sâmbătă, 16 aprilie 2011

Cum ia nastere un roman?


Scriu...imi place sa scriu...dar constat ca nu pot scrie orice...am un anumit stil in care pot scrie fara mari eforturi. Sau poate mai multe...insa nu ma vad in stare sa scriu o poveste, un roman, o piesa de teatru...incercarea moarte n-are, dar simt eu ca nu ar iesi ceva de care sa fiu prea multumita. Fictiunea e un domeniu pe care nu l-am explorat din perspectiva de scriitor, ci doar din cea de cititor. Ma cam sperie un pic gandul ca va trebui sa onorez o provocare in care va trebui sa-mi pun la treaba imaginatia...dar veti vedea la momentul respectiv, nu voi detalia acum.
Am insa o curiozitate legata de modul de scriere a unui roman, a unei nuvele...
in special in cazul romanelor- scrieri de departe mult mai ample decat ceea ce mazgalim noi prin blogosfera- ma tot gandesc in ce mod procedeaza scriitorii? Isi fac schite inainte de a se apuca de scris, conturand pe larg actiunea si personajele ( eu, de exemplu, citind romanul "Plan diabolic" de Rodica Ojog-Brasoveanu, mi-am notat pe o foaie numele si date sumare despre fiecare personaj in parte, caci erau prea multe si prea greu de urmarit firul)...sau scriu pur si simplu, lasand actiunea sa curga de la sine, in functie de inspiratia de moment?  Presupun ca pornesc de la o idee generala pe care vor sa-si axeze romanul, dar apoi...cum procedeaza la asternerea lui pe foi? Imi dau seama ca nu exista o teorie universal valabila, dar mi-ar place sa stiu cum stau lucrurile.
Nu am inclinatie spre a scrie asa ceva...deci stiu ca va fi dificil sa-mi scriu povestioara...dar, nu degeaba se numeste provocare.

8 comentarii:

  1. E greu sa scri un roman, presupun. Desi cu siguranta celor ce au facut-o cu succes nu cred ca le-a venit chiar asa, peste mana... presupun ca pleci de la un sir de idei despre cum vrei ca actiunea sa se desfasoare, cu personajele de rigoare, si tot tesi, tot tesi in directia dorita. Am auzit de muti autori care fac biografii intregi ale personajelor inainte de a se apuca de scris. Creaza efectiv identitati carora mai apoi le dau viata (si probabil ca asa e mult mai usor)

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca isi fac mai intai ideile principale, apoi incearca s ale imbrace in cuvinte, apoi mai incurca putin actiunea, si uite asa, incet incet cu rabdare, perseverenta si multe cuvinte, apare romanul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am scris doua romane pana acum, insa nu am publicat niciunul pentru ca exigent cum sunt eu am considerat ca este loc de mai mult, mult, foarte multa, mai bine.
    Cum se scrie un roman? Pentru unii e ceva simplu, pleaca de la o idee si pe parcurs se contureaza romanul.
    Altii creaza un mini scenariu in gand, il analizeaza, il lasa la dospit cateva zile, apoi incepe sa scrie ideile principale, isi face ciorne, etc. Dar inca nu scrie nimic, il contureaza in minte pana ajunge sa il viseze si noaptea, incepe sa traiasca in paralel cu personajele si abia in momentul in care personajele devin aproape reale incepe scrierea romanului propiu-zis.

    RăspundețiȘtergere
  4. Aham...deci am banuit corect/ acum ma pot apuca de scris daca tot am aflat secretul :))))))

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma asteptam sa primesc variante diferite de raspunsuri...tocmai pentru ca fiecare are un mod diferit in care se poate desfasura.

    @ Derscanu: Felicitari! De ce nu incerci sa publici pe blog, sub forma de foileton...asa vezi reactii...si poate, cine stie...te hotarasti sa le publici, eventual le mai slefuiesti pe unde e cazul...

    RăspundețiȘtergere
  6. Pentru a scrie ai nevoie de imaginatie, de talent, de experienta de viata de , de o buna stapinire a limbii, de CURAJ.
    Spor la treaba...totul depinde de tine!

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Florentin : Eu nu voi scrie un roman, ci o mica povestioara...nici nu sper ca as putea scrie vreodata un roman...cand va fi gata, veti vedea...daca am curajul sa o public. :))

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...