Nu e usor sa-ti alegi cuvintele pentru a te face inteles...e adevarat ca in unele situatii, cuvintele pot aluneca libere, fara prea multa grija, insa alteori, cuvintele devin arme, ele pot produce rani celui ce le primeste...la fel de bine, poti fi inteles gresit, mesajul transmis nefiind priceput corect, fie din cauza unei capacitati mai reduse de intelegere a interlocutorului, fie din cauza unei exprimari realizate fara prea multa atentie. Nu e de ajuns ca tu sa-ti cunosti ideea...trebuie sa te asiguri ca, prin cuvintele tale, o ilustrezi in mod fidel,
astfel incat si celalalt sa perceapa acelasi inteles.
astfel incat si celalalt sa perceapa acelasi inteles.
De multe ori, spunem tot ce ne trece prin minte, neglijand efectul vorbelor noastre...fie ca il ranim pe celalalt, fie ca ne dam seama ca am aratat mai mult decat trebuia, se intampla sa regretam ca am spus anumite cuvinte...o data rostite, ele nu mai pot fi retrase, se imprima undeva, oglindind o anumita stare pe care poate nu ai fi vrut cu adevarat sa o faci cunoscuta altora...cuvintele pot face rau sau te pot compromite. Trebuie sa fii atent si cu cine vorbesti, cui ii comunici anumite stari sau idei...e posibil ca acestea sa ajunga unde nu ti-ai dori, la cine nu ti-ai dori...unele lucruri e bine sa le pastrezi doar pentru tine...chiar daca te elibereaza impartasirea secretului cu altcineva, uneori pot interveni neplaceri...cateva vorbe aruncate intr-un moment de nesabuinta pot declansa adevarate conflicte, fie exterioare, fie interioare...cu atat mai dureroase.
Prin cuvintele noastre ne creem o imagine, etalam ca intr-o vitrina ceea ce gandim...ele sunt definitorii pentru modul in care ceilalti ne percep...daca avem anumite pareri ce ar putea rani, e mai bine ca acestea sa ramana in interiorul nostru...in orice caz, trebuie sa evaluam foarte bine impactul vorbelor noastre si, doar atunci cand suntem dispusi sa ne asumam anumite consecinte, sa dam glas acelor idei mai putin placute. Suntem responsabili de cuvintele noastre si ar trebui sa constientizam mai mult acest lucru, inainte de a deschide gura sau inainte de a le asterne pe coala de hartie sau pe coala virtuala.
De aceea, sfatul meu, inainte de a rosti ceva care poate mai tarziu poti regreta, mai intai numara pana la 10, apoi vorbeste. Daca tot nu esti calm, mai numara inca o data pana la 10.
RăspundețiȘtergereGura bate curul, adica cu vorba poti distruge ce ai cladit cu faptele.
RăspundețiȘtergereIn principiu, cei apropiati nu ar trebui sa se supere, indiferent de cuvintele folosite, caci ei STIU ca intentia nu a fost de a rani. Ba, chiar daca-i spui omului in fata ce gandesti despre el - ii faci un serviciu, caci poate l-ai atentionat asupra unei probleme.
RăspundețiȘtergereInsa nimeni nu-i perfect... si trebuie sa tinem cont de asta.
@ Lumi: E cam greu uneori sa te apuci de numarat. Sunt discutii care te obliga sa dai replica, dar in cazul celorlalte ar fi utila chestia cu numaratul...pana renunti la a mai spune ceva, daca e ceva ce ai putea regreta.
RăspundețiȘtergere@ Mircea Vladut: Bine spus "in principiu"...caci de multe ori si cei apropiati se simt raniti.
RăspundețiȘtergere@ Loopoolica: Depinde cu ce parte faci faptele. :)))