vineri, 12 august 2011

M-am lamurit cu anticariatele din centru


Tot aveam eu un zbant de dimineata sa fac altceva. Si m-am gandit, am schitat in minte diferite variante, trecand rapid in revista principalele avantaje si mai ales dezavantaje…timp, dificultati, scari de urcat sau coborat etc. Si alesei sa merg la anticariatele de carti de la Universitate. Alegere inspirata sau nu, urma sa descopar. Cautam ceva anume sau daca nu, poate pica ceva interesant si ieftin. Ei, si cu vanzatorii astia, mare belea e. Au niste preturi la unele carti…de le cumperi mai bine de noi. Ce e in voga, costa…ce e rar, iarasi costa. Putine carti la 5 sau la 10 lei. Dar am reusit sa gasesc printre ele 3 de Cella Serghi, pe care nu cred ca le gaseam reeditate, noi. Si m-am mirat sa le gasesc la doar 5 lei bucata, caci o alta, de aceeasi autoare, costa 25 de lei.
Vreo doi vanzatori au fost ok, nu s-au amestecat prea mult, m-au lasat sa ma uit, nu au incercat sa imi vanda cu japca. Altul insa, cu placa bine cunoscuta ca sunt prima si imi da mai ieftin, incerca sa-mi vanda “Invitatia la vals” a lui Drumes mai intai cu 20 de lei, apoi am mai gasit un exemplar tot la el, pe care imi cerea 15 lei, ca in final sa mai gasesc unul pe care a zis ca mi-l lasa la 10. I-am replicat ca o iau de noua de la chiosc cu 12 lei, dar nu, ca marfa lui e mai buna, ca e editie veche etc., etc. Sincer, eu prefer varianta din colectia de la Jurnalul, pentru ca are date biografice si referinte critice, pe care imi place sa le citesc, familiarizandu-ma si altfel cu autorul. Acelasi individ, care de altfel nu prea se potrivea in ipostaza de vanzator de carti, ci i-ar fi stat mai bine in spatele tarabei cu legume in piata, insista sa trec si maine, ca imi aduce “ Intre zi si noapte” de Henriette Yvonne Stahl, ca o are acasa, desi nici nu cred ca a inteles bine ce carte i-am cerut, daca l-as fi pus sa-mi repete, sigur se pierdea.
M-am lamurit si cu anticariatele alea. Urmeaza sa le testez pe cele online, unde am vazut cartile autoarei amintite la preturi modice, cel mult 12 lei cea mai cautata carte. Sa vedem ce-o fi si cu aceste anticariate. Pana la urma, cat am dat pe cartela de metrou, plus alergatura si efortul meu, plateam taxa de curierat.
Totusi, nu a fost degeaba drumul. La intoarcere, desi in viteza, a fost chiar placut. M-am intors pe Calea Victoriei si m-am delectat cu monumentele arhitecturale deosebite, atat cele intretinute, cat mai ales cu cele neintretinute, ce se regasesc mai ales in partea dinspre Piata Victoriei. Am simtit ca pasesc intr-un alt Bucuresti, atat de diferit, de placut, cu un aer usor ranced, dar nu mai putin fascinant. Daca fac abstractie de masini si de oameni, in unele locuri pot spune ca ma intorc in timp.

15 comentarii:

  1. La fel se intampla si in Oradea. Din pacate aici la unele anticariate gasesti mai multe carti in limba maghiara decat in romana...

    RăspundețiȘtergere
  2. Noi ne tocmim cu ei si nu plecam pana nu ne-o da cu pretul nostru...am reusit sa scoatem "O mana de oase" de King de la 45 la 15 lei.
    Iti recomand Antic Ex Libris, pe site au putintele carti, in schimb la ei sunt o gramada intre 2 si 15 lei! Este la Universitate.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cei de pe treptele universitatii nu sunt anticari., sunt samsari de carti E recomandabil sa te feresti de ei ca si de taximetristii "rechini" din gara !!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nefiind bucuresteanca uite ce iti recomand.


    Coltul colectionarului si asta

    http://anticariatonline.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  5. Iti urez sa ai bafya data viitoare!

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte interesant! Daca am avea impresii din astea de pe la cititori si care sa ajunga si la ei, poate ca lucrurile ar fi mai pozitive :D

    PS. Te-am trecut pe lista mea de articole de pe bloguri pentru Serial Readers :P

    RăspundețiȘtergere
  7. Pe mine m-ar interesa la Anticariat carti care nu se mai gasesc in alta parte. De ce as cumpara cu pret mai mare o carte cu acelasi continut cu a unei carti noi?

    RăspundețiȘtergere
  8. Si aici s-a tiganizat treaba? E clar, trebuie redeschise ecarisajele!

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Cu blandete: Multumesc de recomandare!

    RăspundețiȘtergere
  10. @ Mircea Vladut: Asta ziceam si eu, dar ala nu intelegea.

    RăspundețiȘtergere
  11. @ Sfbacterie: Uite ca nu stiam cum sta treaba cu aia de acolo de la Universitate, dar acum m-am convins. A fost printre primele lucruri descoperite de mine la pas in primele vizite la Bucuresti si atunci nu am cumparat nimic, dar ramasesem cu gandul sa ma duc sa caut. De acum voi cauta anticariate serioase, nu bisnitari din astia.

    RăspundețiȘtergere
  12. @ Gratian: Asta e o alta problema, ce merita atentie, bineinteles. Poate o dezbati intr-un articol, fiind de acolo, din mijocul problemei, stii mai bine cum stau lucrurile.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...