luni, 22 august 2011

Taranii de pe marginea drumului


Mi-am facut provizii de legume de tara. Pe langa bagajul  pus de bunica, in care se gaseau legume din gradina, pe drumul de intoarcere, ne-am aprovizionat de la taranii de pe marginea drumului, in localitatea Cosereni. Am luat vinete si ardei de nu-mi ajunge o zi sa le coc. Mult mai ieftine ca in piata si destul de aratoase. Dar sunt foarte satisfacuta ca le-am luat direct de la tarani. Babuta de la care a luat ardeii, pe langa cele 5 kilograme cumparate la pretul normal, s-a rugat de al meu sa ia si restul de ardei ce-i mai avea, sa-i termine. Si i-a dat cu 1 leu 50 aproape 3 kilograme…pe degeaba aproape. Eu i-as fi dat 5 lei pe toti, numai de dragul ei, respectand pretul cu care vanduse pana atunci. Erau multi tarani cu produse pe marginea soselei, semana cu o piata ce se intindea pe o distanta destul de mare, caci nu doar acolo am vazut asa ceva. Putin mai inainte luasem si un pepene, cu 40 de bani kilogramul, pe care ne-a luat mai putin decat facea. E drept ca mai incolo se vindeau cu 30 de bani kilogramul…un pret de nimic, care nu compenseaza munca depusa. Si pot spune ca a fost un pepene delicios, dulce cum nu am mai mancat anul acesta. Credeam ca o sa fie trecut, dar a fost foarte proaspat.
Am fost foarte incantata sa pot cumpara aceste produse direct de la sursa si nu din piata sau din hypermarket.  Din pacate, nu se merita sa faci atata drum pentru cantitatile uzuale de consum, ci doar pentru cantitati mai mari sau, eventual, daca se grupeaza mai multi. Dar parca alt sentiment ai cand cumperi de la producatori si nu de la speculanti. Acestia din urma au profit mult mai mare decat cei care muncesc pentru a produce acele legume si mi se pare nedrept acest lucru. De aceea, ori de cate ori voi avea ocazia, voi cumpara de la tara. Au aparut si strugurii in Vrancea, data viitoare sigur vor fi mai multi si mai copti si vom cumpara direct de acolo. Pentru amatori, se gaseste si vin, daca aveti drum prin zona. Am vazut multe femei cu oua, dar din astea n-am avut nevoie ca avem sursa noastra…gainile soacra-mii. Eu zic ca merita incurajati acesti oameni, ca sa nu-si mai arunce produsele la porci. Cand ma gandesc ca un kilogram de grau este cumparat de la tarani cu 40 de bani, iar in Bucuresti, un covrig costa dublu si jumatate, adica 1 leu, mai ca-mi vine sa mi-i fac singura.
Inca ceva care ma roade este daca acesti tarani care-si vand marfa pe marginea drumului sunt pusi sa plateasca taxe pentru marfa lor. Mi s-ar parea nedrept sa fie asa…

8 comentarii:

  1. La Cosereni e zona cu zarzavaturi, targul ala de inainte (sau de dupa) pod e de ani de zile acolo. Prin Vrancea am vazut si eu struguri, dar n-am priceput de ce cei care vindeau vin tineau bidoanele direct in soare (?).
    Normal c[ e mai bine sa iei de la producator, esti mai sigur ca iei ceva bun, si basca la unpret mai mic.

    RăspundețiȘtergere
  2. E inainte de pod- dinspre Buc si dupa pod daca te duci spre Buc :D . Eu sunt din Urziceni si stiu zona aia destul de bine. De la unii tarani marfa este ok, si conditiile sunt bune, dar unii tin laptele, branza, vinul si alte alemente direct in soare. Le iei deja fierte.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acestia sunt tarani adevarati. La noi se gasesc si in piata. Despre acestia scriu eu.
    Din pacate cred ca se vrea ca acestia sa dispara sau sa se transforme in fermieri. Taranii nostri nu pot concura cu fermierii din strainatate, care au mecanizare, chimizare, suprafete cultivate mari, infrastructura pentru vanzare, sprijin de la statul lor etc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Totusi, o chestie mi se pare cam ciudata: femeile cu oua. :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu incurajez targurile culinare la care participa tarani cu produse naturale. Cred ca cel mai mare impediment este distanta chiar daca pretul este foarte mic.

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Mircea Vladut: In ziua de azi, n-ar trebui sa ti se para ciudat. :)))))))

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Roxandrei: Da, si mie imi plac targurile alea.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Loopoo: Eu n-am avut pana acum ocazia sa trec pe acolo duminica atat de devreme. De obicei trec pe la 9-10 seara si de aia nu stiam.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...