luni, 29 august 2011

Uneori, bogatia urateste…


…sau cel putin asa am eu senzatia…intipareste pe chipuri o aroganta care anuleaza efectul oricaror manevre de infrumusetare platite cu bani grei. Caci, oricat ar fi de sofisticate metodele de ingrijire si infrumusetare, ele nu pot actiona si asupra sufletului. Iar frumusetea sufletului iese la suprafata prin toti porii imbogatind sau, dimpotriva, saracind frumusetea chipului. Or, nu stiu de ce, cei bogati obisnuiesc sa-i priveasca pe ceilalti de undeva de sus, de parca banii lor le-ar da dreptul sa fie mai presus de orice, inclusiv de lege si mai ales de orice norma de bun-simt. Poate ca nu sunt toti asa, dar multi dintre ei, da. Privesc in jur cu scarba, se uratesc singuri prin atitudinea lor de falsa superioritate, poate pentru a masca alte lipsuri ale fiintei lor. Ei isi permit orice, fie ca au, fie ca n-au dreptul si in orice gest raspandesc acel aer arogant, respingator,menit sa-i indeparteze pe ceilalti, care nu sunt de acelasi calibru financiar cu ei.
Mircea Vladut a scris intr-un articol despre corespondenta dintre trup si suflet, aratand ca trasaturile fizice reflecta anumite trasaturi morale. Desi perspectiva este diferita, am sesizat imediat o oarecare legatura intre cele doua subiecte. Eu m-am gandit doar la un aspect, ce nu are legatura cu ereditatea, ci cu evolutia sociala a unui om. Am observat influenta exteriorului asupra interiorului mai degraba. O privire s-a materializat intr-un flash asupra mea, am sintetizat mental toate impresiile pe aceasta tema adunate de-a lungul timpului. Si cred cu fermitate ca sufletul imprima anumite trasaturi fizicului. Nu doar prin ochi, ci prin intreaga mimica a fetei. La fel cred ca bogatia actioneaza asupra sufletului omului, il schimba sau, pentru cei ce se nasc bogati, il formeaza intr-un anumit fel.

3 comentarii:

  1. Eu cred ca bogatia sau puterea sau functia doar scoate la suprafata ceva ce exista deja inauntru, dar nu era manifestat. Exista si oameni care nu sunt afectati de succesul social, insa acesti oameni au facut o alegere in interiorul lor. Cred ca toti oamenii au samanta arogantei sau a dorintei de a-si arata superioritatea si mai cred ca aceasta dorinta provine din faptul ca in interior exista prea putina incredere in fortele si in persoana proprie. Cu cat cineva se simte mai slab, cu atat incearca sa arate ca e mai tare, iar pentru asta se incarca cu bogatie, functii etc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am uitat sa precizez ca mi-a placut mult articolul.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Mircea Vladut: Ma bucur ca ti-a placut...intr-adevar, daca mas gandesc mai bine, si eu cred ca in fiecare din noi exista in stare latenta aspecte negative.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...