sâmbătă, 12 martie 2011

Cat conteaza ambalajul?


"Haina il face pe om" se dovedeste a fi un proverb de actualitate, pentru ca vrem-nu vrem, aspectul exterior este determinant in toate cazurile, fie ca e vorba de oameni sau obiecte. Aspectul comercial primeaza, este la mare cautare, el este cel care vinde in cele mai multe cazuri produsul. Eu sunt una din cei care nu cumpara un produs doar pentru ca ambalajul arata mai bine. N-o sa-ti cumpar mazare Bonduelle, de exemplu, cand pot lua una cu 2 lei mai ieftina, al carei continut arata la fel, doar ambalajul, eticheta nu le are prea sofisticate. Bineinteles, tin seama de calitate, dar nu asociez calitatea cu un ambalaj atragator.
          Imbracamintea eleganta, sofisticata iti creaza o anumita impresie despre posesorul ei, impresie ce poate corespunde sau nu cu realitatea. De cele mai multe ori ii etichetam pe cei din jur dupa haina pe care o poarta. Sa va dau un exemplu: de obicei ma imbrac intr-o geaca sport, unisex, astfel ca nu sugerez calitati impresionante, ba chiar ma pierd in multime fara sa ies in evidenta, fara sa starnesc interesul. Cand ma imbrac insa mai elegant, adica un palton care se vede ca a costat cateva milioane, ma asalteaza promoterele, e suficient sa ma opresc si sa privesc cu un oarecare interes rafturile pe langa care isi desfasoara activitatea, ca imediat sunt pe capul meu prezentandu-si oferta, ambalajul sugerandu-le o persoana care are bani, nu doar casca gura si care ar fi dispusa sa cumpere produsele carora le fac reclama. Faptul ca o haina mai sofisticata nu inseamna si un buzunar mai plin, probabil nu iau in calcul. Cert e ca am avut mai multi bani in buzunar cand eram imbracata in geaca amarata decat in paltonul scump, dar evident, nu era o evidenta. Fie ca haina e mai frumoasa, fie ca e mai urata, persoana  ramane aceeasi, oricum ai imbraca-o. Nu stiu de ce, constat ca dau mult mai putina importanta modului in care ma imbrac. Poate pentru ca nu urmaresc sa fac nimanui vreo impresie sau alta despre mine. Si atunci, ma imbrac asa cum simt la momentul respectiv. De fapt nici nu cred ca regasesc in garderoba haine care sa imi oglindeasca perfect personalitatea, astfel incat cei din jur sa ma citeasca prin intermediul vestimentatiei.
          E o realitate faptul ca prima impresie asupra unei persoane ti-o formezi si privindu-i imbracamintea si astfel, in functie de standardele personale pe care, constient sau nu, ni le-am impus, decidem daca ii acordam sau nu credit. Insa trebuie sa tinem cont de faptul ca nu intotdeauna haina e oglinda sa. Ramane la latitudinea noastra daca vom continua sau nu explorarea persoanei respective, daca vrem sa vedem si dincolo de aparente.

4 comentarii:

  1. Chiar daca uneori gresim judecand dupa aparente si sustinem ca sufletul e cel care conteaza, trebuie sa recunoastem (cu tristete) ca "ambalajul, cum ai spus si tu, vinde mult. :) Si dupa cum ai incheiat, diferenta sta in puterea noastra de a privi cu superficialitate sau de a patrunde in spatele "etichetei".

    RăspundețiȘtergere
  2. absolut corect,insa societatea in care trebuie sa ne integram are reguli nescrise. trebile astea se aplica si la celelalte specii de animale, nu doar la om. castiga inima femelei doar masculii aratosi, puternici, nu aia jegariti, care sunt fugariti urgent de pe teritoriu. de altfel tot aia sunt si primii care cad prada pradatorilor, bolilor, etc. ca-i corect sau nu, asta se cheama evolutie si selectie naturala. sunt legi necrutatoare, indiferent ce poezii scriem despre ele.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai asta e cel mai greu lucru. Sa patrunzi adancul...
    Si cum de multe ori grabindu-ne sa acceptam doar ce se vede, riscam sa cuprindem miezul esentei!Frumoasa postare!

    RăspundețiȘtergere
  4. da.... Frumos cum ai scris dar sa nu uitam ca si parerile sunt impartite.
    Acum enumerand asa vag, , , Haina face pe om, asta eu nu cred.... poate fi imprumutata, Prima impresie conteaza, iar si aici am o dilema daca nu este asa... daca este doar o piesa de teatru jucata foarte bine....
    Deci am ajuns mereu in acelasi punct , indoiala dar hai sa nu privim asa ci doar din unghiul clar nu inventabil.
    Haina buna nu se clasifica prin marca care este scrisa pe ea, ci prin calitatea ei. dar Sunt de parerea ca o haina buna este o haina buna. si cumperi una la an nu zece fabricate pe vaporul Speranta. Imortant nu este haina cat este de firmata ci mai concret daca este curata. Prima impresie conteaza, da conteaza in modul in care tu nu dai impresia de om duplicitar din primul dialog. Dintii sunt albi? Pantofii sunt facuti? deci.... isi spune cuvantul si haina.
    si merg pe principiul ca te respect sa ma respect pe mine.
    deci nu imi cumpar o haina buna sa te multumesc pe tine ci pe mine. parerea mea... Anidorin

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...