprobare de casatorie sau nu)...in mod real, biserica romano-catolica si ulterior, dupa izgonirea ei, cea luterana, au avut reale puteri administrative si executive in stat la acea vreme, (si destul de multa vreme dupa...chiar si acum, in zilele noastre, desi libertatea religioasa a oamenilor este consfintita prin constitutie, desi majoritatea populatiei norvegiene este tot atee sau pagana, si exista acum permise lacasuri ale mai multor culte, totusi, un reprezentant al Bisericii Norvegiei, biserica oficiala a Norvegiei de rit reformat luteran, face parte din Consiliul Regal, regele Norvegiei trebuie sa faca obligat parte din ea, iar lacasurile altor culte trebuie sa ceara si sa primeasca aprobare de la aceasta institutie pt a functiona liber si independent, (daca am inteles eu corect acea aprobare scrisa afisata pe zidul unei biserici romano-catolice de pe aici in care am intrat eu o data din curiozitate si ca sa pun mana, o clipa mai tarziu, cf tentatiei inevitabile si irezistibile de fetish, pe ceva literatura tiparita, plecand de acolo cu o biblie mai veche de tip paper back uitata pe acolo din stocul misionarilor catolici care activeaza din cand in cand si in RP Chineza in zilele noastre)...nu pot sa dezvalui cate biblii si carti de psalmi si imnuri am subtilizat eu din diverse locuri inca de pe cand eram minor...si tot nu le-am citit nici pe ele, dar ce sa fac, uneori nu ma pot impotrivi acelei tentatii, alteori intru in vorba cu diversi misionari doar doar mi-or da si mie o carte sau macar o brosura cadou...daca va zic ca am furat si de la gunoiul de reciclat hartie o data o brosura de la cultul Latter Day Saints, sau poate o fi fost Martorii lui Iehova, sau Adventisti de Ziua a 7-a, habar n-am, jur ca n-am citit nimic ce era scris in ea, doar m-am uita la cateva poze si apoi am ascuns-o intr-un dulap, ca sa n-o mai vad si sa uit de viciul asta de a pune mana pe hartie tiparita...ca zau ca nu mai e cazul in zilele noastre.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca eu nu m-am documentat daca povestioara are o baza reala, dar mesajul sau mi s-a parut interesant.

      Ștergere
    2. Pai tu ai vota vreodata pt introducerea vreunei legi care ar steriliza oamenii, (ca altfel nu prea vad cum le-ai putea interzice sa faca copii), cf anumitor criterii fara ca sa o ceara ei insisi ?

      Ștergere
    3. Exista desigur masuri sociale sau economice, chiar legiferate sau legiferabile, care sa descurajeze sau sa incurajeze natalitatea, dar era vorba de nivel de interzis, deoarece ai repetat de 2 ori "persoana care...criteriul X...nu are voie sa faca copii".

      Ștergere
    4. P.S. Si nu e vorba de activitatile sexuale in primul rand, sau nici macar de organele sexuale care trebuie ligaturate pt sterilizare (vasectomie, ligatura tubala). E vorba si de dreptul de proprietate al individului al materialului genetic propriu, si consecintele care vin de la limitarea dreptului de proprietate asupra propriei persoane care se cheama sclavie. Exista, intr-adevar un posibil argument mai periferic insa nu cred ca atinge chestiunea de baza ci numai anumite cazuri speciale, care se refera la competenta decizionala legala a individului respectiv in legatura cu proprietatea sa, (si cred ca din cauza asta cred ca s-au intamplat sterilizarile fortate la persoanele cu IQ redus din SUA atunci cand s-au intamplat, ca altfel ei nu erau sclavi, ca sclavia fusese deja eliminata cand s-au intamplat acele cazuri.)

      Zau, chiar nu am chef sa insist, si stiu ca tu faceai doar o pledoarie generala pt imbunatatirea reala a sistemului de educatie generala a populatiei, nu cred ca aveai cumva idei de zbir periculos, dar am ridicat aceste chestiuni juridice civile deoarece stiu ca ai studii juridice, si m-am gandit ca poate te-ar interesa sa privesti aceasta problema din acest unghi, plus ca esti si de sex feminin, si in mod real cred ca femeile sunt potential chiar mai vulnerabile decat barbatii, cand e vorba de drepturi reproductive si/sau in general drepturi de proprietate, ca inca in multe tari din lume femeile nu au drepturi de proprietate sau alte drepturi civile egale cu ale barbatilor, plus ca, in general, atunci cand e vorba de copii care se nasc, de destul de multe ori tatal poate fi chiar real necunoscut, sau ia-l de unde nu-i.

      Ștergere
    5. P.P.S. Si chiar ma simt oarecum obligat sa precizez ca am fost f sensibil re faptul ca ai zis ca scrisoarea aceea cu autor necunoscut e primta de tine de la tatal tau, si in NICI un caz nu aveam de gand sa crtic ideea distribuirii acelei scrisori, ci chiar doream sa o folosesc, desi stiu ca in mod real nu ma pricep la asa ceva, tot intr-un fel de scop educativ, de a stimula o discutie catre anumite principii de baza ale unui sistem juridic dintr-o tara civilizata...nu mai zic ca in general eu am un respect real fata de oamenii care chiar au studii juridice formale, care chiar au avut privilegiul de a fi admisi oficial pt a audia cursuri de drept la o universitate...ca si tata, desi e economist cu studii universitare economice la baza, a facut si niste cursuri post universitare de drept si si eu il admir si respect ff mult pe tatal meu.

      Ștergere
    6. Sincera sa fiu, partea cu reproducerea prea putin mi-a atras atentia. Poate ca nici nu e reala. Ceea ce m-a facut sa postez textul este prezentarea unui sistem ideal de invatamant, care mi-ar place sa fie pus in practica si la noi. Nicidecum nu sunt de acord ca reproducerea umana sa fie conditionata de absolvirea unor scoli, desi, pe de o parte, n-ar strica in unele cazuri, daca ne gandim la familiile destrabalate si numeroase, dar asta e un alt subiect. Poate ca trebuia sa precizez si eu ce anume mi s-a parut important in text, sau sa comentez intr-un fel textul.

      Ștergere
  7. Da Andreea, insa cum subliniezi si tu in prima propozitie a articolului, partea care ridica cele mai multe discutii este cea legata de dreptul de a face copii conditionat de alfabetizare.
    Este o idee interesanta - am auzit-o si de la niste chinezi: Cei care au un studii universitare pot avea mai mult de un singur copil (lege valabila pentru marea majoritate, cu cateva exceptii de ex. Hong Kong)
    Este totusi in dezacord cu drepturile omului. In acelasi timp cei care aduc pe lume un copil trebuie sa fie responsabili, ne avand dreptul de a ii exploata fizic/moral, trimitandu-i la cersit si produs ceea ce fac "tziganii" nostri (generic vorbind); si nici sa arunce aceasta responsabilitate pe umerii "societatii" punandu-i in internate.
    Asa ca ar trebui gasite masuri care sa limiteze aceste nasteri, deci o directie opusa celei comunist-ceausiste care a incurajat cantitatea, in detrimentul calitatii. Poate alocatiile de la stat, pe care "tziganii" le folosesc sa mai produca plozi, ar trebui taiate in cazul in care nu ii trimit la scoala, iar in cazuri repetate de abateri copii ar trebui luati si plasati in centre de copii, iar parintii amendati.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...