Ma asteptam sa gasesc dimineata, cand ma uit pe geam, nameti cat masina in fata blocului, dar cum asta- noapte, cel putin pana la ora la care m-am culcat eu, nu se miscase nici cea mai fragila ramurica din copac, nu erau sanse prea mari sa fie asa. Asteptam sa se dezlantuie isteria portocalie a vremii. Ca aia politica e demult instalata, si tot portocalie e. A, ca sa nu uit, desi e pe langa ceea ce voiam sa scriu acum. Intrebare- Eu, cand ma imprumut la o banca, isi trimite banca un functionar, ulterior, sa imi dicteze pe ce sa cheltui banii imprumutati sau sa-mi spuna cat am voie sa cheltui pe mancare, cat pe haine, cat pe alte lucruri? Nu. Banca nu se amesteca in treburile mele interne.
Nu vine banca sa-mi sugereze la ce produse sa renunt, unde sa fac economie sau in ce ar trebui sa investesc banii imprumutati. Banca e interesata de rambursarea imprumutului. Sa-i vina banii, plus dobanda, la termenele stipulate. Doar in cazul in care nu-si primeste banii, se amestea in viata mea, dar nu in sensurile expuse. Nici atunci nu vine sa-mi spuna sa renunt la carne si sa mananc doar cartofi fierti.
Daca inca nu ati inteles la ce ma refer, va raspund cu o intrebare- in cazul Romaniei, ca tara, de ce lucrurile stau altfel cand vine vorba de imprumuturi externe contractate? De ce i se permite bancii sa se amestece in treburile interne ale tarii, sa ne impuna strategiile ei de administrare a resurselor? Unde mai e suveranitatea noastra? Toata ziua aud- FMI-ul nu ne permite nu stiu ce sa facem, de parca ar reprezenta institutia suprema a statului, deasupra oricarei alteia. La ce mai avem hienele alea in cele trei palate? Ca sa vina o entitate straina, in speta americana, sa ne dea indicatii cu caracter obligatoriu privind politica noastra interna?
Hai ca deja imi fac nervi de cate ori dezbat o chestiune din sfera politica. Insa acum mi-e greu sa reiau alte idei. Sa vedem ce ne-o mai aduce saptamana ce abia a inceput. In afara de ninsori si ger. Poate mai multi bani in buzunare? Vreau si eu ceva pozitiv, sa vorbim numai despre lucruri frumoase. Dar nu intotdeauna e posibil. Presimt ca eu va trebui sa stau mai mult prin casa sau cel mult prin fata blocului date fiind previziunile meteo. Singura posibilitate de evadare din acest spatiu fiind metroul, nu cred ca ma mai incumet prea curand, caci am si acum dureri in toata mana dreapta dupa efortul de ieri. Nu e o grasana micuta mea, dar carata pe distante mari, se simte. Poate recuperam azi ceva din week-end-ul pierdut, caci nametii ii impiedica pe cei de la firma sotului sa isi desfasoare activitatea, deci si pe el. S-ar putea sa revina acasa, dar nu e ceva sigur.
Numai bine va doresc in aceasta noua saptamana! hai, o cafeluta fierbinte, sa uitam ca e luni.
P.S.: Acum am vazut, si nu-mi vine sa cred! Da' eu o asteptam pe a tartorului. Scuze, nu stiu de ce nu merrg site-urile cu aceasta stire ca sa pun link, da' sigur stiti despre ce vorbesc.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Ce rămâne din noi
Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...
-
Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...
-
Aceasta este pentru mine a cincea carte scrisa de Mircea Eliade pe care o citesc in cei aproape 3 ani de existenta a blogului. Inainte de bl...
-
Cam lungă pauză de blog, aproape două luni. Și asta pentru că programul meu este tot mai încărcat, fiică-mea a început clasa întâi, am intr...
Si copiii sunt suverani fata de parintii lor. :) Daca am acceptat ca suntem idioti si avem nevoie de ajutorul si indrumarea celor pe care-i consideram modelele noastre, am renuntat deja la suveranitatea noastra.
RăspundețiȘtergereDar mai e un aspect: cand tu, ca persoana fizica, te imprumuti de la o banca, dai bancii o garantie ca vei plati imprumutul (salar, ipoteca etc.). Banca oricum nu poate pierde din cauza garantiei, deci ea oricum va castiga din dobanda platita de tine. Insa Romania ca tara nu poate oferi garantii pentru banii imprumutati (si acestia la mila lor, adica cu dobanda mai mica decat a pietii de capital private), deci a acceptat sa ofere ca garantii anumite programe pe care crede FMI ca daca le implementam vor avea ca rezultat obtinerea de alti bani cu care sa plateasca imprumutul. Asta este varianta oficiala.
Neoficial, eu cred ca am fost fortati sa facem imprumuturi tocmai pentru a deveni dependenti, iar pe baza acestei dependente anumite companii vor castiga inzecit, insutit sau inmiit.
Ultima ta frază, Mircea, e cea adevărată. Îmi aduc aminte că acum mai mulţi ani mă bucuram că scăpasem de orice acord sau împrumut de la FMI, iar în urmă cu câţiva ani când Băse a început iar să apeleze la cămătari m-am ofticat. E clar că aşa s-a făcut în toate ţările aflate azi în impas, cu largul concurs al unor cetăţeni de-ai locului.
RăspundețiȘtergereDaca masurile de austeritate impuse de FMI si acceptate fara niciun studiu de impact ,nu vor fi reduse...consecintele vor fi dramatice ...Toata filosofia FMI este gresita ...Nu ai cum sa relansezi o economie ,scazand dramatic puterea de cumparare ...
RăspundețiȘtergereCompletez: daca nu ti-ai platit gazul, electricitatea si apa cateva luni, crezi ca daca vinzi pe mai nimica casa in care locuiesti celor la care le esti dator si vei plati in plus si chirie noului stapan, vei avea o crestere economica? Evident ca cheltuielile cresc, deci va trebui sa reduci ceva nivel de trai.
RăspundețiȘtergereDa, normal ca reduci din nivelul de trai, dar modul in care faci asta il decizi tu, nu banca. Nu vine banca sa iti spuna sa renunti la balsamul de rufe. Tu alegi ce tai de pe lista.
ȘtergerePai noi am ales: am crescut TVA-ul, nu am scazut pensiile.
RăspundețiȘtergereAndreea, fii mai optimista! Compara Romania cu alte tari din Europe si o sa vezi ca perspectivele noastre sunt mult mai bune.