marți, 5 aprilie 2011

Ce se intampla cand citim o carte...


O carte-citita de sute de mii sau milioane de oameni-acelasi text, aceleasi personaje, aceleasi peisaje- si totusi diferite pentru fiecare cititor...Caci fiecare minte plasmuieste propria viziune asupra celor citite...acelasi personaj cunoaste o reprezentare diferita in mintea fiecarui cititor...capata o mie, o suta de mii, un milion de chipuri...imaginatia noastra coloreaza florile, modeleaza relieful, proiecteaza interioarele sau exterioarele cladirilor...Citim acelasi text si totusi fiecare regizeaza propriul film...fie ca imprumutam cartii clisee si trasaturi familiare,
fie ca ne construim un decor nou, avand ca sursa de inspiratie ceea ce citim. Pensula mintii zugraveste un tablou interior dupa indicatiile precise ale cartii...si totusi, tablourile nu sunt identice...la fel cum nici noi nu suntem identici. Asa cum cazurile de frati identici sunt rare, chiar si in cazul gemenilor, desi provin din celule reproductive ale acelorasi persoane, la fel si imaginile construite pe baza aceleiasi carti sunt diferite. Cu o carte in mana devenim regizori ai unui film ce il putem vedea doar noi.

7 comentarii:

  1. Nu sunt iubitor al picturii, insa odata mi-a placut un tablou didactic al unui student. Am avut ocazia sa-l intreb ce a vrut sa spuna cu acel tablou, iar surpriza a fost mare: in timp ce eu vedeam o multime de sensuri ascunse, el doar a pictat un tablou in care trebuia sa puna niste elemente obligatorii!

    Deci nu numai oamenii inteleg diferit cartile, ci poate ca noi intelegem mai mult decat autorul! :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa e, fiecare dam propria interpretare unei lucrari, fie ca e o carte, o pictura, o sculptura sau chiar o melodie. Eu m-am referit la carti pentru ca acolo nu exista o imagine concreta pe care sa o interpretezi, ci iti creezi mental propriile imagini pornind de la ceea ce citesti.

    RăspundețiȘtergere
  3. Poate că asta e şi frumuseţea unei cărţi, că te lasă liber, pe tine cititor, să-ţi imaginezi după bunul plac

    RăspundețiȘtergere
  4. Ai un talent deosebit de a folosi metafore si figuri de stil, insa fara a incarca scrierile tale in exces. Te-ai gandit sa scrii o carte?

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Loopoolica:)))) La cate carti zac in librarii si nu le ia nimeni acasa...ce sa mai scriu si eu una?
    Lasand gluma la o parte, multumesc mult pentru apreciere, ma bucur ca iti place! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Pai dc nu-mi placea, nu mai citeam, mai draga! Spor la treaba in continuare!

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...