marți, 19 iulie 2011

Dupa o anumita varsta, mai putem face fata procesului de memorare?


Am cam tras chiulul, desi postarea era aproape gata...dar cine s-o posteze, ca eu dormeam...asa, de amiaza spre seara, cu fiica-mea...Ca sa n-o mai lungesc, de data asta vreau sa va vorbesc despre cei care printr-o imprejurare sau alta, ajung sa se confrunte cu invatatul la o varsta matura. Dupa o varsta, devine cam greu sa asimilezi noi informatii, sa revii in bancile scolii, cum s-ar spune. Nu ma refer la mine, ca io mi-s inca tanara cica, si cu putin efort isi revine creierul. Vorbesc de varste ceva mai mari decat a mea.  Desi aveam la facultate un nene, in alt an, care avea aproape 70 de ani si facea facultatea din pasiune. Am facut ora de engleza impreuna cu grupa lui de cateva ori si era distractiv si totodata de admirat sa il vezi cum se chinuie sa deprinda la varsta lui o limba straina, insa isi dadea tot interesul, iar profa ii scria fonetic fiecare cuvant ca sa il ajute la pronuntie. Habar n-am ce o fi facut mosulica dupa ce am terminat eu, daca a reusit sa isi vada visul implinit sau nu. Dar avea multa vointa si poate doar vreo boala sa fi stat in calea sa. Imi amintesc ca l-au dat si pe la televizor la vremea respectiva. Lucrurile se complica atunci cand, dupa ani buni de cand te-ai rupt de tot ce inseamna invatat, te trezesti ca ai de sustinut un examen decisiv si notiunile ce trebuie sa le asimilezi devin adevarate hieroglife ce nu vor cu niciun chip sa se lipeasca.  Lipseste pasiunea, fiind inlocuita de presiune, si poate ca un astfel de mecanism ridica probleme nu doar in cazul celor ce au depasit varsta...de fapt, atunci cand exista o anumita pasiune, cred ca nu mai conteaza ce varsta ai. Eforturile ti le canalizezi mult mai usor, chiar daca memoria mai joaca feste. Daca stau sa ma gandesc, parca exista dreptul de a face o facultate de stat in mod gratuit, bineinteles daca in urma examenului prinzi un loc fara taxa...poate ca ma voi folosi candva de aceasta posibilitate...peste vreo 20-30 de ani, asa...glumesc. Daca voi face asta, probabil as alege sa o fac cat mai curand, eventual din nevoia de reorientare profesionala.

3 comentarii:

  1. Niciodata nu este prea tarziu pentru a invata ceva nou, singurul impediment fiind intr-adevar varsta.
    Dupa o varsta oamenii se plafoneaza, creierul nu mai are acelasi randament, poate batranetea, poate volumul prea mare de informatii din subconstient, cine stie... Oricum e greu ca la batranete sa studiezi ca in tinerete.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai m-am inscris la o post liceala care imi trebe la servici, de electronist automatizari. ALtfel n-am cum sa promovez. Poate o sa scriu despre chestia asta intr-un articol. Acolo o sa fac materii al dracu de tehnice, dar totusi n-o sa fie matematica :) Cred ca n-o sa am probleme cu memoratul, dimpotriva.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Derscanu: Cam asa cred si eu...
    @ Loopoo: Pai ce, tu ai o anumita varsta? Eu ma refeream la varste de dupa 50...

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...