miercuri, 30 martie 2011

Nimic fara pasiune


Daca nu fac cu placere un anumit lucru, rezultatul nu va fi unul din cele mai bune. Sa faci ceva doar ca sa fie facut, fara nicio tragere de inima, ba chiar in scarba e unul din lucrurile fata de care am oroare. Cand nu ai chef sa faci ceva, ti-e imposibil sa iti canalizezi toate eforturile spre indeplinirea acelui lucru. Caci motorul poate fi pornit doar cu pasiune, abia cand pui pasiune in ceea ce faci rezultatele sunt pe masura si esti multumit de munca ta. Pentru situatiile in care nu poate fi vorba de pasiune, e necesara o motivatie interioara.  Cand am convingerea ca acel ceva e in zadar, e greu sa gasesc macar o farama de tragere de inima. Uneori, lipsa pasiunii sau a motivatiei e temporara, generata de o dispozitie negativa, asa cum am avut eu pe parcursul zilelor trecute (v-am zis ca vremea mohorata ma indispune), alteori insa este definitiva, generata de un sentiment de repulsie fata de chestiunea respectiva. Si astfel apar unele chestiuni ce simt ca imi atarna de gat ca niste pietre de moara. Nu-mi place sa fac ceva doar pentru ca asa trebuie. Dar uite ca sunt chestiuni de la care nu ai cum sa te eschivezi. Le poti amana temporar, dar pana la urma tot va trebui sa te ocupi de ele. Iar cand se aduna mai multe astfel de problemute, clar te descurajezi si devine un calvar efectuarea lor...mai ales contra-cronometru.

8 comentarii:

  1. Acilea e de discutat. Ca orice roman verde, am si aci o parere. Imi dai voie sa scriu si eu ceva pe aceeasi tema, nu neaparat azi?

    RăspundețiȘtergere
  2. Da' bine'nteles! Chiar ma bucur...nu e nicio problema daca vrei sa preiei o idee si sa scrii ceva pe tema respectiva. E valabil si pentru ceilalti. E firesc sa existe opinii diferite pe marginea aceluiasi subiect...Altfel, unde ar mai fi farmecul?

    RăspundețiȘtergere
  3. multumesc! poate maine dimineata o pun in practica

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu am incercat sa fac in viata doar ce am chef. Iar ce nu am avut chef sa fac, dar m-am fortat si am facut, a mers foarte greu sau deloc sau nu mi-a folosit dupa finalizare, degeaba am facut, caci tot n-am avut parte!
    Rezultatul metodei "chefului" a fost cat se poate de bun. Deci am ajuns la concluzia ca nu trebuie sa fortezi niciodata, caci daca fortezi nu vei reusi nimic in plus.

    S-au dus timpurile in care trebuie sa strangi din dinti si sa te incrunti cand te concentrezi la ceva, asa ca in filmele americane.

    La urma urmei, cand ceva "trebuie", inseamna ca e o vointa din exterior, pe care ti-o autoimpui. Cand doresti sa faci ceva din interiorul tau, totul decurge cu usurinta, aproape fara efort. Dorinta adevarata are o putere de necontestat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ţi-am lăsat un pingback cu o leapşă, dar probabil nu ai setarea potrivită pentru primirea pingbackurilor :). Oricum, ai să vezi despre ce e vorba :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Asa eram eu la scoala, daca nu imi placea o materie nu mi-o bagai in cap nici cu dalta... D'aia nu stiu istorie, mi se parea ceva groaznic :))
    Mai nou am decis sa fac la fel cu "relatiile". Nu-mi place ceva, altul fara nici un compromis. Pare o treaba foarte sanatoasa, pentru ca atata timp cat ai gura sa strigi "nu am chef" sau "nu vreau", e de o mie de ori mai de apreciat decat sa o faci in dorul lelii, si asta in toate domeniile nu numai cu partenerul. Oricum se ve vedea cand pui suflet in ceea ce faci, sau ca-ti bagi piciorul, indiferent daca ca e datul cu matura sau nu stiu ce proiect important.

    RăspundețiȘtergere
  7. @ mitzaabiciclista: Primesc cu placere! Doar ca nu stiu cat de repede reusesc sa raspund. Daca n-apuc azi, maine dimineata cu siguranta.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...