luni, 7 martie 2011

Daca esti corect, nimeni nu te crede

Se pare ca romanii nu sunt obisnuiti cu corectitudinea. Sau cel putin asta a fost impresia mea in urma fazei de ieri. Am cumparat de la magazinul din apropiere meniul zilnic- tigari, ness si paine. Vanzatoarea mi-a spus cat face, am platit fara sa mai calculez pe loc, pentru ca bebitul se maraia. Dupa ce ies din magazin fac repede calculul, caci mi se parea mie ca am dat prea putin, stiam ca doar painea si tigarile ma costa aproximativ 15 lei, or eu dadusem 16 si luasem si cateva pliculete de ness. Am ajuns la concluzia ca vanzatoarea nu imi taxase una din paini si mi-am zis ca trec pe la ea cand ma intorc, adica dupa vreo 20-30 de minute. Tipa se pregatea sa iasa din tura. Ii spun ca a uitat sa imi ia banii pe o paine si am venit sa-i dau banii- nu cine stie ce, 1 leu si 20 de bani. Aia se uita la mine ciudat, ca si cum ea ar fi trebuit sa imi dea mie, scoate calculatorul si trecem in revista ce am cumparat, iar ea incepe sa calculeze, timp in care eu i-am pus banii pe tejghea si ii explicam operatiile matematice pe care trebuie sa le faca. Intr-adevar, i-a dat mai mult decat imi oprise, dar parca tot cu suspiciune ma privea. Mi-a zambit apoi si mi-a multumit, dar privirea ei sugera o evidenta uimire . Iar eu la randul meu am fost uimita ca nu a luat banii pur si simplu, cum ar fi facut oricare alta.

7 comentarii:

  1. Un gest foarte frumos... Daca macar 50% dintre romani ar face asa... alta ar fi situatia :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am vrut ca gestul meu sa fie in prim plan, ci uimirea si suspiciunea vanzatoarei intr-o asemenea situatie. Dar ai dreptate, poate daca am fi un pic mai corecti, s-ar schimba cate ceva. Acuma nu stiu ce sa zic ce as fi facut daca as fi gasit o sacosa cu o suma mare de bani. :)) Cu un leu, nu ma imbogateam... :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Faptul ca oamenii din ziua de astazi nu mai au incerdere unul in celalat este cauza suspiciunii.
    Daca faci un bine cuiva, si asta in mod altruist, dezinteresat, ceilalti te vor considera ciudat. Si asta pentru ca de obicei cand cineva iti face un bine, are el un motiv ascuns.

    RăspundețiȘtergere
  4. A face bine ar trebui sa constituie ceva firesc. Din pacate, este tratat ca pe ceva exceptional, ciudat. Or exceptia ar trebui sa o constituie raul, nu binele.Dar la noi face parte din normal ca cineva sa faca un rau cuiva.

    RăspundețiȘtergere
  5. Andreea, cred ca de la calculator se trage .:))

    Suntem departe de normalitate si incep sa cred ca noi nu o vom "vedea ",poate cei dupa noi.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am patit ceva asemanator cu o cutie de pastile de vreo 15 lei, doar ca m-am intors dupa vreo saptamana. A fost tare nostim farmacistul, zicand parca dezamagit, si uimit dar si putin trist: "dar... stii.. suntem in Romania"

    RăspundețiȘtergere
  7. ...si in Romania a fi corect e o rusine, nu?

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...