duminică, 7 august 2011

Azi producatori de gunoaie, maine gunoaie sau gunoieri?


De ceva vreme merg zilnic in Parcul Kiseleff, adesea de cate doua ori pe zi, pe partea cu Muzeul Taranului Roman. Nu e o zona foarte intinsa, astfel ca am ajuns sa cunosc bine parcul si ce fel de oameni il frecventeaza, pe unii am ajuns sa ii cunosc din vedere. Dimineata, vin mamici, bunici sau bone cu copilasi sau copii mai mari. Mai vin si batrani sa citeasca ziarele sau cate o carte, si chiar tineri, dar din astia cuminti. E o curatenie aproape perfecta, ma bucur cand vad cum fiecare isi duce gunoaiele la cosuri, care sunt destul de dese. Inainte de plecare sau in timpul cat stau acolo, cosul de gunoi este folosit. Cand plec, admir curatenia. Sunt uimita de cat de curat poate fi, ce placut e sa vezi covorul de iarba verde, nepatat.
 Asta pana seara, cand ma intorc si se schimba treaba. Pe o banca in apropierea intrarii isi intind tabara niste tigani. Nu sunt satrari, dar tot mizerabili. Covor de coji de seminte si alte alea, se cunoaste ca stau ei acolo. Dar nu doar tiganii fac mizerie. Mai vin si grupuri de adolescenti rebeli, nu stiu daca sunt aceiasi, dar se aseaza pe aceleasi banci, iar in jurul bancii lasa o mizerie mai mare decat a tiganilor: sticle, ambaleje de chipsuri, hartii, orice pot produce ca gunoi. Si in alte locuri, unde au stat unii din astia e prapad, ca niste pete pe obrazul parcului. Nici nu le trece prin minte sa-si adune gunoaiele. Si, daca de la tigani nu am pretentii, la astia, care se cunoaste ca sunt din familii normale, as avea ceva pretentii sa fie mai atenti, mai curati, mai altfel. Dar probabil e o rusine sa mergi cu ambalajul de la ce ai bagat in tine, sa-l arunci la cosul de gunoi.
Oare peste ani se vor purta altfel, vor deveni mai civilizati? Sau acesta e viitorul? Stiu ca nu sunt toti asa, nu vreau sa-i jignesc pe toti adolescentii, dar o parte din ei au un comportament deplorabil. Oare asa am fost si eu la varsta aceea? E adevarat ca pe parcurs intervine maturizarea, dar daca nu ai o baza solida de educatie, devii un gunoi al societatii. Adolescenta e o varsta mai tulbure, intr-adevar, dar e foarte importanta pentru formarea ca om.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...