luni, 4 aprilie 2011

Ce e in mintea unui criminal?


Fiind pasionata de investigatii si situatii pline de mister, de cate ori am ocazia urmaresc documentare despre crime (in acceptiunea romaneasca a termenului). Nu mai pun la socoteala filmele si cartile, caci acestea sunt fictiuni. Cazuri si cazuri, diferite moduri de operare, unele de-a dreptul sadice, diferite motivatii/mobiluri, unele obisnuite, altele de-a dreptul bizare. Totusi nu pot intelege ce se petrece in mintea unui criminal. Cat de multa ura iti trebuie incat sa iei viata cuiva? Nu pot sa-mi explic mecanismul ce declanseaza un comportament criminal. Te poti enerva, poti uri o persoana, atat de mult incat sa-ti doresti ca ea sa nu fi existat...dar de la astfel de trairi pana la a ucide, cred totusi ca e nevoie de mai mult decat un pas.
           Cu totii trecem prin situatii dificile, avem de-a face cu persoane ce la un moment dat ne starnesc furie, ura...si totusi, majoritatea nu devenim criminali. Cel mai adesea suntem afectati de moartea unei persoane, chiar si atunci cand nu o cunoastem. Sa privesti o persoana murind sub actiunea loviturilor tale, mi se pare groaznic...cat de  insensibil poate fi un criminal in clipele in care ucide? Sentimentele negative se pare ca devin mai puternice decat cele umane. Inteleg cazurile de autoaparare, cand frica si instinctul de supravietuire e oarecum firesc sa te domine, insa omorurile intentionate, mai ales cele sadice, ies din sfera capacitatii mele de intelegere. Nu ma pot transpune in mintea unor astfel de criminali. Cred ca tulburarile psihice ii imping catre asemenea acte, desi multi din ei sunt considerati perfect sanatosi in urma examenului psihiatric. Exista totusi ceva ce ii face sa fie altfel decat restul oamenilor, ceva ce ii impinge la crima. Placere?...mi-e greu sa asociez crima cu placerea, dar exista si astfel de fiinte, ce ucid din placere...O agresivitate iesita din comun?...posibil...probabil nu voi gasi o explicatie logica pentru ca o crima e un act aproape de nejustificat.

3 comentarii:

  1. Poate ca exista unii oameni cu resentimente puternice si au nevoie de o crima sa se descarce. Insa multi cred ca sunt criminali "de ocazie", adica asa le-a venit sa faca in acel moment, fiind pusi in situatii-limita.

    Insa eu cred ca ORICE om poate deveni criminal. Numai ca fiecare are alte reguli sau alte lucruri sfinte care sa-l determine sa mearga atat de departe. Nu ma refer la crima in sens juridic, ci doar la a lua viata unui om.

    In cele mai fericite cazuri, este vorba de autoaparare. Insa motivele care pot duce la crime difera de la persoana la persoana, insa repet: ORICE persoana poate fi un criminal, depinde doar daca a fost pus in situatia specifica ei de a o face.

    RăspundețiȘtergere
  2. cei mai multi criminali sunt bantuiti de boli psihice.cei mai multi criminali au trait intr-un mediu propice dezvoltarii urii.cei mai multi criminali au fost abuzati sexual in copilarie si supusi torturii prietenilor or familiei.
    criminalii sunt oamenii traumatizati psihic.
    criminalii sunt oamenii respinsi de societate.
    cine e de vina?
    SOCIETATEA.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca un cruminal cu premeditare nu poate fi decat bolnav psihic. Cel ce ucide instinctual poate fi cel mult labil psihic, adica nu-si poate controla nervii, si loveste de furie.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...