sâmbătă, 21 mai 2011

Consumam si iar consumam...


Ne place sau nu, traim intr-o societate de consum...nu e doar la noi asa, fenomenul se regaseste deopotriva la nivel global, ba chiar mult mai intens decat la noi...inca mai vezi, cam rar ce-i drept, cate un mic atelier de reparatii-de ceasuri, de incaltaminte...dar prea putine, saracacioase, ca niste clisee din alte timpuri...miros a faliment...putinii oameni care se mai indeletnicesc cu astfel de reparatii o fac probabil mai mult din pasiune, castigurile sunt foarte mici, clientii putini si ei...Am fost impinsi spre consum, insa si noua ne-a placut...a devenit o rusine sa-ti repari pantofii cand iti poti lua altii noi...unde mai pui ca si moda se schimba al naibii de des si nu e cool sa porti toamna pantofii pe care ti i-ai luat in primavara. Nu mai spun de electrocasnice...apar mereu variante noi, imbunatatite cu un led, cu un buton fata de varianta precedenta si...trebuie sa fii in pas cu noile tehnologii...cele vechi?...in cel mai bun caz sfarsesc pe la tara, prin vreo magazie unde le folosesc soriceii. Si uite asa cumparam, cumparam si iar cumparam...Ma gandesc ca inainte, o pereche de incaltaminte tinea ani buni (nu mai vorbesc de pantofii bunicii de acum 30 de ani, cred ca toti avem cate o bunica ce are macar o astfel de pereche de pantofi, care nu arata tocmai rau)....o mai reparai, dar in orice caz, pana la reparatie, o foloseai o buna bucata de timp. Acum, insa, incaltamintea e atat de proasta incat nu trece luna, hai, cel mult 2-3 luni pana sa dea semne de uzura...de multe ori iremediabila. Exceptie face cea scumpa, de firma, care te poate duce macar 2-3 ani, asta daca ai curajul sa o porti atat, caci dupa cateva luni e deja demodata, deci...alta la rand. Insa cea pe care si-o permite, mai greu, tot omul de rand, e de cea mai proasta calitate...de unica folosinta. Cat de corecta este directia pe care mergem?
Loopoo...multumesc pentru inspiratie!

4 comentarii:

  1. Adaug la ceea ce ai spus tu evolutia calculatoarelor. Mie mi se pare ca, din 1997, cand aveam un 586 si pana acum nu am castigat viteza de lucru, programele devenind mai greoaie si consumand puterea procesorului, in felul acesta fortandu-te sa-ti doresti un calculator cat mai puternic. De altfel, componentele se fac in asa fel incat sa fii nevoit sa cumperi calculator nou complet, neputand sa upgradezi componentele, caci se schimba mereu sloturile, conectorii, etc. si cred ca asta numai ca sa te forteze sa cumperi unul nou.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu placere, mai draga!
    Totusi, acum, datorita foamei si crizei, mai repara lumea un pantof, un televizor, se mai duc doamnele si la croitor... Sa vedem cat o sa tina...

    RăspundețiȘtergere
  3. Pe mine ma tin 2-3 ani pantofii, dar daca stai sa faci socoteala ca am vreo... suta de perechi... Nu aruncati cu pietre va rog, erau alte vremuri si nu puteam sa ma abtin :))) Ideea de baza este ca putem sa consumam, avem puterea financiara. Lucruri frumoase se gasesc de la cativa lei pana la cateva mii de lei noi. Fiecare consuma din gama potrivita bugetului, dar in final toata lumea consuma.

    RăspundețiȘtergere
  4. cu siguranta lucrurile care se fac in ziua de ai nu mai sunt atat de trainice precum cele de acum 30 de ani. insa si tehnologia si moda evoueaza destul de repede. si oricum ca as repari un produs vechi te costa jumatate din pretul produsului nou. si asa ajungem mereu sa ne cumparam iar si iar, adica sa consumam, ca doar traim intr-o societate de consum, nu?:)
    seara minunata si o saptamana de top!

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...