Sistemul de pensii,asa cum este structurat acum, pe fondul unei natalitati tot mai scazute, (fapt binecunoscut, asadar nu simt nevoia sa ofer statistici), nu va avea sanse de supravietuire. Pe scurt, numarul celor care vor fi pensionari peste 20 de ani, de exemplu, va fi cu mult mai mare decat cel al oamenilor cotizanti din campul muncii si, evident, plata pensiilor din acele contributii nu va putea fi posibila. Infima divagatie prin sistemul de pensii private obligatorii, instituita in urma cu cativa ani, nu va fi suficienta, atata timp cat procentul rezervat acestora ramane derizoriu.
Parerea mea este ca este necesara o reformare totala a sistemului de pensii, cu sacrificii importante, dar cu efecte pe termen lung, caci o astfel de reforma nu isi arata efectele peste noapte. Dar nici cu taraita nu se poate realiza, asa cum s-a vrut. Sistemul actual, de tip piramidal, asa cum a fost recent caracterizat, va cunoaste in mod cert prabusirea. Daca acele contributii ar fi adunate intr-un cont pentru fiecare individ, iar la pensie, banii respectivi i-ar fi returnati sub forma de pensie, sistemul de pensii ar deveni eficient si nu va mai depinde de numarul celor incadrati in munca.
O astfel de prevedere insa i-ar putea include doar pe cei care incep stagiul de cotizare incepand cu momentul intrarii acesteia in vigoare. Precizez ca e doar o ipoteza, nu e vreo initiativa legislativa in acest sens, sau cel putin eu nu stiu sa existe. Problema ramane cu ceilalti, cei aflati in plata sau cei care au cotizat in actualul sistem. Probabil ar trebui sa se mearga in paralel, eventual celor care nu au o perioada prea mare de cotizare sa li se permita sa cotizeze dupa noul sistem. Sau s-ar putea prevede ca la pensie, pentru perioada cotizata in vechiul sistem sa se acorde o pensie corespunzatoare perioadei de timp cotizate, calculata dupa vechile reguli, iar restul de cotizatie realizata intr-un cont personal sa se concretizeze intr-o alta componenta a pensiei. Insa, in mod firesc apare o gaura de ordin financiar pentru care ar trebui sa se gaseasca alte resurse, eventual alocarea din bugetul de stat a unui procent pentru sustinerea acestei reforme. E parerea mea. Din pacate nu am studii economice pentru a oferi o analiza mai precisa si o exprimare mai adecvata.
Andreea,
RăspundețiȘtergere1..in toate tarile sistemul de pensii este sustinut de bugetul de stat ,nu sta numai in contributia angajatului si a angajatorului.
2..gogoasa lu'boc cu sistemul de pensie piramidal e aruncata pe piata pentru as "justifica" incompetenta si impotenta economica.
3...orice om cu capul pe umeri isi da seama ca reducand salariile in sist.bugetar automat ai mai putin si la sist. de pensii.
4.cand tu (guvern ) nu faci nimic sa stimulezi crearea de noi locuri de munca in productie (atentie) ti se pare sist.piramidal ,totul!
una din solutii :dublezi in urmatorii 10 ani PIB-ul.Cum ? Se stie ,da nu prea se vrea!!!...